Песенен конкурс „Евровизия“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Евровизия)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лого
Участници от 1956 г.:   Участвали са поне веднъж   Никога не са участвали, въпреки че имат това право   Кандидатствали са за участие, но по-късно са се отказвали   Участвали са като част от друга държава, но никога като суверенна държава

Песенен конкурс „Евровизия“ (на английски: Eurovision Song Contest; на френски: Concours Eurovision de la Chanson) е телевизионно предаване, организирано от Европейския съюз за радио и телевизия. Провежда се ежегодно от 1956 г., а много музикални изпълнители са се сдобили с известност именно след участието си в него.

Конкурсът се излъчва всяка година от 1956 г., което го нарежда сред най-продължителните телевизионни предавания в света. Публиката му в последните години варира между 150 и 750 милиона зрители в международен мащаб. „Евровизия“ се излъчва и в страни, които не са членки на ЕСРТ – Австралия, Канада, Индия, РЮА, Южна Корея, САЩ, Нова Зеландия, Китай и други страни. От 2000 г. конкурсът може да се гледа и онлайн.

През 2017 г. Кристиан Костов поставя рекорд за България, като се класира на престижното 2-ро място с 615 точки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Конкурсът се провежда за първи път през 1956 г. в Лугано, Швейцария. Тогава в него вземат участие само 7 държави – Нидерландия, Швейцария, Италия, Люксембург, Белгия, Германия и Франция, всяка от които е представена от 2 песни. В периода 1957 г. – 1999 г. към „Евровизия“ се присъединяват нови 29 държави, а между 2000 г. – 2019 г. – още 16 страни.

От 2004 г. е в сила нов регламент, според който всяка държава извън „Голямата четворка“ (Великобритания, Германия, Испания и Франция) и извън „топ 10“ на последния конкурс трябва да участва в „полуфинал“. 10-те държави, заели челните места на полуфинала, си осигуряват място на финала, а останалите отпадат. През 2008 г. това правило е променено – обособяват се 2 полуфинала с по 15 – 19 участници, а правото автоматично да се класират на финал си запазват само Голямата петорка (Италия от 2011 г.) и страната-домакин на конкурса.

Преди песните са се оценявали по смесена система. На полуфиналите със зрителски вот се избират девет от песните, а десетата е избор от общия сбор от гласовете на националните журита във всяка участваща страна. На финала резултатът се определя от сбора между всички гласували зрители и гласовете на професионалните журита във всяка страна, като съотношението е 50% зрители – 50% жури. Тази система е въведена през 2009 г. До 2008 г. е в сила друга – песните се подреждат единствено от телефонно гласуване, което обаче е изключително оспорвана практика главно заради „политическия и съседския вот“. Определяне на победителя чрез жури или „смесен вот“ (50% жури и 50% публика) е било използвано и в миналото.

Песенният конкурс през 2016 г. е първият, който въведе промяна в системата на гласуване от 1975 г. насам:[1] на финала точките от журитата се обявяват първи поотделно от всяка участваща страна на конкурса, а след това е ред на обявавне на релутатите от гласуванията на зрителите. Този път вместо да се обявяват резултатите от всяка страна поотделно, те се обявяват общо за всяка една от страните. На финала резултатие от зрителския вот се прибавят кът тези от журитата и това е общият сбор точки за вяска една от страните на финала, за да се види и провери дали има обрат при подреждането. Същата система за гласуване се използва и на полуфиналите.

През 2019 г. представянето на резултата от гласуването на зрителите по време на финала е променено за първи път от въвеждането на настоящата система за представяне на гласовете през 2016 г.[2] Начинът на представяне на точките от журито остава същият, като говорител на живо във всяка участваща страна разкрива песента на националното им жури, която получава максималните 12 точки.[3] При промяна от предишни години вотът на зрителите се обябява в реда на класирането на държавите от резултатите на журитата – т.е. страната с най-нисък резултат от журитата ще чуе своя резултат първа, а страната с най-големия резултат от журитата – последна.[4]

Най-малкият резултат, с който е спечелена „Евровизия“ е с 18 точки през 1969 г., защото тогава печелят едновременно 4 страни, а най-големият е през 2017 г. – 758 точки.

