Европейски съвет за научни изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейски съвет за научни изследвания
European Research Council
LOGO-ERC.jpg
Информация
Акроними ERC
Тип Публична организация
Основатели Европейска комисия
Основана 2007
Цел/фокус Финансиране на научни изследвания в ЕС
Седалище Брюксел
Ръководител Жан-Пиер Бургиньон
Бюджет 13 млрд. евро (2014-2020)
Сайт erc.europa.eu

Европейският съвет за научни изследвания (на английски: European Research Council, ERC) е публична организация, създадена от Европейската комисия през 2007 г., за финансиране на фундаментални научни изследвания, провеждани в Европейския съюз (ЕС). Състои се от независим Научен съвет и Изпълнителна Агенция (ERCEA). Научният съвет е управляващият орган на ERC, определящ стратегията и методологията за научно финансиране, съставен от 21 видни учени. Настоящият президент на ERC, който е и председател на Научния съвет, е проф. Жан-Пиер Бургиньон (Jean-Pierre Bourguignon). Изпълнителната агенция е изпълнителният орган, който управлява поканите за предложения за проекти и следи за нормалното протичане на финансираните проекти. Европейският съвет за научни изследвания функционира като част от рамковата програма на наука и иновации на ЕС – Хоризонт 2020. Бюджетът на ERC е част от бюджета на ЕС и в частност този на Хоризонт 2020. За периода 2014-2020 той е малко над 13 млрд. евро[1].

Учени от всички държави-членки на ЕС, както и от страните, асоциирани към Хоризонт 2020, могат да кандидатстват за грантовете на Европейския съвет за научни изследвания. От основаването му през 2007 г. над 5000 учени са получили грантове[2]. Освен ръководителите в научните екипи, работещи по финансирани от ERC проекти, работят над 40 000 души като докторанти, пост докторанти, млади учени и други професионалисти.

Основен принцип на функциониране на Европейския съвет за научни изследвания е липсата на приоритети за финансиране, което означава, че се допускат за кандидатстване предложения от всяка научна област. Проектните предложения се оценяват от експерти и учени в съответната област, като единственият критерий за оценка е научната стойност и потенциала за постигане на научен пробив.

Грантови схеми[редактиране | редактиране на кода]

Грант Квалификация Размер Период
Starting Grant От 2 до 7 години опит след получаване на докторантура до €1,5 милиона до 5 години
Consolidator Grant От 7 до 12 години опит след получаване на докторантура до €2 милиона до 5 години
Advanced Grant Над 10 години самостоятелен научен опит до €2,5 милиона до 5 години
Proof of Concept Grant Притежатели на ERC грант до €150 000 до 18 месеца

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „European Research Council“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.