Евровизия 1996

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евровизия 1996
Oslo Spektrum east wall.JPG
„Осло Спектрум“, Осло – място на конкурса

Финал 18 май 1996 г.

Водещи Ингвилд Брин
Мортен Харкет
Режисьор Пал Вейглум
Местно излъчване Norsk rikskringkasting (NRK)
Място EuroNoruega.svg Норвегия
Осло Спектрум, Осло
Победител EuroIrlanda.svg Ирландия
Аймиър Куин – „The Voice“
Система за гласуване Всяка страна има 1 – 8, 10 и 12 точки, които дава на 10 страни

Брой участници 23
Завръщане EuroEstonia.svg Естония
EuroPaíses Bajos.svg Нидерландия
EuroEslovaquia.svg Словакия
EuroFinlandia.svg Финландия
EuroSuiza.svg Швейцария
Оттегляне EuroAlemania.svg Германия
EuroDinamarca.svg Дания
EuroIsrael.svg Израел
EuroRusia.svg Русия
EuroHungría.svg Унгария

Карта на участниците
  • ESC 1996 Map.svg
      Страни, които участват на финала   Страни, които отпадат в предварителния кръг   Страни участвали преди, но не и през 1996 г.
Евровизия
 1995Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg1997 
Евровизия 1996 в Общомедия

Евровизия 1996 е 41-вото ежегодно издание на едноименния песенен конкурс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Провежда се на 18 май 1996 г. в Осло, Норвегия, на сцената на „Осло Спектрум“.

Норвегия печели правото да домакинства песенния конкурс, след като „Сикрет Гардън“ печелят през 1995 г. в Дъблин, Ирландия с песента „Nocturne“ със 148 точки. Това е втора победа за Норвегия (след 1985 г.) и вторият път, в който Норвегия е домакин на песенния конкурс (след 1986 г.). Водещи на събитието са Ингвилд Брин и Мортен Харкет.

Победител става ирландската изпълнителка Аймиър Куин с песента „The Voice“ със 162 точки. Това е рекордна седма победа за Ирландия (след 1970 г., 1980 г., 1987 г., 1992 г., 1993 г. и 1994 г.) и четвърта победа за последните 5 години на това десетилетие (след 1992 г., 1993 г. и 1994 г.). На второ място е страната-домакин Норвегия със 114 точки, на трето място за втори пореден път е Швеция, отново със 100 точки, на четвърто място е Хърватия с 98 точки, а на пето място е Естония с 94 точки.

През тази година участват 23 страни, като няма дебютиращи страни, след няколкогодишни отсъствия се завръщат Естония, Нидерландия, Словакия, Финландия и Швейцария, докато Германия, Дания, Израел, Русия и Унгария отпадат на предварителния кръг и не успяват да се класират за финала на песенния конкурс.

Организаторът на песенния конкурс – Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) продължава да експериментира в усилията си да намери широко приемлив метод за премахване на големия брой потенциални участващи страни до по-реалистична цифра. Тази година се завръща предварителния квалификационен кръг, който също е използван и през 1993 г., но тогава за страните от Източна Европа. За това, ЕСРТ организира аудио-квалификационен кръг, който не се излъчва по телевизията и/или предава по радиото, за да се направи по-кратък списъка на броя на участващите държави, които ще се състезават на финала в Осло, който ще се излъчва по телевизията и/или предава по радиото на 18 май 1996 г. В този предварителен кръг участват 29 страни, от които само първите 22 страни се присъединяват към автоматичния финалист, който е страната-домакин Норвегия, а другите 7 страни отпадат. Причината, поради която се организира този предварителен кръг е да се намали броя на страните, които искат да участват в песенния конкурс до по-съобразителна цифра. От тези 29 страни, 7 страни отпадат и не успяват да се класират на финала. Тези 7 държави са: Германия, Дания, Израел, Румъния, Русия, Северна Македония и Унгария. Впоследствие, Северна Македония ще направи своя официален дебют на песенния конкурс през 1998 г. Песенният конкурс от 1996 г. остава единствения в историята, в който Германия не участва на финала и това много разочарова както германската телевизия ARD, така и ЕСРТ, защото Германия е един от най-големите финансови спонсори на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ).[1]

