Екологично бедствие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Екологична катастрофа)
Спътникова снимка на нефтения разлив в Мексиканския залив, 24 май 2010 г.

Екологичното бедствие е трайно влошаване на качествата на околната среда, засягащо обширни територии или акватории, което надхвърля възможностите на екосистемите за саморегулация с присъщите им механизми за поддържане на естественото екологично равновесие.

Често това влошаване на условията за живот е необратимо (ставайки катастрофа). По този начин се причинява нарушаване на екосистемите и замяната им с друг тип екосистеми[1].

Под екологично бедствие обичайно се има предвид резултат от човешка дейност, което го различава от понятието за природно бедствие. Прави се разлика и от резултат от умишлени военни действия, с които се вреди на околната среда, например от ядрени бомбардировки[2].

По отношение на живите организми (в това число и на самите хора) екологичните бедствия водят до коренна промяна на условията нза живот за дълги периоди от време, при което някои видове не могат да се приспособят към новите условия и изчезват от природата, а други видове силно намаляват популациите и ареала си или са принудени да мигрират[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Географски терминологичен речник, под редакцията на акад. Тодор Николов и проф. Борис Колев. Академично издателство „Марин Дринов“, София, 2011, стр. 116
  2. Jared M. Diamond, Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed, 2005