Екатерина II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Екатерина II Велика
императрица и всерусийска самодържица
Profile portrait of Catherine II by Fedor Rokotov (1763, Tretyakov gallery).jpg
Портрет на Екатерина II,
худ. Фьодор Рокотов, 1762г.
Лични данни
Управление 28 юни 1762 – 6 ноември 1796
Коронация 3 октомври* 1762
Пълно име София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст
Кръщене 9 юли* 1744 (приема православието)
Родена 2 май* 1729
Щетин, днес Полша
Починала 17 ноември* 1796
Царское село, Русия
Погребана в Катедралата „Св. Петър и Павел“, Санкт Петербург
Предшествана от Петър III
Наследена от Павел I
Подпис SignatureEkaterina II.jpg
Династия Аскани, Романови
Баща Христиан Август фон Анхалт-Цербст
Майка Йохана Елизабет фон Шлезвиг-Холщайн-Готорп
Герб Imperial Monogram Of Empress Catherine The Great Of Russia.svg
Екатерина II Велика в Общомедия

Екатерина II Велика (на руски: Екатерина II Великая), родена София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, е императрица на Русия от 1762 г. до смъртта си. Тя е най-дълго управлявалият владетел на Руската империя, като периодът на нейното управление често е наричан „Златен век“ и е сочен като пример за просветен абсолютизъм. Пълната титла на императрица Екатерина II е С Божията милост, Ние, Екатерина Втора, Императрица и самодържица всерусийска, московска, киевска, владимирска, новгородска, царица казанска, царица астраханска, царица сибирска, господарка псковска и велика княгиня смоленска, княгиня естландска, лифландска, карелска, тверска, югорска, пермска, вятска, българска[1] и други, господарка и велика княгиня новгородска на ниските земи, черниговска, рязанска, ростовска, ярославска, белозерска, удорска, обдорска, кондийска и на всички северни земи повелителка и господарка на иверските земи, на карталинските и грузинските царе и кабардински земи, на черкаските и горски князе и на други, наследствена господарка и притежателка[2].

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Принцеса София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст е родена на 2 май* 1729 г. в Щетин (днес Шчечин), Померания. Тя произхожда от второстепенен немски княжески род и е братовчедка на шведските крале Густав III и Карл XIII. Баща ѝ, Христиан Август фон Анхалт-Цербст (принц Анхалт-Цербст), е назначен от краля на Прусия за губернатор на Щетин.

Със съдействието на руската императрица Елисавета Петровна през 1744 г. София Фредерика Августа е сгодена за Петър III Фьодорович (херцог Холщайн-Готорп), наследник на руския престол. Тя заминава за Русия и полага големи усилия да опознае езика и обществения живот на страната. Въпреки неодобрението на баща си приема православието и името Екатерина Алексеевна. Изборът София да се омъжи за втория си братовчед Петър III, е резултат от редица добре обмислени дипломатически ходове, дело на граф Йохан Херман Лесток, лелята и тогавашна императрица Елисавета и Фридрих II, крал на Прусия. Граф Лесток и Фридрих II имат малко по-различна цел от тази на императрицата и тя е да се подобрят отношенията между Прусия и Русия с цел да се отслаби австрийското влияние и да се свали руският канцлер Бестужев, на когото императрица Eлисавета има огромно доверие и който е един от радетелите за добри руско–австрийски отношения.

Екатерина за първи път среща Петър III на десетгодишна възраст, когато той е 11-годишен. За тази среща тя пише, че намира Петър за доста омразен на вид човек. Не го харесва най-вече заради това, че той има доста блед вид и голяма пристрастеност към алкохола на такава млада възраст.

Eдна част от дипломатическите интриги в императорския двор са провалени до голяма степен от майката на София, принцеса Йохана Елизабет фон Шлезвиг-Холщайн-Готорп. В историята тя бива описана като студена, оскърбителна жена, обичаща клюките и дворцовите интриги. Гладът ѝ за слава се разпространява дотолкова, че тя иска по най-бърз начин да възкачи дъщеря си Екатерина като императрица на Русия, но за съжаление с действията си провокира императрица Елисавета да я обвини в шпионаж в полза на крал Фредерик от Прусия и по този начин да я изпрати в изгнаничество и да не ѝ позволява да се върне в Русия никога повече, за да няма достъп до дъщеря си. Въпреки това тя успява през времето да ѝ изпрати няколко тайни писма.

Като цяло императрица Елисавета много добре познава цялото семейство на София, тъй като тя самата е щяла да се жени за тогавашния принц на Сакс-Ваймар-Айзенах Карл Август, брат на Йохана Елизабет. За съжаление, той умира през 1727 г. от едра шарка, преди да се състои сватбата. Въпреки всичко императрица Елисавета е много възхитена и пленена от София, която с пристигането си в Русия не жали усилия да спечели благоразположението ѝ, както и на съпруга си Петър III и на руския народ. София се отдава на ученето на руски език до такава степен, че дори става през нощта и разхождайки се боса в покоите, преговаря научените си уроци ( въпреки че знае перфектно руски и може да говори дори с акцент). В резултат на това обаче се разболява от пневмония през март 1744 г. В мемоарите си пише, че с идването си в Русия е била твърдо решена да направи всичко необходимо и да твърди, че вярва в онова, което се изисква от нея, за да бъде достойна да носи короната.