Песенният конкурс от 1996 г. също включва една новост, която никога не се превръща в традиция. Тази новост е кратко съобщение за успех във визитната картичка на всеки един участник, записано от политически лидер или официално лице от собствената им страна. Позицията на политическата фигура, която предава посланието, се различава силно от всяка една участваща страна, като те варират от президенти и министър-председатели от единия край на политическата пирамида, до министри или посланици от другия край. Дори се появяват няколко много значими европейски политически фигури, включително шведският министър-предстедател Йоран Пешон, президентът на Босна и ХерцеговинаАлия Изетбегович и бъдещият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш, тогавашен министър-председател на Португалия. Но, единственото пожелание за късмет, което напълно се възнаграждава накрая, е това на ирландския министър-председател Джон Бъртън, който пожелава късмет на песента, която отвежда собствената му държава до четвърта победа за последните 5 години.[1]

Място[редактиране | редактиране на кода]

Норвегия е домакин на песенния конкурс за втори път след победата през 1995 г. в Дъблин, Ирландия. За първи път норвежката столица Осло е град-домакин на песенния конкурс. Това е втория път, в който песенния конкурс се провежда в Норвегия, след този през 1986 г. в Берген.

Зала „Осло Спектрум“ е многофункционална закрита арена, която е избрана за място на домакин на песенния конкурс. Открита е през декември 1990 г. Тя е известна предимно с домакинството си на големи събития като годишния концерт на Нобеловата награда за мир и концерти на артисти с национална и международна слава.

Завръщане[редактиране | редактиране на кода]

През тази година има само двама изпълнители, които се завръщат отново да представляват собствените си държави, след като вече са го правили и преди. Единият от тях е Мариана Ефстратиу, която се завръща след като представя Гърция през 1989 г. с песента „Το δικό σου αστέρι“ („То дико су астери“) и завършва на 9-о място с 56 точки. През тази година тя изпълнява песента „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“ („Емис фораме то химона аниксиатика“) и завършва на 14-о място с 36 точки, като преди това тя успява да премине предварителния кръг, като завършва на 12-о място с 45 точки. Другият изпълнител, който също се завръща е представителката на страната-домакин Норвегия – Елизабет Андреасен. Преди това издание, тя е участвала на песенния конкурс цели 3 пъти. Първият път е през 1982 г., като част от групата „Чипс“, която представя Швеция с песента „Dag efter dag“ и завършват на 8-о място с 67 точки, втория път е през 1985 г., като част от групата „Бобисокс“, която представя Норвегия с песента „La det swinge“ и печелят песенния конкурс със 123 точки, и третия път е през 1994 г., когато в дует заедно с Ян Даниелсен представят Норвегия с песента „Duett“ и се класират на 6-о място със 76 точки. На това издание, Елизабет Андреасен представя страната-домакин Норвегия самостоятелно, с песента „I evighet“ и завършва на 2-ро място със 114 точки.

Предварителен кръг[редактиране | редактиране на кода]

