Евровизия 1996

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Евровизия 1996
Oslo Spektrum east wall.JPG
„Осло Спектрум“, Осло – място на конкурса
Дати
Финал18 май 1996 г.
Домакин
МястоFlag of Norway.svg Норвегия
Осло Спектрум, Осло
ВодещиИнгвилд Брин
Мортен Харкет
РежисьорПал Вейглум
Местно излъчванеNorsk rikskringkasting (NRK)
Участници
Брой участници23
ЗавръщанеFlag of Estonia.svg Естония
Flag of the Netherlands.svg Нидерландия
Flag of Slovakia.svg Словакия
Flag of Finland.svg Финландия
Flag of Switzerland.svg Швейцария
ОттеглянеFlag of Germany.svg Германия
Flag of Denmark.svg Дания
Flag of Israel.svg Израел
Flag of Russia.svg Русия
Flag of Hungary.svg Унгария
Карта на участниците
  • ESC 1996 Map.svg
      Страни, които участват на финала
      Страни, които отпадат в предварителния кръг
      Страни участвали преди, но не и през 1996 г.
Вот
Система за гласуванеВсяка страна има 1 – 8, 10 и 12 точки, които дава на 10 страни
ПобедителFlag of Ireland.svg Ирландия
Аймиър Куин – „The Voice“

Евровизия
← 19951997 →
Евровизия 1996 в Общомедия

Евровизия 1996 е 41-вото ежегодно издание на едноименния песенен конкурс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Провежда се на 18 май 1996 г. в Осло, Норвегия, на сцената на „Осло Спектрум“.

Норвегия печели правото да домакинства песенния конкурс, след като „Сикрет Гардън“ печелят през 1995 г. в Дъблин, Ирландия с песента „Nocturne“ със 148 точки. Това е втора победа за Норвегия (след 1985 г.) и вторият път, в който Норвегия е домакин на песенния конкурс (след 1986 г.). Водещи на събитието са Ингвилд Брин и Мортен Харкет.

Победител става ирландската изпълнителка Аймиър Куин с песента „The Voice“ със 162 точки. Това е рекордна седма победа за Ирландия (след 1970 г., 1980 г., 1987 г., 1992 г., 1993 г. и 1994 г.) и четвърта победа за последните 5 години на това десетилетие (след 1992 г., 1993 г. и 1994 г.). На второ място е страната-домакин Норвегия със 114 точки, на трето място за втори пореден път е Швеция, отново със 100 точки, на четвърто място е Хърватия с 98 точки, а на пето място е Естония с 94 точки.

През тази година участват 23 страни, като няма дебютиращи страни, след няколкогодишни отсъствия се завръщат Естония, Нидерландия, Словакия, Финландия и Швейцария, докато Германия, Дания, Израел, Русия и Унгария отпадат на предварителния кръг и не успяват да се класират за финала на песенния конкурс.

Организаторът на песенния конкурс – Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), продължава да експериментира в усилията си да намери широко приемлив метод за премахване на големия брой потенциални участващи страни до по-реалистично число. Тази година се завръща предварителният квалификационен кръг, който е използван и през 1993 г., но тогава за страните от Източна Европа. Затова ЕСРТ организира аудио-квалификационен кръг, който не се излъчва по телевизията и/или радиото, за да направи по-кратък списъка на броя на участващите държави, които да се състезават на финала в Осло, който ще се излъчва по телевизията и/или радиото на 18 май 1996 г. В този предварителен кръг участват 29 страни, от които само първите 22 страни се присъединяват към автоматичния финалист (страната-домакин Норвегия), а другите 7 страни отпадат, като не успяват да се класират на финала. Тези 7 държави са: Германия, Дания, Израел, Румъния, Русия, Северна Македония и Унгария. Впоследствие Северна Македония прави своя официален дебют на песенния конкурс през 1998 г.

