Европейски консерватори и реформисти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Група на Европейски консерватори и реформисти
European conservatives and reformists group
ECRgroup.eu BG.jpg
Ръководител Саид Камал
Идеология Евроскептицизъм, Антифедерализъм, Консерватизъм, Икономически либерализъм, Национален консерватизъм, Десен популизъм
Европейски парламент
73 / 751
Сайт www.ecrgroup.eu
Група на Европейски консерватори и реформисти в Общомедия

Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) е името на парламентарна група в Европейския парламент, включваща евроскептични партии.

История[редактиране | редактиране на кода]

Британската консервативна партия е дясноцентристка политическа партия. Тя е основана в началото на 19 век. Консервативната партия е в правителството в продължение на две-трети от 20 век. Председател на Консервативната партия е Тереза Мей, която е и министър-председател на Великобритания.

Присъединяване към ЕС[редактиране | редактиране на кода]

Именно по време на консервативното правителство Обединеното кралство се присъединява към Европейския съюз през 1973 година. Маргарет Тачър, известна като „желязната лейди“ подписва през 1986 година „Единният европейски акт“ – един от основните договори на тогавашната Европейска общност. Нейният наследник Джон Мейджър през 1992 година подписва „Договорът за Европейския съюз“. С осъществяването на тези два акта и като цяло с провеждането на проевропейска политика значително се засилват правомощията на Европейския парламент. В най-ново време основните усилия на партията са насочени в осъществяване на идеята за промяна на ЕС в разбирането, че Европейският съюз се нуждае от дълбоки реформи, ако иска да оцелее и да успее и в бъдеще.

Група на европейските консерватори и реформисти[редактиране | редактиране на кода]

Британската консервативна партия е била две десетилетия част от Европейската народна партия. Причината за оттеглянето ѝ от ЕНП е доминирана от европейските федералисти и поддръжници на Лисабонския договор, което противоречи на политиката на торите. Поради тази причина през 2009 година сформират нова консервативна група в Европейския парламент – „Група на европейските консерватори и реформисти“. Към момента тя включва 70 евродепутати от 15 държави. Основната цел е провеждане на кампания за спешна реформа на Европейския съюз. В ЕКР вярват, че е време да се предприемат действия и Европа да започне да работи отново със силни национални икономики и грижа за хората. След 1 юли 2014 г. ЕКР е третата по големина група в Европейския парламент.

Еврореализъм[редактиране | редактиране на кода]

Основните идеали се основават на Пражката декларация, която призовава ЕС за прозрачност, за откритост и еврореализъм. Именно концепцията за еврореализъм отличава парламентарната група от останалите политически сили. Те имат ново, различно виждане за развитието и дейността на ЕС, което не нарушава организацията и сътрудничеството. Въпреки това, Групата на европейските консерватори и реформисти се стреми към насочване на ЕС далеч от идеологическия поход към европейска федерална свръхдържава. Те вярват, че политиката на ЕС трябва да бъде съвкупност от практически решения, необходими, за да се разрешават предизвикателствата, пред които ни изправя новото време. Основа цел е създаването на отворена за ЕС търговия.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Само една малка част от успехите на групата на ЕКР включват: - Осигуряване на по-рационален бюджет на ЕС; - Стопиране на лошото управление в областта на рибарството; - Движеща сила за отваряне на търговията в цял свят; - Подпомагане на предприемачи, намаляване на бюрокрацията и завършване на единния пазар.

Присъединяване на България[редактиране | редактиране на кода]

На 12 юни 2014 година България, в лицето на лидера на ПП „България без цензура“ Николай Бареков, става член на Група на европейските консерватори и реформисти. По време на заседание на ръководния орган в Брюксел, Николай Бареков е избран за член на Изпълнителното бюро на Европейските консерватори и реформисти. Българският евродепутат смята, че посоката, в която се движи ЕС в момента, е неправилна и са необходими редица реформи, за които ще се бори дясноцентристката група в рамките на ЕС. Другият български евродепутат от ЕКР е Ангел Джамбазки от ВМРО-БНД[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]