На предварителния кръг, държавите, изброени по-долу, участват със свой изпълнител/и и песен за аудио-квалификационния кръг, който не се излъчва по телевизията и/или предава по радиото. Кръгът е използван от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), за да се направи по-кратък списъка на броя на участващите страни, които ще се състезават на финала в Осло, който ще се излъчва по телевизията и/или предава по радиото. Въпреки че участва на предварителния кръг, Северна Македония не успява да се класира и затова тази година не е вписана като официалната година, в която държавата прави своя дебют. Северна Македония ще направи своя официален дебют на песенния конкурс през 1998 г.[1][2] Автоматичният финалист, който е страната-домакин Норвегия не участва на предварителния кръг, но участва в гласуването в предварителния кръг. Страните на цветен фон се класират на финала, който се излъчва по телевизията и/или предава по радиото на 18 май 1996 г.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01 Флаг на Австрия Австрия немски Джордж Нусбаумер „Weil's dr guat got“ „Защото, се чувстваш добре“ 80 6
02 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина босненски Амила Гламочак „Za našu ljubav“ „За нашата любов“ 29 21
03 Флаг на Белгия Белгия нидерландски Лиса дел Бо „Liefde is een kaartspel“ „Любовта е игра с карти“ 45 12
04 Флаг на Швейцария Швейцария френски Кати Леандер „Mon cœur l'aime“ „Сърцето ми го обича“ 67 8
05 Флаг на Кипър Кипър гръцки Константинос Христофору „Μόνο για μας“ („Моно гиа мас“) „Само за нас“ 42 15
06 Флаг на Германия Германия немски Леон „Planet of Blue“ „Планета на синьото“ 24 24
07 Флаг на Дания Дания датски Дорте Андерсен и Мартин Лофт „Kun med dig“ „Само с теб“ 22 25
08 Флаг на Естония Естония естонски Мария-Лийс Илус и Иво Линна „Kaelakee hääl“ „Звук за огърлица“ 106 5
09 Флаг на Испания Испания испански Антонио Карбонел „¡Ay, qué deseo!“ „Ах, какво пожелание!“ 43 14
10 Флаг на Финландия Финландия финландски Ясмин „Niin kaunis on taivas“ „Небето е толкова красиво“ 26 22
11 Флаг на Франция Франция бретонски Дан Ар Браз и „l'Héritage des Celtes“ „Diwanit Bugale“ „Разцъфнете деца“ 55 11
12 Флаг на Великобритания Великобритания английски Джина Джи „Ooh Aah... Just a Little Bit“ „Уух Аах... Просто още малко“ 153 3
13 Флаг на Гърция Гърция гръцки Мариана Ефстратиу „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“
(„Емис фораме то химона аниксиатика“)
„Зимно време и пролетни дрехи“ 45 12
14 Флаг на Хърватия Хърватия хърватски Мая Благдан „Sveta ljubav“ „Свята любов“ 30 19
15 Флаг на Унгария Унгария унгарски Джон Делхуса „Fortuna“ „Фортуна“ 26 23
16 Флаг на Ирландия Ирландия английски Аймиър Куин „The Voice“ „Гласът“ 198 2
17 Флаг на Израел Израел иврит Галит Бел „שלום עולם“ („Шалом, олам“) „Здравей, свят“ 12 28
18 Флаг на Исландия Исландия исландски Ана Мьол „Sjúbídú“ „Снууби“ 59 10
19 Флаг на Северна Македония Северна Македония македонски Калиопи „Само ти“ 14 26
20 Флаг на Малта Малта английски Мириам Кристин „In a Woman's Heart“ „В женско сърце“ 138 4
21 Флаг на Нидерландия Нидерландия нидерландски Максин и Франклин „De eerste keer“ „Първият път“ 63 9
22 Флаг на Норвегия Норвегия (домакин) норвежки Елизабет Андреасен „I evighet“ „Завинаги“ Автоматичен финалист
23 Флаг на Полша Полша полски Каша Ковалска „Chcę znać swój grzech...“ „Искам да знам греха си...“ 42 15
24 Флаг на Португалия Португалия португалски Лусия Мониз „O meu coração não tem cor“ „Моето сърце е безцветно“ 32 18
25 Флаг на Румъния Румъния румънски Моника Ангел и „Синкрон“ „Rugă pentru pacea lumii“ „Моли се за мир по света“ 11 29
26 Флаг на Русия Русия руски Андрей Косински „Я это я“ „Аз съм това“ 14 26
27 Флаг на Швеция Швеция шведски „Уан Мор Тайм“ „Den vilda“ „Дивото“ 227 1
28 Флаг на Словения Словения словенски Реджина „Dan najlepših sanj“ „Ден на най-красивите мечти“ 30 19
29 Флаг на Словакия Словакия словашки Марсел Палондер „Kým nás máš“ „Докато ни имаш“ 38 17
30 Флаг на Турция Турция турски Шебнем Пакер „Beşinci Mevsim“ „Пети сезон“ 69 7