Дебюти[редактиране | редактиране на кода]

Година Дебютиращи страни
1956 Флаг на Белгия Белгия, Флаг на Германия Германия, Флаг на Италия Италия, Флаг на Люксембург Люксембург, Флаг на Нидерландия Нидерландия, Флаг на Франция Франция, Флаг на Швейцария Швейцария
1957 Флаг на Австрия Австрия, Флаг на Великобритания Великобритания, Флаг на Дания Дания
1958 Флаг на Швеция Швеция
1959 Флаг на Монако Монако
1960 Флаг на Норвегия Норвегия
1961 Флаг на Испания Испания, Флаг на Финландия Финландия, Флаг на Югославия Югославия
1964 Флаг на Португалия Португалия
1965 Флаг на Ирландия Ирландия
1971 Флаг на Малта Малта
1973 Флаг на Израел Израел
1974 Флаг на Гърция Гърция
1975 Флаг на Турция Турция
1980 Флаг на Мароко Мароко
1981 Флаг на Кипър Кипър
1986 Флаг на Исландия Исландия
1993 Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина, Флаг на Словения Словения, Флаг на Хърватия Хърватия
1994 Флаг на Естония Естония, Флаг на Литва Литва, Флаг на Полша Полша, Флаг на Румъния Румъния, Флаг на Русия Русия, Флаг на Словакия Словакия, Флаг на Унгария Унгария
1998 Флаг на Северна Македония Северна Македония
2000 Флаг на Латвия Латвия
2003 Флаг на Украйна Украйна
2004 Флаг на Албания Албания, Флаг на Андора Андора, Флаг на Беларус Беларус, Флаг на Сърбия и Черна гора Сърбия и Черна гора
2005 Флаг на България България, Флаг на Молдова Молдова
2006 Флаг на Армения Армения
2007 Флаг на Грузия Грузия, Флаг на Сърбия Сърбия, Флаг на Черна гора Черна гора, Флаг на Чехия Чехия
2008 Флаг на Азербайджан Азербайджан, Флаг на Сан Марино Сан Марино
2015 Флаг на Австралия Австралия[5][6][7]

Слоган[редактиране | редактиране на кода]

От 2002 г. се поставя традиция „Евровизия“ да има слоган – посланието на конкурса. Изключение прави 2009 г. в Москва, Русия, когато е нямало официален слоган.

Година Страна-домакин Град-домакин Слоган
2002 Флаг на Естония Естония Талин „A Modern Fairytale“ (Модерна приказка)
2003 Флаг на Латвия Латвия Рига „Magical rendez-vous“ (Вълшебна среща)
2004 Флаг на Турция Турция Истанбул „Under The Same Sky“ (Под едно небе)
2005 Флаг на Украйна Украйна Киев „Awakening“ (Пробуждане)
2006 Флаг на Гърция Гърция Атина „Feel The Rhythm“ (Почувствай ритъма)
2007 Флаг на Финландия Финландия Хелзинки „True Fantasy“ (Вярна фантазия)
2008 Флаг на Сърбия Сърбия Белград „Confluence of Sound“ (Сливане на звук)
2009 Флаг на Русия Русия Москва
2010 Флаг на Норвегия Норвегия Осло „Share The Moment“ (Сподели момента)
2011 Флаг на Германия Германия Дюселдорф „Feel Your Heart Beat!“ (Почувствай биенето на своето сърце!)
2012 Флаг на Азербайджан Азербайджан Баку „Light Your Fire“ (Запали своя огън)
2013 Флаг на Швеция Швеция Малмьо „We Are One“ (Ние сме едно)
2014 Флаг на Дания Дания Копенхаген „#JoinUs“ (#ПрисъединиСеКъмНас)
2015 Флаг на Австрия Австрия Виена „Building Bridges“ (Градим мостове)
2016 Флаг на Швеция Швеция Стокхолм „Come Together“ (Хайде заедно)
2017 Флаг на Украйна Украйна Киев „Celebrate Diversity“ (Празнувай многообразието)
2018 Флаг на Португалия Португалия Лисабон „All Aboard!“ (Всички на борда!)[8]
2019 Флаг на Израел Израел Тел Авив „Dare to Dream“ (Осмели се да мечтаеш)[9]
2020[10] Флаг на Нидерландия Нидерландия Ротердам „Open Up“ (Открий се)[11]
2021 Флаг на Нидерландия Нидерландия Ротердам[12][13] „Open Up“ (Открий се)[12][13]

