Европейски бобър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейски бобър
Beaver pho34.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Rodentia Гризачи
семейство: Castoridae Боброви
род: Castor Бобри
вид: C. fiber Европейски бобър
Научно наименование
Уикивидове Castor fiber
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
European beaver map.PNG
Европейски бобър в Общомедия

Европейските бобри (Castor fiber) са вид средноголеми бозайници от семейство Боброви (Castoridae). Разпространени са в Южен Сибир и в Европа, с изключение на южните ѝ части. В началото на 20 век видът е силно застрашен, като популацията му се оценява на около 1200 екземпляра, но днес е напълно стабилизиран с над 600 хиляди екземпляра, като числеността и ареалът му нарастват. Европейският бобър е вторият по големина съществуващ днес гризач след капибарата. В територията на днешна България се е срещал до началото на 18 в. Най-пълното изследване за миналото разпространение на бобъра в балканските страни и разпространението му България от зоолога Николай Боев.[2] Многобройни костни останки и зъби от бобър в България са намерени във всички райони на страната, което доказва твърде широкото му разпространение в миналото от неолита до средновековието.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Batbold, J., Batsaikhan, N., Shar, S., Amori, G., Hutterer, R., Kryštufek, B., Yigit, N., Mitsain, G. & Muñoz, L. J. P.. Castor fiber. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 6 януари 2009. (на английски)
  2. Боев, Н. 1958. Очерк върху изчезването на бобъра в България и съседните страни. - Известия на Зоологическия институт с музей на БАН, 7: 433-456.
  3. Боев, З. 1982. Обедняване на Балканската бозайна фауна в историческата епоха. – Природа, БАН, 3: 42-47.
  4. Боев, З. 2013. Изчезнали бозайници от България. – Природа, БАН, 4: 76-82.