Евмолп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Евмолп е легендарен тракийски владетел, син на Посейдон и Хиона, която за да потули прегрешението си от своя баща Борей, хвърлила детето в морето, но Посейдон го спасил и пренесъл в Етиопия (Аполодор, III 15, 4), където да бъде отгледано от дъщеря му Бентесикюме.

Жени се за една от нейните дъщери, но понеже се опитва да изнасили и другата, е принуден да избяга със сина си Исмар при тракийския цар Тегюрий. Тъй като организира заговор и срещу него, Евмолп е принуден да избяга в Елевсина. След смъртта на Исмар владетелят извиква Евмолп, помирява се с него и го прави наследник на царството си. Евмолп взима страната на елевзинците във войната им срещу атиняните, отива на помощ на старите си приятели с голяма войска траки, но е убит в сражението от атинския цар Ерехтей.

Евмолп е един от посветените лично от Деметра в учредените от нея мистерии. Счита се за митичен основател на рода на Евмолпидите, които изпълняват най-важната длъжност в мистериите, тази на хиерофанта (върховния жрец). Днес от учените се възприема, че Евмолп е основател на мистериите. Някои митове го свързват с легендарния тракийски певец Музей, като негов син или баща.Евмолп е и основателят на град ПЛОВДИВ около 1420г пр не