Евровизия 1996

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Евровизия 1996
„Осло Спектрум“, Осло – място на конкурса
Дати
Финал18 май 1996 г.
Домакин
Място Норвегия
Осло Спектрум, Осло
ВодещиИнгвилд Брин
Мортен Харкет
РежисьорПал Вейглум
Местно излъчванеNorsk rikskringkasting (NRK)
Участници
Брой участници23
Завръщане Естония
 Нидерландия
 Словакия
 Финландия
 Швейцария
Оттегляне Германия
 Дания
 Израел
 Русия
 Унгария
Карта на участниците
  •   Страни, които участват на финала
      Страни, които отпадат в предварителния кръг
      Страни участвали преди, но не и през 1996 г.
Вот
Система за гласуванеВсяка страна има 1 – 8, 10 и 12 точки, които дава на 10 страни
Победител Ирландия
Аймиър Куин – „The Voice“

1995
Евровизия
1997
Евровизия 1996 в Общомедия

Евровизия 1996 е 41-вото ежегодно издание на едноименния песенен конкурс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Провежда се на 18 май 1996 г. в Осло, Норвегия, на сцената на „Осло Спектрум“.

Норвегия печели правото да домакинства песенния конкурс, след като „Сикрет Гардън“ печелят през 1995 г. в Дъблин, Ирландия с песента „Nocturne“ със 148 точки. Това е втора победа за Норвегия (след 1985 г.) и вторият път, в който Норвегия е домакин на песенния конкурс (след 1986 г.). Водещи на събитието са Ингвилд Брин и Мортен Харкет.

Победител става ирландската изпълнителка Аймиър Куин с песента „The Voice“ със 162 точки. Това е рекордна седма победа за Ирландия (след 1970 г., 1980 г., 1987 г., 1992 г., 1993 г. и 1994 г.) и четвърта победа за последните 5 години на това десетилетие (след 1992 г., 1993 г. и 1994 г.). На второ място е страната-домакин Норвегия със 114 точки, на трето място за втори пореден път е Швеция, отново със 100 точки, на четвърто място е Хърватия с 98 точки, а на пето място е Естония с 94 точки.

През тази година участват 23 страни, като няма дебютиращи страни, след няколкогодишни отсъствия се завръщат Естония, Нидерландия, Словакия, Финландия и Швейцария, докато Германия, Дания, Израел, Русия и Унгария отпадат на предварителния кръг и не успяват да се класират за финала на песенния конкурс.

Организаторът на песенния конкурс – Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), продължава да експериментира в усилията си да намери широко приемлив метод за премахване на големия брой потенциални участващи страни до по-реалистично число. Тази година се завръща предварителният квалификационен кръг, който е използван и през 1993 г., но тогава за страните от Източна Европа. Затова ЕСРТ организира аудио-квалификационен кръг, който не се излъчва по телевизията и/или радиото, за да направи по-кратък списъка на броя на участващите държави, които да се състезават на финала в Осло, който ще се излъчва по телевизията и/или радиото на 18 май 1996 г. В този предварителен кръг участват 29 страни, от които само първите 22 страни се присъединяват към автоматичния финалист (страната-домакин Норвегия), а другите 7 страни отпадат, като не успяват да се класират на финала. Тези 7 държави са: Германия, Дания, Израел, Румъния, Русия, Северна Македония и Унгария. Впоследствие Северна Македония прави своя официален дебют на песенния конкурс през 1998 г.

