Египтология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Египтологията (от гръцки Аιγυπτος - Египет и λογος - слово, наука, дума, означава буквално „наука за Египет“) се занимава по-скоро с историята на Древен Египет, отколкото със съвременната му история. Учените, които изучават Древен Египет се наричат египтолози (ед.ч. египтолог).

Египтологията е сравнително млада наука, за нейно начало се приема 1822, през която Жан Франсоа Шамполион, открива начин за разчитането на древно-египетските йероглифи. Противно на общоприетото, именно епиграфските проучвания, позволяват на човечеството, да погледне подробно в историята, начина на живот, религията и възприятието за околния свят, на древния египтянин. Интересно е да се отбележи, че допреди разчитането на йероглифите, всичката налична информация за Древен Египет, се е състояла в съчиненията на антични автори, като Страбон, Диодор Сицилииски, Херодот и др. Тези автори недвусмислено подкрепят факта, че египетските йероглифи представляват фонетична писменост, въпреки което в Европа се появяват предложения, че тези знаци представляват някакъв тип пиктографска писменост или дори, че са просто декоративни орнаменти. Така или иначе, пробивът на Шамполион и добросъвестното преписване на древни текстове от някои египтолози, като Лепсиус предоставят възможността на работещите с писмеността да се запознаят от първа ръка с паметниците и да прочетат това, което самите древни египтяни са написали за себе си. А то е толкова много и в толкова различни аспекти, че за сам човек е невъзможно да се запознае с всички писменни паметници от древен Египет. Основната писмена информация е от заупокоен характер, тя не е исторически насочена, ако не се считат автобиографиите на починалите, поради, което в повечето случай засяга съвсем бегло, съществените исторически моменти. Въпреки фрагментарността и обаче, египтолозите успяват да съберат, предоставената информация от различни, древни паметници и да сглобят някаква, макар и сравнително кратка, но поне "от първа ръка" информация за важните исторически събития. Извлечените по този начин знания са в основата на днешното ни възприятие и разбиране за тази толкова древна цивилизация.

Известни египтолози са: Жан-Франсоа Шамполион, О.Мариет, Джовани Батиста Белцони, Алън Гардинер, Карл Ричард Лепсиус, Хауърд Картър, Захи Хавас, Васил Добрев, Ричард Паркър, Флиндерс Петри.

Египтология в България[редактиране | редактиране на кода]

За основател на египтологията в България се смята сегашния (2009-) министър на образованието Сергей Игнатов, който завършва Ленинградския държавен университет през 1985, след което специализира в All Souls College в Англия. Неговата научна дейност, свързана с развитието на египтологията в България, довежда до създаването на такава специалност в частния Нов български университет, където и сега се изучават бъдещите български египтолози. Други пионери в развитието на египтологията в България са Теодор Леков и Емил Бузов, автори на не малко трудове свързани с древен Египет, на български език и на достъпни цени по книжарниците в странта.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]