ФИА ГТ3

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ФИА ГТ3
Вид спортАвтомобилни спортове
Основан2006
Наст. победителЖил Ванеле / Хенри Мозер (2007)
Уебсайтwww.fiagt3.com
ФИА ГТ3 в Общомедия

ФИА ГТ3 е шампионат, организиран от СРО (Стефан Рател Организейшън), с цел да се създаде ново поле за изява на джентълмен пилотите след навлизането на много млади или опитни бързи професионални пилоти във ФИА ГТ. Шампионатът е създаден, за да могат джентълмен пилотите да се подготвят за участие във ФИА ГТ. Допуснати са общо цели 13 различни автомобила от 12 различни марки. Този шампионат е за т.нар. къп автомобили, тоест модели създадени за участие само в едномарковите шампионати като Карера Къп и Ферари Челъндж.

Подобно на ФИА ГТ всички автомобили са оборудвани със система за събиране на данните, която записва най-важните параметри от представянето на автомобила по време на тренировки, квалификации и състезание. След което ГТ Комисията може да наложи наказание, с цел уеднаквяване на скоростта на автомобилите още следващия кръг. Подобно на ФИА ГТ това наказание е предимно баласт, намаляване на въздушния ограничител (рестриктор) или каквато и да е друга техническа промяна, която да забави автомобила. Тъй като автомобилите от ФИА ГТ3 са предварително произведени и хомологирани, тези промени са извършени предварително и ГТ Комисията е решила какво да бъде минималното тегло, мощността и някои аеропараметри на всичките 11 автомобила.

Състезания[редактиране | редактиране на кода]

Провеждат се 2 квалификации като всеки от двата пилота в отбора трябва да се квалифицира за едно от тях и да застане на старта. Всяко от 2-те състезания е с продължителност 1 час. Отново е задължително един автомобил да бъде управляван от минимум двама пилота в едно състезание. Този клас автомобили обаче не са допускани в големите надпревари за издръжливост на Льо Ман или Себринг.

Съществувават вече няколко регионални шампионати за ГТ3 автомобили, а също така в някои регионални шампионати са допускани да се състезават наред с ГТ1 и ГТ2.

Шампионат[редактиране | редактиране на кода]

Основният шампионат е Европейския ФИА ГТ3 шампионат, той е поддържаща серия на ФИА ГТ като състезанията са отделни, единствено на 24-те часа на Спа стартират заедно с ГТ1 и ГТ2 автомобилите. Точковата система в шампионата е както във ФИА ГТ, тоест в стил Ф1.

Автомобили[редактиране | редактиране на кода]

Двигател[редактиране | редактиране на кода]

Двигателят трябва да бъде възможно най-близък до серийния модел, единствено са разрешени промени, които да го правят подходящ за използване в състезания. Скоростните кутии също са почти серийни, а използването на каквато и да е електроника, която се меси в работата на пилота е напълно забранена за разлика от ГТ1 и ГТ2.

Шаси[редактиране | редактиране на кода]

Шаситата трябва максимално да се доближават до серийните автомобили, като може да се добави задно крило. Не може да бъдат добавени специално разработени дифюзури или сплитери. Използването на екзотични материали е забранено, а много от тях, ако са използвани в производството на серийния автомобил, трябва да бъдат заменени. Използването на карбонови спирачки е забранено. Автомобилите, които могат да бъдат използвани в ГТ3, са избирани и публикувани в специален списък от ГТ Комисията към ФИА. ГТ3 автомобилите максимално се доближат до серийните автомобили, в основни линии разликата е че са взети всички мерки за сигурност необходими при състезания и колите са олекотени, все пак 1100 kg. минимум съществува и тук.

Пилоти[редактиране | редактиране на кода]

Всеки един автомобил задължително се управлява в състезанията от точно 2-ма пилота. Този шампионат е създаден за джентълмен пилоти, така че пилоти които са имали успехи във важни шампионати с болиди не са допускани. Дори пилоти с по-малки успехи са наказвани и има ограничения с какъв пилот може да са в екип. Специално разрешение за участие може да получат някои професионални пилоти които притежават B или C лиценз.

Цената на автомобилите варира от 180 до 450 хил. евро в зависимост от марката, за самото участие през сезона сумата е подобна. Самото участие на 1 един пилот между 125 и 150 хил. евро за сезона който е от 6 състезания.

В Европейския ФИА ГТ3 шампионат през сезон 2008 участват българите Димитър Илиев и Пламен Кралев с автомобил Ferrari F430 за отбора на Кесел Рейсинг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]