Европейски център „Солидарност”

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Солидарност.

Европейски център „Солидарност”
Europejskie Centrum Solidarności
Сградата на центъра
Сградата на центъра
Карта
Информация
Типкултурна институция
Основана8 ноември 2007 г.
СедалищеГданск, Полша
РъководителБазил Керски
Сайтwww.ecs.gda.pl
Европейски център „Солидарност” в Общомедия

Европейският център „Солидарност“ (на полски: Europejskie Centrum Solidarności) е културно учреждение със седалище в Гданск, Полша.

Създаден е въз основа на договор от 8 ноември 2007 г., сключен между Министерството на културата, Поморското войводство, Град Гданск, Независимия самоуправляем профсъюз „Солидарност“ и фондацията на център „Солидарност“. С него се утвърждава основаването и активното действие на общо учреждение на културата, наречено Европейски център „Солидарност“.

Главната цел на центъра е „разпространяване на наследството на профсъюз „Солидарност“ в Полша и в други държави, също така активно участие в изграждането на европейската идентичност.

Центърът се оглавява от директор, който управлява с 4-годишен мандат. Директор на центъра от 3 март 2011 г. е Базил Керски, който печели конкурса за тази длъжност. Негов предшественик е Мачей Желба, който подава своята оставка на 13 септември 2010 г. В управлението на центъра участва също така съвет, съставен от 16 души също с 4-годишен мандат. Членовете на Съвета изпълняват своите обществени функции без възнаграждение. В ръководството е и Историческата програмна колегия. За контрола над центъра следи президентът на град Гданск.

Сградата на центъра се намира в Гданск, в покрайнините на Младия град при площад „Солидарност“. Разположена е в парцел с площ от 25 349,75 квадратни метра. Територията на сградата е около 1 хектар, разделена е на 5 етажа и подземен пакринг с капацитет 286 места. Сградата е построена година след подписването на проекта с фирма „Полимекс-Мостостал“ през есента на 2010 г. Проектът е избран чрез конкурс, в който са участвали 58 фирми. Архитектурният конкурс е спечелен от екип на „Форт“ (Гданск) в състав: Войчех Тарговски, Павел Чажасти, Пьотр Мазур, Антони Тарашкевич. Разходите за строежа са 231,1 милиона злоти. Откриването на центъра е на 30 август 2014 г.

Новата сграда разполага с постоянна експозиция, която е разположена в 6 зали и представя съвременната история на Полша, въстанието на движението „Солидарност“ и неговото наследство. Освен изложба в седалището на центъра са поместени архив, библиотека, медиатека и конферентна зала. На партера на сградата със свободен достъп са целогодишната градина и книжарница, магазинът за сувенири и кафето.

Центърът трябва да се превърне в средноевропейска агора за обмяна на възгледи относно обществената справедлисвост. Европейският център „Солидарност“ провежда образователна, научна и издателска дейност и представя изложби (например изложбата „Пътищата към Свободата“). Броят на посетителите на центъра е около 268 хиляди души годишно. Европейски център „Солидарност“ е член на Отворената коалиция за образование.

Освен на Европейския център „Солидарност“ сградата е седалище и на други неправителствани организации.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Europejskie Centrum Solidarności в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​