Песенният конкурс от 1996 г. остава единствения в историята, в който Германия не участва във финала. Това много разочарова както германската телевизия ARD, така и ЕСРТ, защото страната е сред най-големите финансови спонсори на ЕСРТ.[1]

Песенният конкурс от 1996 г. също включва новост, която не се превръща в традиция. Тази новост е кратко съобщение за успех във визитната картичка на всеки един участник, записано от политически лидер или официално лице от собствената им страна. Позицията на политическата фигура, която предава посланието, се различава силно от всяка една участваща страна, като те варират от президенти и министър-председатели от единия край на политическата пирамида, до министри или посланици от другия край. Дори се появяват няколко много значими европейски политически фигури, включително шведският министър-предстедател Йоран Пешон, президентът на Босна и ХерцеговинаАлия Изетбегович и бъдещият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, тогавашен министър-председател на Португалия. Но, единственото пожелание за късмет, което напълно се възнаграждава накрая, е това на ирландския министър-председател Джон Бъртън, който пожелава късмет на песента, която отвежда собствената му държава до четвърта победа за последните 5 години.[1]

Място[редактиране | редактиране на кода]

Норвегия е домакин на песенния конкурс за втори път след победата през 1995 г. в Дъблин, Ирландия. За първи път норвежката столица Осло е град-домакин на песенния конкурс. Това е втория път, в който песенния конкурс се провежда в Норвегия, след този през 1986 г. в Берген.

Зала „Осло Спектрум“ е многофункционална закрита арена, която е избрана за място на домакин на песенния конкурс. Открита е през декември 1990 г. Тя е известна предимно с домакинството си на големи събития като годишния концерт на Нобеловата награда за мир и концерти на артисти с национална и международна слава.

Завръщане[редактиране | редактиране на кода]

През тази година има само двама изпълнители, които се завръщат отново да представляват собствените си държави, след като вече са го правили и преди. Единият от тях е Мариана Ефстратиу, която се завръща след като представя Гърция през 1989 г. с песента „Το δικό σου αστέρι“ („То дико су астери“) и завършва на 9-о място с 56 точки. През тази година тя изпълнява песента „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“ („Емис фораме то химона аниксиатика“) и завършва на 14-о място с 36 точки, като преди това тя успява да премине предварителния кръг, като завършва на 12-о място с 45 точки. Другият изпълнител, който също се завръща е представителката на страната-домакин Норвегия – Елизабет Андреасен. Преди това издание, тя е участвала на песенния конкурс цели 3 пъти. Първият път е през 1982 г., като част от групата „Чипс“, която представя Швеция с песента „Dag efter dag“ и завършват на 8-о място с 67 точки, втория път е през 1985 г., като част от групата „Бобисокс“, която представя Норвегия с песента „La det swinge“ и печелят песенния конкурс със 123 точки, и третия път е през 1994 г., когато в дует заедно с Ян Даниелсен представят Норвегия с песента „Duett“ и се класират на 6-о място със 76 точки. На това издание, Елизабет Андреасен представя страната-домакин Норвегия самостоятелно, с песента „I evighet“ и завършва на 2-ро място със 114 точки.

Предварителен кръг[редактиране | редактиране на кода]

