Европейски път E04

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Tabliczka E04.svg Европейски път E01
E4 landsväg.jpg
Страна  Финландия
 Швеция
Начало Торнио,
През Йевле, Упсала
Стокхолм
Линшьопинг
Йёншьопинг
Край Хелсингбори
Дължина 1655[1] km
Blank map of Europe cropped - E4.svg
Европейски път E01 в Общомедия
E4 край Линшьопинг, Швеция
E4 на 180 m над езерото Ветерн

Европейски път E04 е европейски автомобилен маршрут от Торнио, Финландия до Хелзингборг, Швеция,[2] с обща дължина от 1655 km.[1] Финландската част е от Торнио в северната част на Финландия и дължината ѝ е само 800 метра. Шведската част от трасето преминава през почти цяла Швеция с изключение на крайния север и се счита за основната пътна артерия на страната, тъй като преминава близо до всички големи градове на Швеция, с изключение на четири (Гьотеборг, Малмьо, Вестерос и Йоребро), но преминава и покрай столицата Стокхолм.

История[редактиране | редактиране на кода]

В новата система на европейски маршрути, трасето е планирано да влезе като Е55, но остава Е04, както е до 1992 г., в границите на Швеция, тъй като разходите за смяната на означенията на път с такава дължина са значителни.

Трасе[редактиране | редактиране на кода]

На север от Йевле пътят е с различен брой ленти. В зависимост от времето на построяване си, той е или с единична лента, обикновено с ширина 8 – 13 m или път с 2+1 ленти с ширина 13 – 14 м, с две ленти в едната посока и една в другата, с желязна мантинела между тях. Също така понякога пътят върви като магистрала с две ленти във всяка посока. От Сундсвал нататък трасето преминава и по градските улици на най-големите градове.

Южно от Йевле, пътят почти през цялото време върви по магистрала. На 17 октомври 2007 г. е открит последния участък от магистралата между Упсала и Мехедебю. Ограничението на скоростта за основните пътища в Швеция е променено през октомври 2008 г., като част от въвеждането на нови правила с максимално ограничение на скоростта от 120 км/ч.[3]

Градове по пътя[редактиране | редактиране на кода]

Маршрутът преминава през или около следните градове:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б www.elbruz.org
  2. UNECE document ECE/TRANS/SC.1/2016/03/Rev1: European Agreement on Main International Traffic Arteries (AGR). // 2016-11-01. Посетен на 2021-12-07. Списък с европейските пътища стр. 9 (на английски)
  3. Sidan gick inte att hitta – Trafikverket