Гласуване в предварителния кръг[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки Flag of Austria.svg Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Flag of Belgium (civil).svg Flag of Switzerland.svg Flag of Cyprus.svg Flag of Germany.svg Flag of Denmark.svg Flag of Estonia.svg Flag of Spain.svg Flag of Finland.svg Flag of France.svg Flag of the United Kingdom.svg Flag of Greece.svg Flag of Croatia.svg Flag of Hungary.svg Flag of Ireland.svg Flag of Israel.svg Flag of Iceland.svg Flag of North Macedonia.svg Flag of Malta.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Norway.svg Flag of Poland.svg Flag of Portugal.svg Flag of Romania.svg Flag of Russia.svg Flag of Sweden.svg Flag of Slovenia.svg Flag of Slovakia.svg Flag of Turkey.svg
Получаваща страна
Флаг на Австрия Австрия 80 6 1 6 1 2 5 2 12 6 3 10 12 5 2 7
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина 29 2 3 3 1 6 2 12
Флаг на Белгия Белгия 45 8 4 7 4 6 2 4 6 2 2
Флаг на Швейцария Швейцария 67 3 3 3 7 5 7 8 5 6 3 7 4 6
Флаг на Кипър Кипър 42 4 2 12 5 5 4 4 6
Флаг на Германия Германия 24 5 5 10 3 1
Флаг на Дания Дания 22 4 3 1 2 2 1 4 5
Флаг на Естония Естония 106 5 5 4 8 8 8 1 6 5 1 10 10 5 5 3 12 7 3
Флаг на Испания Испания 43 2 4 4 8 8 1 4 8 4
Флаг на Финландия Финландия 26 6 8 5 7
Флаг на Франция Франция 55 6 8 3 5 6 10 6 4 4 3
Флаг на Великобритания Великобритания 153 10 7 10 5 7 2 7 10 1 7 8 12 3 7 8 1 10 8 12 1 5 12
Флаг на Гърция Гърция 45 12 7 7 2 5 5 7
Флаг на Хърватия Хърватия 30 1 7 2 1 3 1 1 8 6
Флаг на Унгария Унгария 26 1 2 1 6 2 3 3 7 1
Флаг на Ирландия Ирландия 198 12 12 8 7 8 3 10 2 10 8 12 10 2 10 12 6 6 10 3 7 10 10 10 10
Флаг на Израел Израел 12 3 4 5
Флаг на Исландия Исландия 59 5 7 5 6 7 12 6 8 3
Флаг на Северна Македония Северна Македония 14 2 4 2 1 5
Флаг на Малта Малта 138 6 10 8 7 6 1 12 4 7 10 8 6 4 7 2 12 3 6 12 7
Флаг на Нидерландия Нидерландия 63 4 3 10 2 12 3 3 7 12 5 2
Флаг на Норвегия Норвегия (домакин) Автоматичен финалист Автоматичен финалист
Флаг на Полша Полша 42 7 10 3 1 1 8 10 2
Флаг на Португалия Португалия 32 4 6 6 5 1 4 3 2 1
Флаг на Румъния Румъния 11 4 1 6
Флаг на Русия Русия 14 5 4 5
Флаг на Швеция Швеция 227 8 10 12 12 1 12 12 12 12 7 8 10 12 8 8 12 12 7 12 8 10 6 8 8
Флаг на Словения Словения 30 2 1 4 3 5 10 1 2 2
Флаг на Словакия Словакия 38 2 5 6 3 12 10
Флаг на Турция Турция 69 6 8 10 10 6 4 4 4 4 7 8 1 3