Предварителният кръг се провежда на 20 март и 21 март 1996 г., като резултатите се обявяват на 22 март. В него държавите, изброени по-долу, участват със свой изпълнител/и и песен за аудио-квалификационния кръг, който не се излъчва по телевизията или предава по радиото. Кръгът е използван от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), за да се направи по-кратък списъка на броя на участващите страни, които ще се състезават на финала в Осло, който ще се излъчва по телевизията и предава по радиото. Въпреки че участва на предварителния кръг, Северна Македония не успява да се класира и затова тази година не е вписана като официалната година, в която държавата прави своя дебют. Северна Македония ще направи своя официален дебют на песенния конкурс през 1998 г.[1][2] Автоматичният финалист, който е страната-домакин Норвегия не участва на предварителния кръг, но участва в гласуването. Страните на цветен фон се класират на финала, който се излъчва на живо по телевизията и предава по радиото на 18 май 1996 г.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01  Австрия немски Джордж Нусбаумер „Weil's dr guat got“ „Защото, се чувстваш добре“ 80 6
02 Босна и Херцеговина босненски Амила Гламочак „Za našu ljubav“ „За нашата любов“ 29 21
03  Белгия нидерландски Лиса дел Бо „Liefde is een kaartspel“ „Любовта е игра с карти“ 45 12
04  Швейцария френски Кати Леандер „Mon cœur l'aime“ „Сърцето ми го обича“ 67 8
05  Кипър гръцки Константинос Христофору „Μόνο για μας“ („Моно гиа мас“) „Само за нас“ 42 15
06  Германия немски Леон „Planet of Blue“ „Планета на синьото“ 24 24
07  Дания датски Дорте Андерсен и Мартин Лофт „Kun med dig“ „Само с теб“ 22 25
08  Естония естонски Мария-Лийс Илус и Иво Линна „Kaelakee hääl“ „Звук за огърлица“ 106 5
09  Испания испански Антонио Карбонел „¡Ay, qué deseo!“ „Ах, какво пожелание!“ 43 14
10  Финландия финландски Ясмин „Niin kaunis on taivas“ „Небето е толкова красиво“ 26 22
11  Франция бретонски Дан Ар Браз и „l'Héritage des Celtes“ „Diwanit Bugale“ „Разцъфнете деца“ 55 11
12  Великобритания английски Джина Джи „Ooh Aah... Just a Little Bit“ „Уух Аах... Просто още малко“ 153 3
13  Гърция гръцки Мариана Ефстратиу „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“
(„Емис фораме то химона аниксиатика“)
„Зимно време и пролетни дрехи“ 45 12
14  Хърватия хърватски Мая Благдан „Sveta ljubav“ „Свята любов“ 30 19
15  Унгария унгарски Джон Делхуса „Fortuna“ „Фортуна“ 26 23
16  Ирландия английски Аймиър Куин „The Voice“ „Гласът“ 198 2
17  Израел иврит Галит Бел „שלום עולם“ („Шалом, олам“) „Здравей, свят“ 12 28
18  Исландия исландски Ана Мьол „Sjúbídú“ „Снууби“ 59 10
19  Северна Македония северномакедонски Калиопи „Само ти“ 14 26
20  Малта английски Мириам Кристин „In a Woman's Heart“ „В женско сърце“ 138 4
21  Нидерландия нидерландски Максин и Франклин „De eerste keer“ „Първият път“ 63 9
22  Норвегия (домакин) норвежки Елизабет Андреасен „I evighet“ „Завинаги“ Автоматичен финалист
23  Полша полски Каша Ковалска „Chcę znać swój grzech...“ „Искам да знам греха си...“ 42 15
24  Португалия португалски Лусия Мониз „O meu coração não tem cor“ „Моето сърце е безцветно“ 32 18
25  Румъния румънски Моника Ангел и „Синкрон“ „Rugă pentru pacea lumii“ „Моли се за мир по света“ 11 29
26  Русия руски Андрей Косински „Я это я“ „Аз съм това“ 14 26
27  Швеция шведски „Уан Мор Тайм“ „Den vilda“ „Дивото“ 227 1
28  Словения словенски Реджина „Dan najlepših sanj“ „Ден на най-красивите мечти“ 30 19
29  Словакия словашки Марсел Палондер „Kým nás máš“ „Докато ни имаш“ 38 17
30  Турция турски Шебнем Пакер „Beşinci Mevsim“ „Пети сезон“ 69 7
  • Въпреки че имат един и същ резултат (26 точки), Финландия се класира за финала на състезанието, защото получава по-висок индивидуален резултат (8 точки) в сравнение с Унгария (7 точки).

