Егей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Егей
митологичен цар на Атина
Themis Aigeus Antikensammlung Berlin F2538.jpg
Семейство
Баща Пандион II
Съпруга Медея
Партньор Етра
Деца Тезей
Егей в Общомедия

Егей (на старогръцки: Αἰγεύς) е древногръцки митически цар на Атина, баща на героя Тезей.

Егей властва дълго над Атина, но тъй като е бездетен се опасява, че наследниците на по-младия му брат Палант – Палантидите – ще му отнемат властта. Измъчван от тези мисли и бездетието си, той отива в прорицалището на Аполон в Делфи. Предсказанието, дадено му от прорицателката Пития гласи, че Егей не трябва да влиза във връзка с жена, докато не се прибере в Атина, но Егей не успява да го разбере.

На връщане към Атина, той спира в Тройзена да си почине при тамошния владетел Питей. Разказва на Питей за неясното предсказание и тройзенския цар, известен с мъдростта си, проумява думите на пророчицата. Но Питей не разкрива загадката на Егей, а го напива и го вкарва в ложето на дъщеря си Етра, която същата нощ е обладана и от Посейдон и зачева дете. На сутринта Егей, разбрал какво е сторил, бърза да напусне града, но заклева Етра, ако роди момче да го отгледа в тайна, без да му съобщава името на бащата. При това скрива под огромен камък меча и сандалите си и заръчва на Етра, когато момчето стане достатъчно силно да повдигне скалата, да вземе оставеното и да се отправи към Атина.

След завръщането си в града Егей поставя началото на Панатенейските игри. След време при него пристига синът му Тезей, изпълнил заръката оставена на майка му Етра. По това време жена на Егей е магьосницата Медея. Въпреки че Тезей не се открива веднага на баща си, Медея разпознава в него Егеев син и решва да го погуби. Придумва Егей да поднесе по време на пир чаша отрова на Тезей, но изпълнявайки заръката ѝ, Егей разпознава меча и сандалите си. Чашата с отрова е разлята, а Медея е прокудена.

Скоро след пристигането на Тезей в Атина, Егеевият син заминава за остров Крит в числото на четиринайсетте младежи (седем юноши и седем девойки), които Атина ежегодно плащала като кръвен данък на Крит. Тъй като целта на Тезей е да убие кръвожадния Минотавър, чиято „плячка“ ставали младежите, то той се уговаря с баща си Егей в случай на успех да смени черните платна на кораба (в знак на нещастието, сполетяло атиняните), с който пътува, с бели. Тезей успява да убие чудовището и да спаси младежите, но влюбен в Ариадна – дъщерята на критския цар Минос, чиято любов успява да спечели, – той забравя за уговорката с баща си и платната на корба остават черни. Виждайки отдалеч кораба с черните платна, без да дочака пристигането му в пристанището, Егей, обезумял от скръб, се хвърля от високите скали в морето. Оттогава това море носи неговото име и се нарича Егейско море.

Пристигане или отпътуване на план войн или герой (вероятно Тезей, пристигащ в Атина и разпознат по меча си от Егей) ок. 410 – 400 пр.н.е. От Руво, Северна Италия.