Ежектор (артилерия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ежектора на оръдието на танка Ейбрамс М1А1

Ежектор на ствола – устройство за продухване на ствола на артилерийско оръдие от барутните газове, служещо за намаляване на загазираността в бойните отделения на танковете, САУ и корабните куполни артилерийски установки. Ежектора е изобретен към края на Втората световна война.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Ежектор на ствола на оръдието 2А46-1 на танка Т-80БВ

Ежектора представлява цилиндрична газова бутилка за барутните газове с увеличен диаметър, спрямо оръдейния ствол, с две кръгли дъна, надената на ствола. В самия ствол между дъната на ежектора са пробити под ъгъл отвори-сопла, съединяващи канала на ствола с вътрешния обем на ежектора. При изстрел снаряда в процеса на движения по ствола отначало отваря пояся на отворите, разположен по-близо към затвора (камерата), и барутните газове под голямо налягане (3000 – 4000 кгс/см²) запълват ежектора. След излитането на снаряда от ствола и спадането на налягането на газовете от ежектора през сопла, разположени под угъл към оста на канала на ствола и близо към дулния срез, се устремяват навън от ствола, при това „изсмуквайки“ и барутните газове от затвора и бойното отделение (при отворен затвор).

Външо ежектора изглкежда като цилиндрично удебеление примерно по средата на ствола. Наличието на ежектор е характерна черта на оръдията в съвременната бронетехника[1].

При излизане от строй (например, ако в него се появи дупка) извличането на барутните газове от бойното отделение ще е силно затруднено. Това може сериозно да наруши работата на екипажа поради силно дразнещото действие на барутните газове и намаляването на видимостта в бойното отделение. Нормалната работа на личния състав в този случай може да продължи само с използването на противогази.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. С обитаеми бойни отделения. Танка Т-14 на платформата „Армата“ няма ежектор поради необитаемото си бойно отделение.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Военный энциклопедический словарь.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эжектор пушки“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.