За съжаление с пристигането си в Русия тя се разболява тежко от плеврит, който едва не отнема живота ѝ. Знае се, че е лекувана чрез пускане на кръв, именно на това, според нея тя дължала живота си. Майка ѝ е против тази практика и дори кара дъщеря си да се изповяда пред лютерански свещеник, но Екатерина отговоря: „Не желая да бъда изповядана от лютерански свещеник, а от ортодоксален“. Това до голяма степен издига Екатерина в очите на императрица Елисавета. На 21 август 1745 г. Петър и Екатерина се женят в Санкт Петербург, след което установяват двора си в Ораниенбаум (град Ломоносов).

Бракът на Екатерина и Петър се оказва несполучлив. След смъртта на императрица Елисавета на 5 януари 1762 г.* Петър III става император на Русия, но с некомпетентната си политика само за няколко месеца си спечелва неодобрението на аристокрацията, духовенството и армията. Мирът, който Петър III сключва с Прусия, с което не взима никакви територии от нея (въпреки че Русия е печелившата страна в седемгодишната война между Русия и Прусия), кара руският народ все по-малко да го одобрява като император. Екатерина смятала, че той се готви да се разведе с нея и поради това организира заговор за отстраняването му. Заедно със своя любовник Григорий Орлов, тя подготвя бунт на гвардията и принуждава Петър ІІІ да абдикира, като самата тя става императрица под името Екатерина II. Малко по-късно Петър ІІІ умира в Ропша при неясни обстоятелства, като се подозира, че това става по нейна заповед. Въпреки че не е пряка потомка на руски император, Екатерина наследява съпруга си като императорски регент. Това се основава на прецедент, който тя поддържа и който е свързан с това, че Екатерина I, родена в нисшите класи в шведско–балтийските територии, успява да наследи своя съпруг Петър Велики през 1725 г.

Често историците дебатират, че статусът на Екатерина по-скоро наподобява този на регент или узурпатор. Именно за това и малка част от сподвижници, които желаят да отстранят Екатерина, се събират около фигурата на сина ѝ Великия княз Павел, когото смятат да сложат на трона и да ограничат властта му, като се създаде конституционна монархия. Това не се случва и Екатерина управлява до смъртта си.

Вътрешна политика[редактиране | редактиране на кода]

Екатерина II се заобикаля със способни, енергични и интелигентни сановници: Никита Панин, Пьотр Румянцев, Григорий Потьомкин, Александър Безбородко, Александър Суворов и други. Общува с много видни свои съвременници – Волтер, Дени Дидро и други.

През 1767 г. Екатерина II свиква специална комисия, която трябва да реформира и кодифицира законодателството, и съставя за нея специален „Наказ“ (ръководство), като използва много от прогресивните идеи на европейските интелектуалци и мислители по онова време: Шарл дьо Монтескьо, Волтер, Дидро и други. Създава специална организация „Свободно икономическо дружество“ (1765 г.) за защита интересите на дворяните, започва прокарването на границите между владенията на помешчиците. Екатерина ІІ утвърждава наследствените съсловни права на дворянството, а крепостното право обхваща нови групи селяни. Тя извършва административна реформа, като създава системата на губерниите (1775 г.). Премахнати са и последните остатъци от автономията на Украйна.

При нейното царуване в южните части на Русия се води Селската война (1773-1775 г.), въстание на казаци и селяни под ръководството на Емелян Пугачов, който се представя за цар Петър III. Бунтът е потушен с твърдост и жестокости. През 1791 г. е създадена Линия на уседналост с цел цялото еврейско население на страната да бъде концентрирано в определена територия.

Войни с Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

С успеха си в Руско-турската война от 1768–1774 г. Екатерина ІІ превръща Русия във водеща сила в Югоизточна Европа. По време на войната Османската империя претърпява някои от най-тежките поражения в историята си, сред които битките при Чешме и Кахул (1770 г.). Руски войски, командвани от Александър Суворов, за пръв път преминават на юг от река Дунав. Като резултат от войната Русия получава достъп до Черно море, като заема рядконаселените степни области на днешна Южна Украйна, където са основани градовете Одеса, Николаев, Екатеринослав (днес Днепропетровск), Херсон. Съгласно Договора от Кючук Кайнарджа, Силистренско (21 юли 1774 г.), с който се прекратява Руско-турската война от 1768–1774 г., Русия получава право да защитава интересите на християните в Османската империя, а Кримското ханство получава независимост от султана.

През 1783 г. Русия анексира Кримското ханство. Османците се опитват да се противопоставят, но Руско-турската война от 1787–1792 г. е катастрофална за тях и те трябва да се примирят със загубата на Кримския полуостров.