Песенният конкурс от 1996 г. остава единствения в историята, в който Германия не участва във финала. Това много разочарова както германската телевизия ARD, така и ЕСРТ, защото страната е сред най-големите финансови спонсори на ЕСРТ.[1]

Песенният конкурс от 1996 г. също включва новост, която не се превръща в традиция. Тази новост е кратко съобщение за успех във визитната картичка на всеки един участник, записано от политически лидер или официално лице от собствената им страна. Позицията на политическата фигура, която предава посланието, се различава силно от всяка една участваща страна, като те варират от президенти и министър-председатели от единия край на политическата пирамида, до министри или посланици от другия край. Дори се появяват няколко много значими европейски политически фигури, включително шведският министър-предстедател Йоран Пешон, президентът на Босна и ХерцеговинаАлия Изетбегович и бъдещият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, тогавашен министър-председател на Португалия. Но, единственото пожелание за късмет, което напълно се възнаграждава накрая, е това на ирландския министър-председател Джон Бъртън, който пожелава късмет на песента, която отвежда собствената му държава до четвърта победа за последните 5 години.[1]

Място[редактиране | редактиране на кода]

Норвегия е домакин на песенния конкурс за втори път след победата през 1995 г. в Дъблин, Ирландия. За първи път норвежката столица Осло е град-домакин на песенния конкурс. Това е втория път, в който песенния конкурс се провежда в Норвегия, след този през 1986 г. в Берген.

Зала „Осло Спектрум“ е многофункционална закрита арена, която е избрана за място на домакин на песенния конкурс. Открита е през декември 1990 г. Тя е известна предимно с домакинството си на големи събития като годишния концерт на Нобеловата награда за мир и концерти на артисти с национална и международна слава.

Завръщане[редактиране | редактиране на кода]

През тази година има само двама изпълнители, които се завръщат отново да представляват собствените си държави, след като вече са го правили и преди. Единият от тях е Мариана Ефстратиу, която се завръща след като представя Гърция през 1989 г. с песента „Το δικό σου αστέρι“ („То дико су астери“) и завършва на 9-о място с 56 точки. През тази година тя изпълнява песента „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“ („Емис фораме то химона аниксиатика“) и завършва на 14-о място с 36 точки, като преди това тя успява да премине предварителния кръг, като завършва на 12-о място с 45 точки. Другият изпълнител, който също се завръща е представителката на страната-домакин Норвегия – Елизабет Андреасен. Преди това издание, тя е участвала на песенния конкурс цели 3 пъти. Първият път е през 1982 г., като част от групата „Чипс“, която представя Швеция с песента „Dag efter dag“ и завършват на 8-о място с 67 точки, втория път е през 1985 г., като част от групата „Бобисокс“, която представя Норвегия с песента „La det swinge“ и печелят песенния конкурс със 123 точки, и третия път е през 1994 г., когато в дует заедно с Ян Даниелсен представят Норвегия с песента „Duett“ и се класират на 6-о място със 76 точки. На това издание, Елизабет Андреасен представя страната-домакин Норвегия самостоятелно, с песента „I evighet“ и завършва на 2-ро място със 114 точки.

Предварителен кръг[редактиране | редактиране на кода]