Гласуване[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки
Получаваща страна
 Австрия 80 6 1 6 1 2 5 2 12 6 3 10 12 5 2 7
Босна и Херцеговина 29 2 3 3 1 6 2 12
 Белгия 45 8 4 7 4 6 2 4 6 2 2
 Швейцария 67 3 3 3 7 5 7 8 5 6 3 7 4 6
 Кипър 42 4 2 12 5 5 4 4 6
 Германия 24 5 5 10 3 1
 Дания 22 4 3 1 2 2 1 4 5
 Естония 106 5 5 4 8 8 8 1 6 5 1 10 10 5 5 3 12 7 3
 Испания 43 2 4 4 8 8 1 4 8 4
 Финландия 26 6 8 5 7
 Франция 55 6 8 3 5 6 10 6 4 4 3
 Великобритания 153 10 7 10 5 7 2 7 10 1 7 8 12 3 7 8 1 10 8 12 1 5 12
 Гърция 45 12 7 7 2 5 5 7
 Хърватия 30 1 7 2 1 3 1 1 8 6
 Унгария 26 1 2 1 6 2 3 3 7 1
 Ирландия 198 12 12 8 7 8 3 10 2 10 8 12 10 2 10 12 6 6 10 3 7 10 10 10 10
 Израел 12 3 4 5
 Исландия 59 5 7 5 6 7 12 6 8 3
 Северна Македония 14 2 4 2 1 5
 Малта 138 6 10 8 7 6 1 12 4 7 10 8 6 4 7 2 12 3 6 12 7
 Нидерландия 63 4 3 10 2 12 3 3 7 12 5 2
 Норвегия (домакин) Автоматичен финалист Автоматичен финалист
 Полша 42 7 10 3 1 1 8 10 2
 Португалия 32 4 6 6 5 1 4 3 2 1
 Румъния 11 4 1 6
 Русия 14 5 4 5
 Швеция 227 8 10 12 12 1 12 12 12 12 7 8 10 12 8 8 12 12 7 12 8 10 6 8 8
 Словения 30 2 1 4 3 5 10 1 2 2
 Словакия 38 2 5 6 3 12 10
 Турция 69 6 8 10 10 6 4 4 4 4 7 8 1 3

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получили 12 точки в предварителния кръг:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
10  Швеция  Белгия,  Германия,  Дания,  Естония,  Ирландия,  Нидерландия,  Северна Македония,  Полша,  Финландия,  Швейцария
4  Ирландия  Австрия, Босна и Херцеговина,  Великобритания,  Исландия
3  Великобритания  Израел,  Турция,  Швеция
 Малта  Испания,  Румъния,  Словакия
2  Австрия  Малта,  Франция
 Нидерландия  Португалия,  Унгария
1 Босна и Херцеговина  Словения
 Гърция  Кипър
 Естония  Русия
 Кипър  Гърция
 Исландия  Норвегия
 Словакия  Хърватия

Финал – 18 май[редактиране | редактиране на кода]