Политика в Западна и Централна Европа[редактиране | редактиране на кода]

На европейската политическа сцена Екатерина II се опитва да действа като посредник в споровете между другите големи държави. Така през Войната за баварското наследство тя посредничи между Прусия и Австрия. През 1780 г. организира група държави, стремящи се да защитят неутралните кораби по време на Американската война за независимост.

През 1763 г. Екатерина II поставя бившия си любовник Станислав Понятовски на трона на Жечпосполита. Тя участва в трите подялби на Полша (1772 г., 1793 г., 1795 г.), при които Русия получава обширни територии от Литва, Западна Белорусия и Западна Украйна.

От 1788 г. до 1790 г. Русия води поредната Руско-шведска война. Тя е предизвикана от Густав III, крал на Швеция и братовчед на Екатерина ІІ, който се надява лесно да надделее над руските войски, ангажирани във войната с Османската империя, и да превземе Санкт Петербург, но е силно затруднен от Балтийския флот. След намесата на Дания на страната на Русия през 1789 г. и битката при Свенскунд през 1790 г. е сключен мир, като са възстановени довоенните граници.

Връзки с Япония[редактиране | редактиране на кода]

В Далечния изток към Камчатка и Курилските острови руснаците активно се занимават с лов и кожи, което довежда до засилен интерес от отваряне на търговски преговори с Япония за различни стоки и храна. През 1783 г. след буря, японски капитан на име Дайкокуя Кодаю акостира на Алеутски острови, по това време територия на Русия. В това руснаците виждат възможност за връзка с Япония. Именно за това и руското правителство решава да го изпозлва като търговски пратеник. На 28 юни 1791 г. Екатерина ІІ дава аудиенция на Дайкокуя Кодаю в Царское Село, тогавашната ѝ резиденция. Впоследствие през 1792 г. руското правителство изпраща Адам Лаксман, водещ търговските преговори. Тогавашното управление на Япония от шогуна Токугава получава търговско предложение, но преговорите се провалят и така не се състоят по-нататъшни действия.

Банково дело и финанси[редактиране | редактиране на кода]

През 1769 г. правителството дава задача на Асигнационната банка да започне да печата книжни пари. Банката отваря врати в два града – в Санкт-Петербург и Москва през 1769 г. След време се отварят и други банкови клонове в различни градове, наричани по онова време правителствени градове.

Нуждата от тези хартиени пари изниква поради голямото харчене от правителството за военни нужди, което довежда до недостиг на сребро в хазната (провежданите сделки и особено външната търговия изцяло се е водила дотогава със сребърни и златни монети. Хартиените рубли започват да се използват също толкова добре, колкото и сребърните рубли като и двете валути са имали еднакъв обменен курс. Използването на тези пари продължава до 1849 г.

Изкуство и култура[редактиране | редактиране на кода]

Екатерина II е имала репутацията на покровителка на изкуствата, литературата и образованието. Най–известният и голям музей в Русия, Ермитажа, който в момента се намира и обхваща целия Зимен дворец в Санкт-Петербург, възниква като частна колекция на императрицата. По идея на Иван Бецкой, Екатерина ІІ написва ръководство за обучение на малки деца, черпейки от идеите на Джон Лок и основания през 1764 г. известен Смолни институт. Екатерина ІІ е известна още и с писането на комедии, фантастика и мемоари.

По време на управлението ѝ руснаците започват да изучават много класически произведения, идващи от Европа и тамошните течения, под влиянието на които се случва и така важният за Русия период на Просвещението. Тя дори става покровителка на руската опера.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През дългото си управление тя има много любовници, които често издига на високи постове за времето, за което те представляват интерес за нея, а след това ги е пенсионирала с много дарове, като имоти и крепостни селяни. Процентът на изхарчените пари в царския двор се увеличава от 10,4% през 1767 г., 11,4% през 1781 г. и до 13,5% до 1795 г. През цялото това време Екатерина ІІ е раздава около 66 000 крепостни селяни през периода 1767-1772 г., 202 000 през 1773-1793 г., както и 100 000 крепостници в един ден на 18 август 1795 г.

Литературна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Екатерина II проявява и литературно-публицистични способности. Под нейно ръководство излиза сатиричното списание „От всякъде по нещо“. Оставя драматични съчинения:

  • Комедии: „О, време!“, „Измамникът“, „Именният ден на г-жа Ворчалкина“ и др.
  • Приказки за деца: „Приказка за царския син Хлор“, „Приказка за царския син Тевей“.
  • Исторически произведения: „Записки за руската история“, „Антидот“ и др.

Нейните „Записки“ и допълненията към тях са интересен източник за историята на ранните години от живота ѝ и началото на царуването ѝ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Титлата Владетел Български се присвоява след покоряването на Волжка България.
  2. НЕМЦЫ-КОЛОНИСТЫ В ВЕК ЕКАТЕРИНЫ. //
WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Catherine II of Russia“ в Уикипедия на английски (автори).
Петър III Фьодорович Императрица на Русия (1762 – 1796) Павел I Петрович