Правила[редактиране | редактиране на кода]

Конкурсът има множество правила, които се оповестяват от ЕСРТ всяка година на страните, пожелали да се включат. Голяма част от тях са се променяли през годините, като например системите за гласуване, начините за класиране на финал (включително и броя полуфинали), задължителното представяне на песните на родния език в държавата, която представят (действащо правило между 1956 г. и 1973 г., а след това отново между 1977 г. и 1999 г.), времетраенето на песните, броят на хората на сцената и други. Непроменени са останали много малка част от правилата, като например правилото, забраняващо текстовете на песните да са политическа пропаганда или да уронват престижа на конкурса, задължителното пеене на живо, забраната на животни на сцената, липсата на забрана за националността на изпълнителите, композиторите и текстописците и други.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Основните забележки към конкурса се състоят в „политическия вот“, който го превръща повече в политическо, отколкото в музикално събитие. Но напоследък тази забележка вече не е така актуална, особено след като малка Исландия зае второ място през 2009 г., а на първо се класира Норвегия – все държави, за които никога не е било в сила съседското гласуване. Друга силно критикувана област е стилът на песните, който често пъти е поп, а в последните години се забелязва увеличаване на броя на участниците, залагащи повече на визуалното представяне, като например финландската рок група Лорди, завършили на първо място пред 2006 г. в Атина или украинеца Верка Сердючка, класирал се на второ място през 2007 г. в Хелзинки.

Победители[редактиране | редактиране на кода]

„Евровизия“ дава уникален шанс за развитие на победителите от конкурса. Най-известните сред тях са АББА (станали победители през 1974 г. с песента „Waterloo“) и Селин Дион (победителка от 1988 г. в Дъблин, с песента „Ne Partez Pas Sans Moi“ на френски език, която представя Швейцария). Много други са добре познати на сцената в собствената си държава и региона – Александър Рибак, Джони Лоугън, Никол, Вики Леандрос, Дима Билан, Мария Шерифович, Дана Интернешънъл и други изпълнители.

Някои от победителите обаче се оттеглят от музикалния бизнес малко след победата си, а други не успяват да създадат запомнящи се песни освен тази, с която са спечелили.

