Ейч Би О Макс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
HBO Max
Уеб адресhbomax.com
Вид на сайтавидео стрийминг
Тип на сайтакомерсиален
Регистрациязадължителна
Езикмногоезичен
ПритежателУорнър Брос Дискавъри
Създаване27 май 2020 г.
Пуснат онлайн27 май 2020 г.
Alexa рангПовишение 207 (5 февруари 2022)
Посещаемост73,8 милиона
Настоящ статусактивен
СедалищеНю Йорк, САЩ
Бележки
наследник Макс (от 23 май 2023 г.)
HBO Max в Общомедия

Ейч Би О Макс (на английски: HBO Max) е американска pay-per-view видео услуга, собственост на Warner Bros. Услугата стартира на 27 май 2020 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 2018 г. WarnerMedia обявява, че компанията ще пусне своя собствена услуга за стрийминг в края на 2019 г. Първоначалният план за услугата предвижда стартиране в края на 2019 г. Главният изпълнителен директор на компанията-майка на WarnerMedia – AT&T Рандъл Стивънсън разкрива в средата на май 2019 г., че услугата ще използва марката HBO и ще бъде свързана с кабелна телевизия, тъй като абонатите на кабелния оператор HBO имат достъп до услуги за видео стрийминг. Бета тестването започва през четвъртото тримесечие на 2019 г., а официалното стартиране – през първото тримесечие на 2020 г.

През май 2019 г. Otter Media е прехвърлена към WarnerMedia Entertainment от компанията-майка Warner Bros, за да поеме стрийминг услугата под управлението на Брад Бентли, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на Consumer Business Development, който се оттегля след шест месеца. Анди Форсел става главен оперативен директор на Otter Media на EVP и главен изпълнителен директор на Bentley, но продължава да докладва на главния изпълнителен директор на Otter Media Тони Гонсалвес, който ръководи развитието на услугата.

Кейси Блус, президент на програмата на HBO, също така ръководи програмирането за HBO Max, а Кевин Райли, президент на WarnerMedia Entertainment Networks, също е главен директор по съдържанието на HBO Max и наблюдава за нови оригинални сериали и библиотечно съдържание.

На 9 юли 2019 г. WarnerMedia обявява, че тяхната стрийминг услуга ще се казва „HBO Max“ и ще стартира през пролетта на 2020 г. По това време е обявено също, че услугата ще бъде пусната едновременно със съществуващия сериал Приятели, който ще бъде изтеглен от Netflix.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България услугата е пусната на 8 март 2022 г., като се появява на мястото на „Ейч Би О Гоу“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. HBO Max стартира в България на 8 март // webcafe.bg, 1 февруари 2022 г.