Едуард Флегел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едуард Флегел
Eduard Robert Flegel
немски изследовател
Eduard-robert-flegel.jpg
Роден
Починал
Едуард Флегел в Общомедия

Едуард Робърт Флегел (на немски: Eduard Robert Flegel) е немски изследовател на Африка.

Ранни години (1855 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 октомври 1852 година (в други източници 1855) във Вилнюс, Литва (тогава в Руска империя). През 1869 става продавач в книжарница в Рига. През 1872 завършва търговско училище в Мюнхен и е назначен на работа като търговски агент в компания търгуваща с тютюневи изделия в Хамбург. Три години по-късно е командирован от компанията като търговски агент в Лагос, Нигерия.

Експедиционна дейност (1878 – 1886)[редактиране | редактиране на кода]

След като се връща от първото си посещение в Африка, Флегел заминава за Англия и става член на „Британското църковно мисионерско дружество“ и с неговите средства в края на 1878 заминава за мисиите на дружеството разположени на брега на Гвинейския залив и по долното течение на река Нигер.

През февруари 1879, заедно с двама други мисионери се изкачва на вулкана Камерун (4070 м). През юли същата година, на английски кораб плава по река Нигер и по левия ѝ приток Бенуе до Йола. Изследва Бенуе от Джене до Гарва, като по този начин продължава с 200 км изследванията направени от Уилям Балфур Бейки през 1853 – 1854.

След завръщането си в Европа Флегел представя за разглеждане в „Африканското дружество в Германия“ план за по-нататъшно изследване на басейна на река Бенуе. След като получава финансовата подкрепа на дружеството, отново заминава за Африка и в намерението си за осъществяване на плановете си посещава през 1880 – 1881 севернонигерийските държави – емирата Нупе и султанат Сокото, за да получи от владетелите им препоръчителни писма за управителите на княжествата в платото Адамава. По пътя към Сокото извършва топографско заснемане на река Нигер от водопадите Буса до устието на левия ѝ приток река Сокото.

Замислената от Флегел експедиция към платото Адамава се осъществява през 1881 – 1883. От април 1881 до март 1883 извършва експедиция от БидаЗападна Нигерия, 9°10′ с. ш. 6°00′ и. д. / 9.166667° с. ш. 6° и. д.) на изток до платото Адамава и изследва почти неизследвани области на юг от левия бряг на Бенуе. От Йола тръгва на югоизток, достига до Нгаундере (7°15′ с. ш. 13°30′ и. д. / 7.25° с. ш. 13.5° и. д.), голям търговски център, и на северозапад от него на 18 август 1882 открива изворите на река Бенуе и река Вина (съставяща на Логоне, от басейна на Шари). По този начин Флегел фиксира източната граница на басейна на Бенуе и опровергава възгледите на тези географи, които са склонни да виждат горното течение на тази река за горното течение на река Уеле. Освен това по време на пътешествието си Флегел събира информация за хидрографската система в югоизточните части на платото Адамава.

През 1883 – 1884 извършва още едно пътешествие в Адамава. В първоначалните му намерения влиза проникването до изворите на река Нана (от басейна на река Санга, десен приток на Конго) и изясняването накъде тече, но разразилата се междуплеменна война в района променят плановете му. Не му се удава и опита да премине от Адамава на югозапад до брега на залива Биафра. Единственото, което успява да извърши по време на този период е да изследва западните части на платото.

В последната си експедиция, състояла се през 1885 – 1886 Флегел преследва вече не географски, а политически цели. Това е опит да се установи германски контрол над района на долното течение на Нигер и река Бенуе, който пропада, тъй като е изпреварен от представителя на „Британската нигерийска компания“ Джоузеф Томпсън, натоварен със същата мисия. След като не успява да осъществи германските планове Флегел е отзован от немското правителство и се завръща в делтата на Нигер, където умира на 11 септември 1886 на брега на река Брас в Нигерия на 30-годишна възраст

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • „Vom Niger – Benue“, leipzig, 1890.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eduard Robert Flegel“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.