Финалисти са първите 22 страни от предварителния кръг и страната-домакин Норвегия.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01  Турция турски Шебнем Пакер „Beşinci Mevsim“ „Пети сезон“ 57 12
02  Великобритания английски Джина Джи „Ooh Aah... Just a Little Bit“ „Уух Аах... Просто още малко“ 77 8
03  Испания испански Антонио Карбонел „¡Ay, qué deseo!“ „Ах, какво пожелание!“ 17 20
04  Португалия португалски Лусия Мониз „O meu coração não tem cor“ „Моето сърце е безцветно“ 92 6
05  Кипър гръцки Константинос Христофору „Μόνο για μας“ („Моно гиа мас“) „Само за нас“ 72 9
06  Малта английски Мириам Кристин „In a Woman's Heart“ „В женско сърце“ 68 10
07  Хърватия хърватски Мая Благдан „Sveta ljubav“ „Свята любов“ 98 4
08  Австрия немски Джордж Нусбаумер „Weil's dr guat got“ „Защото, се чувстваш добре“ 68 10
09  Швейцария френски Кати Леандер „Mon cœur l'aime“ „Сърцето ми го обича“ 22 16
10  Гърция гръцки Мариана Ефстратиу „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“
(„Емис фораме то химона аниксиатика“)
„Зимно време и пролетни дрехи“ 36 14
11  Естония естонски Мария-Лийс Илус и Иво Линна „Kaelakee hääl“ „Звук за огърлица“ 94 5
12  Норвегия (домакин) норвежки Елизабет Андреасен „I evighet“ „Завинаги“ 114 2
13  Франция бретонски Дан Ар Браз и „l'Héritage des Celtes“ „Diwanit Bugale“ „Разцъфнете деца“ 18 19
14  Словения словенски Реджина „Dan najlepših sanj“ „Ден на най-красивите мечти“ 16 21
15  Нидерландия нидерландски Максин и Франклин „De eerste keer“ „Първият път“ 78 7
16  Белгия нидерландски Лиса дел Бо „Liefde is een kaartspel“ „Любовта е игра с карти“ 22 16
17  Ирландия английски Аймиър Куин „The Voice“ „Гласът“ 162 1
18  Финландия финландски Ясмин „Niin kaunis on taivas“ „Небето е толкова красиво“ 9 23
19  Исландия исландски Ана Мьол „Sjúbídú“ „Снууби“ 51 13
20  Полша полски Каша Ковалска „Chcę znać swój grzech...“ „Искам да знам греха си...“ 31 15
21 Босна и Херцеговина босненски Амила Гламочак „Za našu ljubav“ „За нашата любов“ 13 22
22  Словакия словашки Марсел Палондер „Kým nás máš“ „Докато ни имаш“ 19 18
23  Швеция шведски „Уан Мор Тайм“ „Den vilda“ „Дивото“ 100 3

Гласуване[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки
Получаваща страна
 Турция 57 6 8 10 1 6 4 7 5 5 5
 Великобритания 77 3 12 1 6 7 3 4 2 8 12 3 4 6 6
 Испания 17 2 5 4 6
 Португалия 92 5 2 12 10 1 10 5 12 5 6 6 3 10 1 4
 Кипър 72 12 7 3 2 8 2 5 12 2 1 6 10 2
 Малта 68 10 10 12 8 1 4 6 12 5
 Хърватия 98 8 4 5 10 8 7 1 1 6 7 3 5 4 6 5 2 10 5 1
 Австрия 68 4 5 12 2 7 12 1 8 8 6 3
 Швейцария 22 3 2 4 2 4 4 3
 Гърция 36 7 10 1 2 3 1 1 8 3
 Естония 94 10 4 7 5 8 1 8 3 2 12 12 10 12
 Норвегия (домакин) 114 2 8 2 3 5 8 7 5 7 10 10 8 7 7 8 4 3 10
 Франция 18 1 1 3 4 7 2
 Словения 16 1 6 1 8
 Нидерландия 78 1 6 7 5 12 3 4 10 5 1 5 2 7 2 8
 Белгия 22 5 12 2 1 2
 Ирландия 162 12 8 6 4 7 12 10 12 10 6 12 12 3 10 12 12 7 7
 Финландия 9 2 7
 Исландия 51 3 6 6 3 8 5 6 10 3 1
 Полша 31 7 4 4 7 7 2
Босна и Херцеговина 13 6 3 3 1
 Словакия 19 2 8 4 5
 Швеция 100 4 10 8 10 6 3 7 8 10 12 8 6 4 4

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получии 12 точки на финала:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
7  Ирландия Босна и Херцеговина,  Естония,  Нидерландия,  Полша,  Словения,  Турция,  Швейцария
3  Естония  Исландия,  Финландия,  Швеция
2  Австрия  Малта,  Франция
 Великобритания  Белгия,  Португалия
 Кипър  Великобритания,  Гърция
 Малта  Словакия,  Хърватия
 Португалия  Кипър,  Норвегия
1  Белгия  Испания
 Нидерландия  Австрия
 Швеция  Ирландия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Oslo 1996 // Eurovision Song Contest, 18 May 1996. Посетен на 22 November 2015.
  2. Eurovision 1996 pre-qualification results // ESC History. Архивиран от оригинала на 2020-09-25. Посетен на 21 October 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]