Година Победител/и Изпълнител/и Песен Точки Преднина Второ място Домакин
1956 Флаг на Швейцария Швейцария Лис Асия „Refrain“
Не е обявено
Флаг на Швейцария Швейцария
1957 Флаг на Нидерландия Нидерландия Кори Брокен „Net Als Toen“ 31 14 Флаг на Франция Франция Флаг на Германия Германия
1958 Флаг на Франция Франция Андре Клавьо „Dors mon amour“ 27 3 Флаг на Швейцария Швейцария Флаг на Нидерландия Нидерландия
1959 Флаг на Нидерландия Нидерландия Теди Шолтен „Een beetje“ 21 5 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Франция Франция
1960 Флаг на Франция Франция Жаклин Бойер „Tom Pilibi“ 32 7 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Великобритания Великобритания
1961 Флаг на Люксембург Люксембург Жан-Клод Паскал „Nous les amoureux“ 31 7 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Франция Франция
1962 Флаг на Франция Франция Изабел Обре „Un premier amour“ 26 13 Флаг на Монако Монако Флаг на Люксембург Люксембург
1963 Флаг на Дания Дания Грета и Юрген Ингман „Dansevise“ 42 2 Флаг на Швейцария Швейцария Флаг на Великобритания Великобритания
1964 Флаг на Италия Италия Джилиола Чинкуети „Non ho l'età“ 49 32 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Дания Дания
1965 Флаг на Люксембург Люксембург Франс Гал „Poupée de cire, poupée de son“ 32 6 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Италия Италия
1966 Флаг на Австрия Австрия Удо Юргенс „Merci Chérie“ 31 15 Флаг на Швеция Швеция Флаг на Люксембург Люксембург
1967 Флаг на Великобритания Великобритания Санди Шоу „Puppet On a String“ 47 25 Флаг на Ирландия Ирландия Флаг на Австрия Австрия
1968 Флаг на Испания Испания Масиел „La, la, la“ 29 1 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Великобритания Великобритания
1969 Флаг на Великобритания Великобритания Лулу „Boom Bang a Bang“ 18
Няма второ място
Флаг на Испания Испания
Флаг на Испания Испания Саломе „Vivo cantando“
Флаг на Нидерландия Нидерландия Лени Кюр „De troubadour“
Флаг на Франция Франция Фрида Бокара „Un jour, un enfant“
1970 Флаг на Ирландия Ирландия Дана „All Kinds of Everything“ 32 6 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Нидерландия Нидерландия
1971 Флаг на Монако Монако Северин „Un banc, un arbre, une rue“ 128 12 Флаг на Испания Испания Флаг на Ирландия Ирландия
1972 Флаг на Люксембург Люксембург Вики Леандрос „Après toi“ 128 14 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Великобритания Великобритания
1973 Флаг на Люксембург Люксембург Ана-Мария Давид „Tu te reconnaîtras“ 129 4 Флаг на Испания Испания Флаг на Люксембург Люксембург
1974 Флаг на Швеция Швеция „АББА“ „Waterloo“ 24 6 Флаг на Италия Италия Флаг на Великобритания Великобритания
1975 Флаг на Нидерландия Нидерландия „Тийч-Ин“ „Ding-a-dong“ 152 14 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Швеция Швеция
1976 Флаг на Великобритания Великобритания „Брадърхуд ъф Мен“ „Save Your Kisses for Me“ 164 17 Флаг на Франция Франция Флаг на Нидерландия Нидерландия
1977 Флаг на Франция Франция Мари Мириам „L'oiseau et l'enfant“ 136 15 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Великобритания Великобритания
1978 Флаг на Израел Израел Изхар Коен и „Алфабета „א-ב-ני-בי“ („А-Ба-Ни-Би“) 157 32 Флаг на Белгия Белгия Флаг на Франция Франция
1979 Флаг на Израел Израел Гали Атари и „Милк енд Хъни“ „הללויה“ („Алилуя“) 125 9 Флаг на Испания Испания Флаг на Израел Израел
1980 Флаг на Ирландия Ирландия Джони Лоугън „What's Another Year“ 143 15 Флаг на Германия Германия Флаг на Нидерландия Нидерландия
1981 Флаг на Великобритания Великобритания „Бъкс Физ“ „Making Your Mind Up“ 136 4 Флаг на Германия Германия Флаг на Ирландия Ирландия
1982 Флаг на Германия Германия Никол „Ein biẞchen Frieden“ 161 61 Флаг на Израел Израел Флаг на Великобритания Великобритания
1983 Флаг на Люксембург Люксембург Корин Хермес „Si la vie est cadeau“ 142 6 Флаг на Израел Израел Флаг на Германия Германия
1984 Флаг на Швеция Швеция „Херейс“ „Diggi-Loo Diggi-Ley“ 145 8 Флаг на Ирландия Ирландия Флаг на Люксембург Люксембург
1985 Флаг на Норвегия Норвегия „Бобисокс“ „La det swinge“ 123 18 Флаг на Германия Германия Флаг на Швеция Швеция
