Еврейски театър (Варшава)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еврейски театър „Естер Рахел и Ида Камински“
Театри в Полша
Klub Dowództwa Garnizonu Warszawa al. Niepodległości 141a.jpg
Варшава на ал. „Неподлеглошчи“ 141а.
Информация
Населено място Варшава
„Сенаторска“ 35
Основаване 1950 г.
Допълнителна информация
Директор Голда Тенцер
Map of Warsaw.png
52.2358° с. ш. 21.0022° и. д.
Местоположение във Варшава
Еврейски театър „Естер Рахел и Ида Камински“ в Общомедия

Еврейският театър „Естер Рахел и Ида Камински“ (на полски: Teatr Żydowski im. Estery Rachel i Idy Kamińskich) се намира на улица „Сенаторска“ 35 във Варшава. Представя постановки на полски и идиш.

Той е единственият действащ съвременен еврейски театър в Полша и един от двата в Европа (наред с Еврейския театър в Букурещ) театър, който поставя представления на идиш.

История[редактиране | редактиране на кода]

Театърът възниква през 1950 г. при сливането на двата еврейски театъра: Долношльонски еврейски театър във Вроцлав и Еврейски театър в Лодз. Първоначално изнася спектакли и в двата града. След като става държавен през 1955 г. се мести във Варшава.

Театърът носи името на еврейската актриса Естер Рахел Каминска и (от 1980) на нейната дъщеря Ида Каминска, актриса и режисьор, която ръководи театъра до 1968 г. След мартенските събития Ида Каминска, заедно с част от екипа, напускат Полша, но въпреки това театърът претърпява политическите вихрушки. През 1968 – 1969 г. негов директор е Юлиуш Бергер, а от 1970 до юли 2014 – Шимон Шурмей. От 2014 г. директор е Голда Тенцер.

Театърът поставя постановки на полски и идиш. По време на представления на идиш, зрителите имат възможност да ползват слушалки с превод на полски.

От юли 2012 г. в структурата на Еврейския театър функционира и Културен център Jidysz.

Седалище[редактиране | редактиране на кода]

Във Варшава театърът за кратко се помещава в Дидактическата сграда на еврейската общност на ул. „Ягелонска“ 28. През 1955 г. е преместен на ул. „Крулевска“ 13.

Новата сграда на театъра е издигната през годините 1966 – 1967 по проекта на Владислав Йоткевич. Концептуалните скици са направени през 1964 г. от Бохдан Пневски. Театърът се премества там през 1970 г. Открива своята дейност на новото място на 5 декември 1970 г. с премиера на „Dzieje Tewji Mleczarza“ на Шолом Алейхем.

Има 375 места за публиката с добра видимост и акустика. Сцената е широка 15 м и висока 10 м.

Част от спектаклите се играят в сградата на Гарнизонната команда Варшава на ал. „Неподлеглошчи“ 141а. Сградата на площад Гжибовски е разрушена през 2017 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Teatr Żydowski w Warszawie“ в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.