Еделвайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еделвайс
Leontopodium alpinum Szarotka alpejska 01.jpg
LeontopodiumAlpinum-3.jpg
Природозащитен статут
Червена книга на България
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Asterales
семейство: Asteraceae Сложноцветни
род: Leontopodium Еделвайс
Научно наименование
Уикивидове Leontopodium
Cass.
Видове
Еделвайс в Общомедия

Еделвайс (Leontopodium, на немски: Edel – благороден, Weiss – бял, Лъвска лапа) е род многогодишни тревисти растения от семейство Сложноцветни. Над 30 вида защитени високопланински растения. Срещат се в Европа и Югозападна Азия. В България се срещат Leontopodium alpinum subsp.alpinum – Пирин и Leontopodium alpinum subsp.nivalis в Стара планина. Изображението на растението е емблема на Българския туристически съюз (БТС). Стъблото на цветето е високо до 20 cm, туфесто и покрито с власинки. Листата са силно стеснени, прикрепени са към стъблото без дръжки и са покрити с бели копринени власинки. Долните листа са по-големи, а нагоре постепенно намаляват.

Еделвайсът расте по недостижими места във високопланинските райони. По света има повече от двадесет вида еделвайс, като в Европа се срещат само два. Най-редките видове по света са от Еверест и от Хималаите. Изложен е на силно прегряване от слънчевите лъчи. Власинковите клетки задържат въздух, наситен с водни пари и така се намалява изпарението от листата. От другата страна, власинковата покривка действа като „слънчобран“ – намалява поглъщането на слънчевата топлина.

Еделвайсът цъфти през юни – август. Цветовете му приличат на звездичка с около 10-12 листенца, наредени в кръг. Това не са цветни, а стъблести листа. Ако се разгледат под микроскоп или лупа, ще се забележи, че са покрити със сребристи власинки (трихоми), които са така усукани и сплетени, че маскират зеления цвят на листата. Тези власинки са мъртви клетки с въздушни клетъчни празнини и когато светлината се отразява от тях, изглеждат сребристобели.

Еделвайсът се изсушава и използва за украса, тъй като запазва красотата си дълго време. Може да се отглежда в саксии. Расте върху варовити почви. Пчелите го обичат заради медоносните цветове. Цветовете на еделвайса се използват в медицината за приготвяне на лекарства против болести на белите дробове, сърцето и др.

Късането му е забранено със закон и растението е включено в „Червената книга на България“. B Стара Планина за опазването му е създаден резерват „Козя стена“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bird, J., Butchart, S.(BirdLife International). Ciconia ciconia. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2009. Посетен на 6 септември 2011. (на английски)