На предварителния кръг, държавите, изброени по-долу, участват със свой изпълнител/и и песен за аудио-квалификационния кръг, който не се излъчва по телевизията и/или предава по радиото. Кръгът е използван от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), за да се направи по-кратък списъка на броя на участващите страни, които ще се състезават на финала в Осло, който ще се излъчва по телевизията и/или предава по радиото. Въпреки че участва на предварителния кръг, Северна Македония не успява да се класира и затова тази година не е вписана като официалната година, в която държавата прави своя дебют. Северна Македония ще направи своя официален дебют на песенния конкурс през 1998 г.[1][2] Автоматичният финалист, който е страната-домакин Норвегия не участва на предварителния кръг, но участва в гласуването в предварителния кръг. Страните на цветен фон се класират на финала, който се излъчва по телевизията и/или предава по радиото на 18 май 1996 г.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01 Flag of Austria.svg Австрия немски Джордж Нусбаумер „Weil's dr guat got“ „Защото, се чувстваш добре“ 80 6
02 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина босненски Амила Гламочак „Za našu ljubav“ „За нашата любов“ 29 21
03 Flag of Belgium (civil).svg Белгия нидерландски Лиса дел Бо „Liefde is een kaartspel“ „Любовта е игра с карти“ 45 12
04 Flag of Switzerland.svg Швейцария френски Кати Леандер „Mon cœur l'aime“ „Сърцето ми го обича“ 67 8
05 Flag of Cyprus.svg Кипър гръцки Константинос Христофору „Μόνο για μας“ („Моно гиа мас“) „Само за нас“ 42 15
06 Flag of Germany.svg Германия немски Леон „Planet of Blue“ „Планета на синьото“ 24 24
07 Flag of Denmark.svg Дания датски Дорте Андерсен и Мартин Лофт „Kun med dig“ „Само с теб“ 22 25
08 Flag of Estonia.svg Естония естонски Мария-Лийс Илус и Иво Линна „Kaelakee hääl“ „Звук за огърлица“ 106 5
09 Flag of Spain.svg Испания испански Антонио Карбонел „¡Ay, qué deseo!“ „Ах, какво пожелание!“ 43 14
10 Flag of Finland.svg Финландия финландски Ясмин „Niin kaunis on taivas“ „Небето е толкова красиво“ 26 22
11 Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция бретонски Дан Ар Браз и „l'Héritage des Celtes“ „Diwanit Bugale“ „Разцъфнете деца“ 55 11
12 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания английски Джина Джи „Ooh Aah... Just a Little Bit“ „Уух Аах... Просто още малко“ 153 3
13 Flag of Greece.svg Гърция гръцки Мариана Ефстратиу „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“
(„Емис фораме то химона аниксиатика“)
„Зимно време и пролетни дрехи“ 45 12
14 Flag of Croatia.svg Хърватия хърватски Мая Благдан „Sveta ljubav“ „Свята любов“ 30 19
15 Flag of Hungary.svg Унгария унгарски Джон Делхуса „Fortuna“ „Фортуна“ 26 23
16 Flag of Ireland.svg Ирландия английски Аймиър Куин „The Voice“ „Гласът“ 198 2
17 Flag of Israel.svg Израел иврит Галит Бел „שלום עולם“ („Шалом, олам“) „Здравей, свят“ 12 28
18 Flag of Iceland.svg Исландия исландски Ана Мьол „Sjúbídú“ „Снууби“ 59 10
19 Flag of North Macedonia.svg Северна Македония северномакедонски Калиопи „Само ти“ 14 26
20 Flag of Malta.svg Малта английски Мириам Кристин „In a Woman's Heart“ „В женско сърце“ 138 4
21 Flag of the Netherlands.svg Нидерландия нидерландски Максин и Франклин „De eerste keer“ „Първият път“ 63 9
22 Flag of Norway.svg Норвегия (домакин) норвежки Елизабет Андреасен „I evighet“ „Завинаги“ Автоматичен финалист
23 Flag of Poland.svg Полша полски Каша Ковалска „Chcę znać swój grzech...“ „Искам да знам греха си...“ 42 15
24 Flag of Portugal.svg Португалия португалски Лусия Мониз „O meu coração não tem cor“ „Моето сърце е безцветно“ 32 18
25 Flag of Romania.svg Румъния румънски Моника Ангел и „Синкрон“ „Rugă pentru pacea lumii“ „Моли се за мир по света“ 11 29
26 Flag of Russia.svg Русия руски Андрей Косински „Я это я“ „Аз съм това“ 14 26
27 Flag of Sweden.svg Швеция шведски „Уан Мор Тайм“ „Den vilda“ „Дивото“ 227 1
28 Flag of Slovenia.svg Словения словенски Реджина „Dan najlepših sanj“ „Ден на най-красивите мечти“ 30 19
29 Flag of Slovakia.svg Словакия словашки Марсел Палондер „Kým nás máš“ „Докато ни имаш“ 38 17
30 Flag of Turkey.svg Турция турски Шебнем Пакер „Beşinci Mevsim“ „Пети сезон“ 69 7