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получили 12 точки в предварителния кръг:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
10 Флаг на Швеция Швеция Флаг на Белгия Белгия, Флаг на Германия Германия, Флаг на Дания Дания, Флаг на Естония Естония, Флаг на Ирландия Ирландия, Флаг на Нидерландия Нидерландия, Флаг на Северна Македония Северна Македония, Флаг на Полша Полша, Флаг на Финландия Финландия, Флаг на Швейцария Швейцария
4 Флаг на Ирландия Ирландия Флаг на Австрия Австрия, Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина, Флаг на Великобритания Великобритания, Флаг на Исландия Исландия
3 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Израел Израел, Флаг на Турция Турция, Флаг на Швеция Швеция
Флаг на Малта Малта Флаг на Испания Испания, Флаг на Румъния Румъния, Флаг на Словакия Словакия
2 Флаг на Австрия Австрия Флаг на Малта Малта, Флаг на Франция Франция
Флаг на Нидерландия Нидерландия Флаг на Португалия Португалия, Флаг на Унгария Унгария
1 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина Флаг на Словения Словения
Флаг на Гърция Гърция Флаг на Кипър Кипър
Флаг на Естония Естония Флаг на Русия Русия
Флаг на Кипър Кипър Флаг на Гърция Гърция
Флаг на Исландия Исландия Флаг на Норвегия Норвегия
Флаг на Словакия Словакия Флаг на Хърватия Хърватия

Финал – 18 май[редактиране | редактиране на кода]

Финалисти са първите 22 страни от предварителния кръг и страната-домакин Норвегия.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01 Флаг на Турция Турция турски Шебнем Пакер „Beşinci Mevsim“ „Пети сезон“ 57 12
02 Флаг на Великобритания Великобритания английски Джина Джи „Ooh Aah... Just a Little Bit“ „Уух Аах... Просто още малко“ 77 8
03 Флаг на Испания Испания испански Антонио Карбонел „¡Ay, qué deseo!“ „Ах, какво пожелание!“ 17 20
04 Флаг на Португалия Португалия португалски Лусия Мониз „O meu coração não tem cor“ „Моето сърце е безцветно“ 92 6
05 Флаг на Кипър Кипър гръцки Константинос Христофору „Μόνο για μας“ („Моно гиа мас“) „Само за нас“ 72 9
06 Флаг на Малта Малта английски Мириам Кристин „In a Woman's Heart“ „В женско сърце“ 68 10
07 Флаг на Хърватия Хърватия хърватски Мая Благдан „Sveta ljubav“ „Свята любов“ 98 4
08 Флаг на Австрия Австрия немски Джордж Нусбаумер „Weil's dr guat got“ „Защото, се чувстваш добре“ 68 10
09 Флаг на Швейцария Швейцария френски Кати Леандер „Mon cœur l'aime“ „Сърцето ми го обича“ 22 16
10 Флаг на Гърция Гърция гръцки Мариана Ефстратиу „Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα“
(„Емис фораме то химона аниксиатика“)
„Зимно време и пролетни дрехи“ 36 14
11 Флаг на Естония Естония естонски Мария-Лийс Илус и Иво Линна „Kaelakee hääl“ „Звук за огърлица“ 94 5
12 Флаг на Норвегия Норвегия (домакин) норвежки Елизабет Андреасен „I evighet“ „Завинаги“ 114 2
13 Флаг на Франция Франция бретонски Дан Ар Браз и „l'Héritage des Celtes“ „Diwanit Bugale“ „Разцъфнете деца“ 18 19
14 Флаг на Словения Словения словенски Реджина „Dan najlepših sanj“ „Ден на най-красивите мечти“ 16 21
15 Флаг на Нидерландия Нидерландия нидерландски Максин и Франклин „De eerste keer“ „Първият път“ 78 7
16 Флаг на Белгия Белгия нидерландски Лиса дел Бо „Liefde is een kaartspel“ „Любовта е игра с карти“ 22 16
17 Флаг на Ирландия Ирландия английски Аймиър Куин „The Voice“ „Гласът“ 162 1
18 Флаг на Финландия Финландия финландски Ясмин „Niin kaunis on taivas“ „Небето е толкова красиво“ 9 23
19 Флаг на Исландия Исландия исландски Ана Мьол „Sjúbídú“ „Снууби“ 51 13
20 Флаг на Полша Полша полски Каша Ковалска „Chcę znać swój grzech...“ „Искам да знам греха си...“ 31 15
21 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина босненски Амила Гламочак „Za našu ljubav“ „За нашата любов“ 13 22
22 Флаг на Словакия Словакия словашки Марсел Палондер „Kým nás máš“ „Докато ни имаш“ 19 18
23 Флаг на Швеция Швеция шведски „Уан Мор Тайм“ „Den vilda“ „Дивото“ 100 3