1986 Флаг на Белгия Белгия Сандра Ким „J'aime la vie“ 176 36 Флаг на Швейцария Швейцария Флаг на Норвегия Норвегия
1987 Флаг на Ирландия Ирландия Джони Лоугън „Hold Me Now“ 172 31 Флаг на Германия Германия Флаг на Белгия Белгия
1988 Флаг на Швейцария Швейцария Селин Дион „Ne partez pas sans moi“ 137 1 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Ирландия Ирландия
1989 Флаг на Югославия Югославия „Рива“ „Rock Me“ 137 7 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Швейцария Швейцария
1990 Флаг на Италия Италия Тото Кутуньо „Insieme: 1992“ 149 17 Флаг на Ирландия Ирландия
Флаг на Франция Франция
Флаг на Югославия Югославия
1991 Флаг на Швеция Швеция Карола „Fångad av en stormvind“ 146 0 Флаг на Франция Франция Флаг на Италия Италия
1992 Флаг на Ирландия Ирландия Линда Мартин „Why Me?“ 155 16 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Швеция Швеция
1993 Флаг на Ирландия Ирландия Нийв Кавана In Your Eyes 187 23 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Ирландия Ирландия
1994 Флаг на Ирландия Ирландия Пол Харингтън и Чарли Макгетигън „Rock 'n' Roll Kids“ 226 60 Флаг на Полша Полша Флаг на Ирландия Ирландия
1995 Флаг на Норвегия Норвегия „Сикрет Гардън“ „Nocturne“ 148 29 Флаг на Испания Испания Флаг на Ирландия Ирландия
1996 Флаг на Ирландия Ирландия Аймиър Куин „The Voice“ 162 48 Флаг на Норвегия Норвегия Флаг на Норвегия Норвегия
1997 Флаг на Великобритания Великобритания „Катрина и Дъ Уейвс“ „Love Shine a Light“ 227 70 Флаг на Ирландия Ирландия Флаг на Ирландия Ирландия
1998 Флаг на Израел Израел Дана Интернешънъл „דיווה“ („Дива“) 172 6 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Великобритания Великобритания
1999 Флаг на Швеция Швеция Шарлота Нилсон Take Me to Your Heaven 163 17 Флаг на Исландия Исландия Флаг на Израел Израел
2000 Флаг на Дания Дания Олсън Брадърс Fly on the Wings of Love 195 40 Флаг на Русия Русия Флаг на Швеция Швеция
2001 Флаг на Естония Естония Танел Падар, Дейв Бентън и „2XL Everybody 198 21 Флаг на Дания Дания Флаг на Дания Дания
2002 Флаг на Латвия Латвия Marie N I Wanna 176 12 Флаг на Малта Малта Флаг на Естония Естония
2003 Флаг на Турция Турция Сертаб Еренер Everyway That I Can 167 2 Флаг на Белгия Белгия Флаг на Латвия Латвия
2004 Флаг на Украйна Украйна Руслана Wild Dances 280 17 Флаг на Сърбия и Черна гора Сърбия и Черна гора Флаг на Турция Турция
2005 Флаг на Гърция Гърция Елена Папаризу My Number One 230 38 Флаг на Малта Малта Флаг на Украйна Украйна
2006 Флаг на Финландия Финландия Лорди Hard Rock Hallelujah 292 44 Флаг на Русия Русия Флаг на Гърция Гърция
2007 Флаг на Сърбия Сърбия Мария Шерифович Молитва 268 33 Флаг на Украйна Украйна Флаг на Финландия Финландия
2008 Флаг на Русия Русия Дима Билан Believe 272 42 Флаг на Украйна Украйна Флаг на Сърбия Сърбия
2009 Флаг на Норвегия Норвегия Александър Рибак Fairytale 387 169 Флаг на Исландия Исландия Флаг на Русия Русия
2010 Флаг на Германия Германия Лена Майер-Ландрут Satellite 246 76 Флаг на Турция Турция Флаг на Норвегия Норвегия
2011 Флаг на Азербайджан Азербайджан Ел и Ники Running Scared 221 32 Флаг на Италия Италия Флаг на Германия Германия
2012 Флаг на Швеция Швеция Лорийн Euphoria 372 113 Флаг на Русия Русия Флаг на Азербайджан Азербайджан
2013 Флаг на Дания Дания Емили де Форест Only Teardrops 281 47 Флаг на Азербайджан Азербайджан Флаг на Швеция Швеция
2014 Флаг на Австрия Австрия Кончита Вурст Rise Like a Phoenix 290 52 Флаг на Нидерландия Нидерландия Флаг на Дания Дания
2015 Флаг на Швеция Швеция Монс Зелмерльов „Heroes 365 62 Флаг на Русия Русия Флаг на Австрия Австрия
2016 Флаг на Украйна Украйна Джамала 1944 534 23 Флаг на Австралия Австралия Флаг на Швеция Швеция
2017 Флаг на Португалия Португалия Салвадор Собрал Amar pelos dois 758 143 Флаг на България България Флаг на Украйна Украйна
2018 Флаг на Израел Израел Нета Барзилай Toy 529 93 Флаг на Кипър Кипър Флаг на Португалия Португалия
2019 Флаг на Нидерландия Нидерландия Дънкан Лорънс Arcade 498 26 Флаг на Италия Италия Флаг на Израел Израел
2020 Отменен[10] Флаг на Нидерландия Нидерландия
2021 Флаг на Нидерландия Нидерландия

