Ейми Кауфман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ейми Кауфман
Родена 20-и век
Професия писател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2013 -
Жанр научна фантастика, фентъзи, детска литература

Уебсайт amiekaufman.com

Ейми Кауфман (на английски: Amie Kaufman) е австралийска писателка, авторка на бестселъри в жанровете фентъзи и научна фантастика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ейми Кауфман е родена в Мелбърн, Австралия. Има сестра. Израства в Мелбърн и Ирландия. Завършва с отличие с бакалавърска степен по ирландска история, английска литература и по право (експертни доказателства). По-късно получава магистърска степен по психология и разрешаване на конфликти. След дипломирането си работи седем години като медиатор в НАСА. Прави докторантура по творческо писане.

Първият ѝ роман „These Broken Stars“ от поредицата „Звездни връзки“ е публикуван през 2013 г. в съавторство с писателката Меган Спунър. Лайлак е дъщеря на най-богатия човек в света, а Тарвър е прочут, но беден по произход войник. Далеч в бъдещето, те са на космически кораб, който катастрофира и те попадат на непозната планета, където трябва да се борят за оцеляването си. Романът става бестселър и я прави известна. Първите два романа от поредицата са номинирани за наградата „Ауреалис“.

През 2015 г. е издаден първият ѝ роман „Илумине: досието Illuminae_01“ от фантастичната поредица „Илумине“ написана в съавторство с австралийския писател Джей Кристоф. Годината е 2575, а главните герои Кейди и Езра са бивши приятели, когато две конкурентни мегакорпорации започват война за зелената им планета намираща се в края на Вселената, и те са принудени заедно да се промъкнат с бой към совалките за евакуация. Историята е представена под формата на имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и разкази, и описва преобърнатите съдби, човешкия кураж и цената на истината в един далечен свят. Книгата става бестселър и печели наградата „Най-добра научна фантастика“ за 2015 г. и наградата „2016 Gold Ink“ за най-добра юношеска литература. Правата за екранизирането ѝ са закупени от компанията „Plan B Entertainment“. Поредицата е международен бестселър, а първата и втората част от трилогията печелелят наградата „Ауреалис“ за най-добра научна фантастика" за 2015 и 2016 г.

През 2018 г. е издаден първият ѝ роман „Unearthed“ (Извън земята) от едноименната поредица в съавторство с Меган Спунър. Главните герои Джулс Адисън и Амелия Радклиф се отправят към наскоро открита планета, където откриват тайните на древна, отдавна изчезнала цивилизация. Но там има нещо, което може да унищожи човешката раса. Книгата е бестселър, а филмовите права са придобити от „Кълъмбия Пикчърс“.

Ейми Кауфман живее със семейството си в Мелбърн.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Звездни връзки“ (Starbound) – с Меган Спунър[редактиране | редактиране на кода]

 1. These Broken Stars (2013)
 2. This Shattered World (2014)
 3. Their Fractured Light (2015)

Серия „Илумине“ (Illuminae Files) – с Джей Кристоф[редактиране | редактиране на кода]

 1. Illuminae (2015)
  Илумине: досието Illuminae_01, изд.: „Егмонт България“, София (2016), прев. Александър Маринов
 2. Gemina (2016)
  Гемина: Досието Illuminae_02, изд.: „Егмонт България“, София (2018), прев. Александър Маринов
 3. Obsidio (2018)

Серия „Отворен“ (Unearthed) – с Меган Спунър[редактиране | редактиране на кода]

 1. Unearthed (2018)
 2. Undying (2019)

Серия „Духове“ (Elementals)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Ice Wolves (2018)
 2. Scorch Dragons (2019)

Серия „Аврора“ (Aurora) – с Джей Кристоф[редактиране | редактиране на кода]

 1. Aurora Rising (2019)

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

 • One Small Step ... (2017) в сборника „Begin, End, Begin“ – награда за юношеска фантастика

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]