Гласуване[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки Flag of Austria.svg Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Flag of Belgium (civil).svg Flag of Switzerland.svg Flag of Cyprus.svg Flag of Germany.svg Flag of Denmark.svg Flag of Estonia.svg Flag of Spain.svg Flag of Finland.svg Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Flag of the United Kingdom (3-5).svg Flag of Greece.svg Flag of Croatia.svg Flag of Hungary.svg Flag of Ireland.svg Flag of Israel.svg Flag of Iceland.svg Flag of North Macedonia.svg Flag of Malta.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Norway.svg Flag of Poland.svg Flag of Portugal.svg Flag of Romania.svg Flag of Russia.svg Flag of Sweden.svg Flag of Slovenia.svg Flag of Slovakia.svg Flag of Turkey.svg
Получаваща страна
Flag of Austria.svg Австрия 80 6 1 6 1 2 5 2 12 6 3 10 12 5 2 7
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина 29 2 3 3 1 6 2 12
Flag of Belgium (civil).svg Белгия 45 8 4 7 4 6 2 4 6 2 2
Flag of Switzerland.svg Швейцария 67 3 3 3 7 5 7 8 5 6 3 7 4 6
Flag of Cyprus.svg Кипър 42 4 2 12 5 5 4 4 6
Flag of Germany.svg Германия 24 5 5 10 3 1
Flag of Denmark.svg Дания 22 4 3 1 2 2 1 4 5
Flag of Estonia.svg Естония 106 5 5 4 8 8 8 1 6 5 1 10 10 5 5 3 12 7 3
Flag of Spain.svg Испания 43 2 4 4 8 8 1 4 8 4
Flag of Finland.svg Финландия 26 6 8 5 7
Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция 55 6 8 3 5 6 10 6 4 4 3
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания 153 10 7 10 5 7 2 7 10 1 7 8 12 3 7 8 1 10 8 12 1 5 12
Flag of Greece.svg Гърция 45 12 7 7 2 5 5 7
Flag of Croatia.svg Хърватия 30 1 7 2 1 3 1 1 8 6
Flag of Hungary.svg Унгария 26 1 2 1 6 2 3 3 7 1
Flag of Ireland.svg Ирландия 198 12 12 8 7 8 3 10 2 10 8 12 10 2 10 12 6 6 10 3 7 10 10 10 10
Flag of Israel.svg Израел 12 3 4 5
Flag of Iceland.svg Исландия 59 5 7 5 6 7 12 6 8 3
Flag of North Macedonia.svg Северна Македония 14 2 4 2 1 5
Flag of Malta.svg Малта 138 6 10 8 7 6 1 12 4 7 10 8 6 4 7 2 12 3 6 12 7
Flag of the Netherlands.svg Нидерландия 63 4 3 10 2 12 3 3 7 12 5 2
Flag of Norway.svg Норвегия (домакин) Автоматичен финалист Автоматичен финалист
Flag of Poland.svg Полша 42 7 10 3 1 1 8 10 2
Flag of Portugal.svg Португалия 32 4 6 6 5 1 4 3 2 1
Flag of Romania.svg Румъния 11 4 1 6
Flag of Russia.svg Русия 14 5 4 5
Flag of Sweden.svg Швеция 227 8 10 12 12 1 12 12 12 12 7 8 10 12 8 8 12 12 7 12 8 10 6 8 8
Flag of Slovenia.svg Словения 30 2 1 4 3 5 10 1 2 2
Flag of Slovakia.svg Словакия 38 2 5 6 3 12 10
Flag of Turkey.svg Турция 69 6 8 10 10 6 4 4 4 4 7 8 1 3

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получили 12 точки в предварителния кръг:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
10 Flag of Sweden.svg Швеция Flag of Belgium (civil).svg Белгия, Flag of Germany.svg Германия, Flag of Denmark.svg Дания, Flag of Estonia.svg Естония, Flag of Ireland.svg Ирландия, Flag of the Netherlands.svg Нидерландия, Flag of North Macedonia.svg Северна Македония, Flag of Poland.svg Полша, Flag of Finland.svg Финландия, Flag of Switzerland.svg Швейцария
4 Flag of Ireland.svg Ирландия Flag of Austria.svg Австрия, Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина, Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания, Flag of Iceland.svg Исландия
3 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания Flag of Israel.svg Израел, Flag of Turkey.svg Турция, Flag of Sweden.svg Швеция
Flag of Malta.svg Малта Flag of Spain.svg Испания, Flag of Romania.svg Румъния, Flag of Slovakia.svg Словакия
2 Flag of Austria.svg Австрия Flag of Malta.svg Малта, Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Flag of the Netherlands.svg Нидерландия Flag of Portugal.svg Португалия, Flag of Hungary.svg Унгария
1 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина Flag of Slovenia.svg Словения
Flag of Greece.svg Гърция Flag of Cyprus.svg Кипър
Flag of Estonia.svg Естония Flag of Russia.svg Русия
Flag of Cyprus.svg Кипър Flag of Greece.svg Гърция
Flag of Iceland.svg Исландия Flag of Norway.svg Норвегия
Flag of Slovakia.svg Словакия Flag of Croatia.svg Хърватия

