Еквалайзер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Контролен панел на 4-лентов параметричен еквалайзер. В горната част (HF/LF) има потенциометри за корекция на нивото в 2 честотни ленти + бутони за избор на честотната лента. В долната част (MIDS) има 2 параметрични ленти с корекции за ниво, централна честота и ширина на лентата (Q-фактор)

Еквалайзер или тонкоректор е електронно устройство, предназначено за регулиране на силата на определени диапазони от честотния спектър на възпроизвеждания звук.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Графичен – нивата на честотните ленти се регулират с помощта на плъзгачи, които визуално описват кривата на тонкорекцията.
  • Параметричен – централната честота на отделните честотни ленти може да бъде регулирана с отделен потенциометър. В някои параметрични еквалайзери регулируем е и Q-факторът на филтъра, определящ ширината на честотната лента.
  • Параграфичен – съчетание на горните два, графичен еквалайзер с параметричен контрол върху честотните ленти.

Понеже многоканалните параметрични и параграфични еквалайзери, макар и с прост принцип на действие, включват голям брой части и са сложни и скъпи за изработка, те се срещат рядко във вид на аналогово устройство и много по-често във вид на софтуерен аудио плъгин.