Едуард Макдауъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Едуард Алекзандър Макдауъл
американски композитор и пианист
Macdowell.png
Роден
Починал
23 януари 1908 г. (47 г.)
Ню Йорк, САЩ
ПогребанСАЩ

Учил вКолумбийски университет
Консерватория на Хох
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Инструментипиано

ПодписSignature of Edward Alexander MacDowell.png
Уебсайт
Едуард Алекзандър Макдауъл в Общомедия

Едуард Алекзандър Макдауъл (на английски: Edward Alexander MacDowell) е американски композитор и пианист от периода на късния романтизъм. Той е известен най-вече с произведението си Скици от гората (Woodland sketches).

Първите си уроци по пиано взима от Хуан Буитраго, колумбийски цигулар, който живее при семейството му. Макдауъл по-късно продължава да изучава пиано и солфеж, както и композиционни техники от приятели на Буитраго, сред които и Тереза Кареньо, венецуелска пианистка. През 1877 семейството му се премества да живее в Париж и там Макдауъл постъпва в Парижката консерватория, а по-късно учи и в Консерваторията на Хох във Франкфурт.

През 1884 година той се жени за Мариан Гризуолд Невинс, която е била негова преподавателка по пиано. Живеят първо във Франкфурт, а после във Вайсбаден. Между 1885 и 1888 г. Едуард Макдауъл се отдава изцяло на композирането, и създава голяма част от по-известните си произведения. През есента на 1888 г= той се завръща в Америка заради финансови затруднения, и до 1896 г. живее с жена си в Бостън. Назначен е като преподавател в Колумбийския университет до 1904 г. През 1907 година жена му основава Колонията на Макдауъл – селище на изкуствата, където са се събирали музиканти с цел подобряване или усвояване на нови умения. Едуард Макдауъл умира през 1908 г= и е погребан на същото място.

Музиката му е в романтичен стил, често нежна, напомняща за импресионистичните течения.

По-известни произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • 9 концерта за оркестър
  • Скици от гората – пиеси за пиано
  • Горски идилии, за пиано
  • Две фантастични пиеси, за пиано
  • Две северни песни, за смесен хор

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]