Финал – 18 май[редактиране | редактиране на кода]

Финалисти са първите 22 страни от предварителния кръг и страната-домакин Норвегия.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01 Flag of Turkey.svg Турция турски Шебнем Пакер „Beşinci Mevsim“ „Пети сезон“ 57 12
02 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания английски Джина Джи „Ooh Aah... Just a Little Bit“ „Уух Аах... Просто още малко“ 77 8
03 Flag of Spain.svg Испания испански Антонио Карбонел „¡Ay, qué deseo!“ „Ах, какво пожелание!“ 17 20
04 Flag of Portugal.svg Португалия португалски Лусия Мониз „O meu coração não tem cor“ „Моето сърце е безцветно“ 92 6
05 Flag of Cyprus.svg Кипър гръцки Константинос Христофору „Μόνο για μας“ („Моно гиа мас“) „Само за нас“ 72 9
06 Flag of Malta.svg Малта английски Мириам Кристин „In a Woman's Heart“ „В женско сърце“ 68 10
07 Flag of Croatia.svg Хърватия хърватски Мая Благдан „Sveta ljubav“ „Свята любов“ 98 4
08 Flag of Austria.svg Австрия немски Джордж Нусбаумер „Weil's dr guat got“ „Защото, се чувстваш добре“ 68 10
09 Flag of Switzerland.svg Швейцария френски Кати Леандер „Mon cœur l'aime“ „Сърцето ми го обича“ 22 16
10 Flag of Greece.svg Гърция гръцки Мариана Ефстратиу „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“
(„Емис фораме то химона аниксиатика“)
„Зимно време и пролетни дрехи“ 36 14
11 Flag of Estonia.svg Естония естонски Мария-Лийс Илус и Иво Линна „Kaelakee hääl“ „Звук за огърлица“ 94 5
12 Flag of Norway.svg Норвегия (домакин) норвежки Елизабет Андреасен „I evighet“ „Завинаги“ 114 2
13 Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция бретонски Дан Ар Браз и „l'Héritage des Celtes“ „Diwanit Bugale“ „Разцъфнете деца“ 18 19
14 Flag of Slovenia.svg Словения словенски Реджина „Dan najlepših sanj“ „Ден на най-красивите мечти“ 16 21
15 Flag of the Netherlands.svg Нидерландия нидерландски Максин и Франклин „De eerste keer“ „Първият път“ 78 7
16 Flag of Belgium (civil).svg Белгия нидерландски Лиса дел Бо „Liefde is een kaartspel“ „Любовта е игра с карти“ 22 16
17 Flag of Ireland.svg Ирландия английски Аймиър Куин „The Voice“ „Гласът“ 162 1
18 Flag of Finland.svg Финландия финландски Ясмин „Niin kaunis on taivas“ „Небето е толкова красиво“ 9 23
19 Flag of Iceland.svg Исландия исландски Ана Мьол „Sjúbídú“ „Снууби“ 51 13
20 Flag of Poland.svg Полша полски Каша Ковалска „Chcę znać swój grzech...“ „Искам да знам греха си...“ 31 15
21 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина босненски Амила Гламочак „Za našu ljubav“ „За нашата любов“ 13 22
22 Flag of Slovakia.svg Словакия словашки Марсел Палондер „Kým nás máš“ „Докато ни имаш“ 19 18
23 Flag of Sweden.svg Швеция шведски „Уан Мор Тайм“ „Den vilda“ „Дивото“ 100 3

