Езерце(водоем)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Естествено езерце (на руски: пруд) в Ярославска област

Езерце (на английски: Pond) е малък водоем, който може да е от естествен или изкуствен произход. То е по-малко от езеро. Използва се за източник на водоснабдяване, напояване, развъждане на риба и водоплаващи птици, както и за санитарни, противопожарни, спортни и индустриални нужди.[1] Малки езерца са част от ландшафтни проекти като например китайската градина. Създават се специални малки водоеми като част от ландшафта за отглеждане на кои.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Няма направено ясно техническо разграничаване между езеро и езерце, въпреки че в английския и руския езици да има разлика в използваните наименования. Въпреки че лимнолозите и хидробиолозите се опитват да намерят характерни белези, които да показват разликите в начина на съществуване и развитие на екосистемите в тях, като например наличието на вълни по брега на водоема, проникване на слънчевите лъчи в дълбочина или други разлики, няма яснота и единодушие по този въпрос. Някои организации и специалисти разграничават тези водоеми само по размера на водната площ.[2] Съгласно руското законодателство за този вид водоеми се използва понятието „пруд“ и трябва да бъде с площ под 1 км² (1 милион м²). В Англия, САЩ и други се използват различни размери. Рамсарската конвенция определя за горна граница на този вид водоеми 80,000 м².

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ПРУД ... что такое ПРУД. // www.vedu.ru. Посетен на 6 април 2021.
  2. Biggs, Jeremy и др. 15 years of pond assessment in Britain: results and lessons learned from the work of Pond Conservation. // Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems 15 (6). 2005. DOI:10.1002/aqc.745. с. 693–714.