Европейски път E04

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Tabliczka E04.svg Европейски път E01
E4 landsväg.jpg
Страна Флаг на Финландия Финландия
Флаг на Швеция Швеция
От Торнио,
През Йевле, Упсала
Стокхолм
Линшьопинг
Йёншьопинг
До Хелсингбори
Дължина 1 590 km
Карта
  • Blank map of Europe cropped - E4.svg
Европейски път E01 в Общомедия
E4 край Линшьопинг, Швеция
E4 на 180 m над езерото Ветерн

Европейски път E04 е европейски автомобилен маршрут от Торнио, Финландия до Хелзингборг, Швеция, с обща дължина от 1 590 km. Финландската част е от Торнио в северната част на Финландия и дължината ѝ е само 800 метра. Шведската част от трасето преминава през почти цяла Швеция с изключение на крайния север и се счита за основната пътна артерия на страната, тъй като преминава близо до всички големи градове на Швеция, с изключение на четири (Гьотеборг, Малмьо, Вестерос и Йоребро), но преминава и покрай столицата Стокхолм.

История[редактиране | редактиране на кода]

В новата система на европейски маршрути, трасето е планирано да влезе като Е55, но остава Е04, както е до 1992 г., в границите на Швеция, тъй като разходите за смяната на означенията на път с такава дължина са значителни.

Трасе[редактиране | редактиране на кода]

На север от Йевле пътят е с различен брой ленти. В зависимост от времето на построяване си, той е или с единична лента, обикновено с ширина 8 – 13 m или път с 2+1 ленти с ширина 13 – 14 м, с две ленти в едната посока и една в другата, с желязна мантинела между тях. Също така понякога пътят върви като магистрала с две ленти във всяка посока. От Сундсвал нататък трасето преминава и по градските улици на най-големите градове.

Южно от Йевле, пътят почти през цялото време върви по магистрала. На 17 октомври 2007 г. е открит последния участък от магистралата между Упсала и Мехедебю. Ограничението на скоростта за основните пътища в Швеция е променено през октомври 2008 г., като част от въвеждането на нови правила с максимално ограничение на скоростта от 120 км/ч.[1]

Градове по пътя[редактиране | редактиране на кода]

Маршрутът преминава през или около следните градове:

Източници[редактиране | редактиране на кода]