Гласуване[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки Flag of Turkey.svg Flag of the United Kingdom (3-5).svg Flag of Spain.svg Flag of Portugal.svg Flag of Cyprus.svg Flag of Malta.svg Flag of Croatia.svg Flag of Malta.svg Flag of Switzerland.svg Flag of Greece.svg Flag of Estonia.svg Flag of Norway.svg Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Flag of Slovenia.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Belgium (civil).svg Flag of Ireland.svg Flag of Finland.svg Flag of Iceland.svg Flag of Poland.svg Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Flag of Slovakia.svg Flag of Sweden.svg
Получаваща страна
Flag of Turkey.svg Турция 57 6 8 10 1 6 4 7 5 5 5
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания 77 3 12 1 6 7 3 4 2 8 12 3 4 6 6
Flag of Spain.svg Испания 17 2 5 4 6
Flag of Portugal.svg Португалия 92 5 2 12 10 1 10 5 12 5 6 6 3 10 1 4
Flag of Cyprus.svg Кипър 72 12 7 3 2 8 2 5 12 2 1 6 10 2
Flag of Malta.svg Малта 68 10 10 12 8 1 4 6 12 5
Flag of Croatia.svg Хърватия 98 8 4 5 10 8 7 1 1 6 7 3 5 4 6 5 2 10 5 1
Flag of Austria.svg Австрия 68 4 5 12 2 7 12 1 8 8 6 3
Flag of Switzerland.svg Швейцария 22 3 2 4 2 4 4 3
Flag of Greece.svg Гърция 36 7 10 1 2 3 1 1 8 3
Flag of Estonia.svg Естония 94 10 4 7 5 8 1 8 3 2 12 12 10 12
Flag of Norway.svg Норвегия (домакин) 114 2 8 2 3 5 8 7 5 7 10 10 8 7 7 8 4 3 10
Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция 18 1 1 3 4 7 2
Flag of Slovenia.svg Словения 16 1 6 1 8
Flag of the Netherlands.svg Нидерландия 78 1 6 7 5 12 3 4 10 5 1 5 2 7 2 8
Flag of Belgium (civil).svg Белгия 22 5 12 2 1 2
Flag of Ireland.svg Ирландия 162 12 8 6 4 7 12 10 12 10 6 12 12 3 10 12 12 7 7
Flag of Finland.svg Финландия 9 2 7
Flag of Iceland.svg Исландия 51 3 6 6 3 8 5 6 10 3 1
Flag of Poland.svg Полша 31 7 4 4 7 7 2
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина 13 6 3 3 1
Flag of Slovakia.svg Словакия 19 2 8 4 5
Flag of Sweden.svg Швеция 100 4 10 8 10 6 3 7 8 10 12 8 6 4 4

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получии 12 точки на финала:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
7 Flag of Ireland.svg Ирландия Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина, Flag of Estonia.svg Естония, Flag of the Netherlands.svg Нидерландия, Flag of Poland.svg Полша, Flag of Slovenia.svg Словения, Flag of Turkey.svg Турция, Flag of Switzerland.svg Швейцария
3 Flag of Estonia.svg Естония Flag of Iceland.svg Исландия, Flag of Finland.svg Финландия, Flag of Sweden.svg Швеция
2 Flag of Austria.svg Австрия Flag of Malta.svg Малта, Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания Flag of Belgium (civil).svg Белгия, Flag of Portugal.svg Португалия
Flag of Cyprus.svg Кипър Flag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания, Flag of Greece.svg Гърция
Flag of Malta.svg Малта Flag of Slovakia.svg Словакия, Flag of Croatia.svg Хърватия
Flag of Portugal.svg Португалия Flag of Cyprus.svg Кипър, Flag of Norway.svg Норвегия
1 Flag of Belgium (civil).svg Белгия Flag of Spain.svg Испания
Flag of the Netherlands.svg Нидерландия Flag of Austria.svg Австрия
Flag of Sweden.svg Швеция Flag of Ireland.svg Ирландия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Oslo 1996. // Eurovision Song Contest, 18 May 1996. Посетен на 22 November 2015.
  2. Eurovision 1996 pre-qualification results. // ESC History. Посетен на 21 October 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]