Галерия на победителите[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Jordan, Paul. Biggest change to Eurovision Song Contest voting since 1975. // eurovision.tv, 18 February 2016. Посетен на 18 February 2016.
 2. Eurovision'19: Changes To Results Presentation in Tel Aviv. // 30 March 2019. Архивиран от оригинала на 30 March 2019. Посетен на 5 April 2019.
 3. Agadellis, Stratos. Eurovision 2019: Final voting presentation to change slightly. // 30 March 2019. Архивиран от оригинала на 31 March 2019. Посетен на 5 April 2019.
 4. Muldoon, Padraig. Eurovision 2019 changes: New voting rules for the Grand Final. // 30 March 2019. Посетен на 5 April 2019.
 5. ((en)) Australia to compete in the 2015 Eurovision Song Contest. Eurovision.tv. Посетен на 10 февруари 2015.
 6. Eurovision Song Contest invites Australia to join ‘world's biggest party’. // The Guardian. 10 February 2015. Посетен на 10 February 2015.
 7. Australia participate in the 60th Eurovision. // Eurovision Song Contest, 10 February 2015. Посетен на 10 February 2015.
 8. All Aboard! Lisbon welcomes 42 countries to Eurovision 2018. // Eurovision Song Contest. Посетен на 7 November 2017.
 9. Groot, Evert. Tel Aviv 2019: Dare to Dream. // 28 October 2018. Архивиран от оригинала на 2 February 2019. Посетен на 8 January 2019.
 10. а б Angus, Quinn. Eurovision 2020 Cancelled: Contest will not take place in Rotterdam due to coronavirus precautions. // 18 March 2020.
 11. ‘Open Up’ to Eurovision 2020. // European Broadcasting Union, 24 October 2019. Посетен на 24 October 2019.
 12. а б Rotterdam returns as Eurovision Song Contest Host City in 2021. // May 16, 2020. Посетен на May 29, 2020.
 13. а б Muldoon, Padraig. Open Up: Eurovision will return to Rotterdam in 2021. // 16 May 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]