Едуард Флегел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едуард Флегел
Eduard Robert Flegel
германски изследовател
Eduard-robert-flegel.jpg
Роден
Починал
Едуард Флегел в Общомедия

Едуард Роберт Флегел (на немски: Eduard Robert Flegel) е германски изследовател на Африка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младежки години (1855 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 октомври 1852 г. (в други източници 1855) във Вилнюс, Литва (тогава в Руска империя). През 1869 г. става продавач в книжарница в Рига. През 1872 г. завършва търговско училище в Мюнхен и е назначен на работа като търговски агент в компания търгуваща с тютюневи изделия в Хамбург. Три години по-късно е командирован от компанията като търговски агент в Лагос, Нигерия.

Експедиции (1878 – 1886)[редактиране | редактиране на кода]

След като се връща от първото си посещение в Африка, Флегел заминава за Англия и става член на „Британското църковно мисионерско дружество“ и с неговите средства в края на 1878 г. заминава за мисиите на дружеството разположени на брега на Гвинейския залив и по долното течение на река Нигер.

През февруари 1879 г. заедно с двама други мисионери се изкачва на вулкана Камерун (4070 м). През юли същата година на английски кораб плава по река Нигер и по левия ѝ приток Бенуе до Йола. Изследва Бенуе от Джене до Гарва, като по този начин продължава с 200 км изследванията направени от Уилям Балфур Бейки през 1853 – 1854 г.

След завръщането си в Европа Флегел представя за разглеждане в „Африканското дружество в Германия“ план за по-нататъшно изследване на басейна на река Бенуе. След като получава финансовата подкрепа на дружеството, отново заминава за Африка и в намерението си за осъществяване на плановете си посещава през 1880 – 1881 г. севернонигерийските държави – емирата Нупе и султанат Сокото, за да получи от владетелите им препоръчителни писма за управителите на княжествата в платото Адамава. По пътя към Сокото извършва топографско заснемане на река Нигер от водопадите Буса до устието на левия ѝ приток река Сокото.

Обзорна карта на пътуванията на Едуард Роберт Флегел в Хауса и Адамава

Замислената от Флегел експедиция към платото Адамава се осъществява през 1881 – 1883 г. От април 1881 до март 1883 г. извършва експедиция от БидаЗападна Нигерия, 9°10′ с. ш. 6°00′ и. д. / 9.166667° с. ш. 6° и. д.) на изток до платото Адамава и изследва почти неизследвани области на юг от левия бряг на Бенуе. От Йола тръгва на югоизток, достига до Нгаундере (7°15′ с. ш. 13°30′ и. д. / 7.25° с. ш. 13.5° и. д.), голям търговски център, и на северозапад от него на 18 август 1882 г. открива изворите на река Бенуе и река Вина (съставяща на Логоне, от басейна на Шари). По този начин Флегел фиксира източната граница на басейна на Бенуе и опровергава възгледите на тези географи, които са склонни да виждат горното течение на тази река за горното течение на река Уеле. Освен това по време на пътешествието си Флегел събира информация за хидрографската система в югоизточните части на платото Адамава.

През 1883 – 1884 г. извършва още едно пътешествие в Адамава. В първоначалните му намерения влиза проникването до изворите на река Нана (от басейна на река Санга, десен приток на Конго) и изясняването накъде тече, но разразилата се междуплеменна война в района променят плановете му. Не му се удава и опита да премине от Адамава на югозапад до брега на залива Биафра. Единственото, което успява да извърши по време на този период, е да изследва западните части на платото.

В последната си експедиция, състояла се през 1885 – 1886 г., Флегел преследва вече не географски, а политически цели. Това е опит да се установи германски контрол над района на долното течение на Нигер и река Бенуе, който пропада, тъй като е изпреварен от представителя на „Британската нигерийска компания“ Джоузеф Томпсън, натоварен със същата мисия. След като не успява да осъществи германските планове Флегел е отзован от германското правителство и се завръща в делтата на Нигер, където умира на 11 септември 1886 г. на брега на река Брас в Нигерия на 30-годишна възраст.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Lose Blätter aus dem Tagebuch meiner Haussa-Freunde und Reisegefährten. Hamburg, 1885.
  • Vom Niger-Benüe; Briefe aus Afrika. Leipzig, 1890.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 399 – 401.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eduard Robert Flegel“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.