Единно национално движение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Единно национално движение
ერთიანი ნაციონალური მოძრაობა
Ръководител Михаил Саакашвили
Основател Михаил Саакашвили
Основана 2001 г.
Седалище Тбилиси, Грузия
Членове 350 000 души[1] (2014)
Член на Международен демократичен съюз
Идеология Либерален консерватизъм
Полит. позиция десен център
Парламент
27 / 150
Сайт unm.ge

Единното национално движение (на грузински: ერთიანი ნაციონალური მოძრაობა) е дясноцентристка консервативна политическа партия в Грузия.

Основана е през 2001 година от Михаил Саакашвили, доскорошен министър, който преминава в опозиция на правителството на Едуард Шеварднадзе. През 2004 година Саакашвили печели президентските избори, а партията доминира и в парламента до 2012 година, когато остава на второ място с 40% от гласовете, отстъпвайки на коалицията Грузинска мечта. През 2016 година получава 27% от гласовете и 27 от 150 депутатски места.

Това е реформистка партия, която поддържа близка отношения с НАТО и ЕС, както и възстановяването на контрола на Тбисили над отделилите се и само обявили независимост области Абхазия и Южна Осетия. Лидерите на ЕДН се смятат за либерално – консервативни и през септември 2007 партия става наблюдаващ член на дясно – центристката Европейска народна партия. Нейната политическа идеология се променя от централно лява към дясно центристка след Революцията на розите и е комбинация от икономически, политически и културен либерализъм с участието на народен такъв. Нейните основни политически цели включват подобряване на социалните грижи за бедните, подкрепа на хората, борба с корупцията и намаляване на политическите бариери, които пречат на бизнеса. Саакашвили и други опозиционни лидери основават Обединен народен съюз, през ноември 2003 г., с което съюзяват Единното национално движение, Обединените демократи, Съюза за национално единство, както и младежкото движение Кмара в съюз срещу правителството на президента Едуард Шеварднадзе. Единното национално движение и неговите партньори играят важна роля в политическата криза в страната, с която свалят от власт президента Шеварднадзе. Опозиционните партии силно поставят под съмнение резултата от последните тогава парламентарни избори, които местни и чужди наблюдатели силно критикуват заради допуснати множество грешки. След падането на Шеварднадзе, партията заедно с Обединените демократи и Съюза за национална единство издигат Саакашвили като главен кандидат на опозицията на президентските избори на 4 януари, които той печели с огромно мнозинство. Единното национално движение и Обединените демократи се обединяват на 5 февруари 2005 г. Единното национално движение запазва името си, но парламентарната фракция се казва Национално движение – демократи. На 22 май 2008 г. Михаил Саакашвили обявява убедителната победа на неговата управляваща партия на парламентарните избори на фона на опасенията от политически вълнения и нарастващото напрежение между Грузия и Русия. Първите официални резултати показват, че Единното национално движение печели с 63% срещу 13% на опозицията.