Гласуване на финала[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки Flag of Turkey.svg Flag of the United Kingdom.svg Flag of Spain.svg Flag of Portugal.svg Flag of Cyprus.svg Flag of Malta.svg Flag of Croatia.svg Flag of Malta.svg Flag of Switzerland.svg Flag of Greece.svg Flag of Estonia.svg Flag of Norway.svg Flag of France.svg Flag of Slovenia.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Belgium (civil).svg Flag of Ireland.svg Flag of Finland.svg Flag of Iceland.svg Flag of Poland.svg Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Flag of Slovakia.svg Flag of Sweden.svg
Получаваща страна
Флаг на Турция Турция 57 6 8 10 1 6 4 7 5 5 5
Флаг на Великобритания Великобритания 77 3 12 1 6 7 3 4 2 8 12 3 4 6 6
Флаг на Испания Испания 17 2 5 4 6
Флаг на Португалия Португалия 92 5 2 12 10 1 10 5 12 5 6 6 3 10 1 4
Флаг на Кипър Кипър 72 12 7 3 2 8 2 5 12 2 1 6 10 2
Флаг на Малта Малта 68 10 10 12 8 1 4 6 12 5
Флаг на Хърватия Хърватия 98 8 4 5 10 8 7 1 1 6 7 3 5 4 6 5 2 10 5 1
Флаг на Австрия Австрия 68 4 5 12 2 7 12 1 8 8 6 3
Флаг на Швейцария Швейцария 22 3 2 4 2 4 4 3
Флаг на Гърция Гърция 36 7 10 1 2 3 1 1 8 3
Флаг на Естония Естония 94 10 4 7 5 8 1 8 3 2 12 12 10 12
Флаг на Норвегия Норвегия (домакин) 114 2 8 2 3 5 8 7 5 7 10 10 8 7 7 8 4 3 10
Флаг на Франция Франция 18 1 1 3 4 7 2
Флаг на Словения Словения 16 1 6 1 8
Флаг на Нидерландия Нидерландия 78 1 6 7 5 12 3 4 10 5 1 5 2 7 2 8
Флаг на Белгия Белгия 22 5 12 2 1 2
Флаг на Ирландия Ирландия 162 12 8 6 4 7 12 10 12 10 6 12 12 3 10 12 12 7 7
Флаг на Финландия Финландия 9 2 7
Флаг на Исландия Исландия 51 3 6 6 3 8 5 6 10 3 1
Флаг на Полша Полша 31 7 4 4 7 7 2
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина 13 6 3 3 1
Флаг на Словакия Словакия 19 2 8 4 5
Флаг на Швеция Швеция 100 4 10 8 10 6 3 7 8 10 12 8 6 4 4

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получии 12 точки на финала:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
7 Флаг на Ирландия Ирландия Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998, 3-2).svg Босна и Херцеговина, Флаг на Естония Естония, Флаг на Нидерландия Нидерландия, Флаг на Полша Полша, Флаг на Словения Словения, Флаг на Турция Турция, Флаг на Швейцария Швейцария
3 Флаг на Естония Естония Флаг на Исландия Исландия, Флаг на Финландия Финландия, Флаг на Швеция Швеция
2 Флаг на Австрия Австрия Флаг на Малта Малта, Флаг на Франция Франция
Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Белгия Белгия, Флаг на Португалия Португалия
Флаг на Кипър Кипър Флаг на Великобритания Великобритания, Флаг на Гърция Гърция
Флаг на Малта Малта Флаг на Словакия Словакия, Флаг на Хърватия Хърватия
Флаг на Португалия Португалия Флаг на Кипър Кипър, Флаг на Норвегия Норвегия
1 Флаг на Белгия Белгия Флаг на Испания Испания
Флаг на Нидерландия Нидерландия Флаг на Австрия Австрия
Флаг на Швеция Швеция Флаг на Ирландия Ирландия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Oslo 1996. // Eurovision Song Contest. Посетен на 22 November 2015.
  2. Eurovision 1996 pre-qualification results. // ESC History. Посетен на 21 October 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]