Елегия на Мадона Фиамета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Елегия на мадона Фиамета)
Елегия на мадона Фиамета
Elegia di Madonna Fiammetta
АвторДжовани Бокачо
Първо издание1344 г.
 Италия
Оригинален езикиталиански език
Жанрпроза
Видпсихологически роман

Издателство в БългарияНародна култура (1980)
Захарий Стоянов (2001)
ПреводачНикола Иванов (1980)
Елегия на мадона Фиамета в Общомедия

„Елегия на мадона Фиамета“ е произведение на Джовани Бокачо. То е първата психологическа повест в Европа.

Структурирана е като дълъг монолог-изповед: той приема формата на дълго писмо от неаполитанско момиче „на изпратените в любовта жени“. Състои се от пролог и девет глави.

Творбата е посветена на Мария д'Акуино, чийто образ в произведението е Фиамета. Чрез елегията Джовани Бокачо отмъщава на любимата си Мария (която го е изоставила), като в историята си пише, че той я е зарязал.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Лейди Фиаметта разказва трагичната си любовна афера с Панфило, като предупреждава за това други жени. Лейди Фиаметта и Панфило бързо се влюбват и имат афера, която приключва, когато Панфило се завръща във Флоренция.

Въпреки че той обещава да се завърне в Неапол, в крайна сметка тя осъзнава, че той има друга любовница във Флоренция. Разказът се върти около ревността и отчаянието на Фиамета, причинени от аферата, а не от развитието на отношенията ѝ с Панфило. Тя смята да се самоубие, но сестра ѝ я спира. Нейните надежди са подкрепени от новината, че в края на краищата Панфило се връща в Неапол.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Elegia di Madonna Fiammetta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​