Електроапаратурен завод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Електроапаратурен завод
Тип акционерно дружество
Индустрия автоматизация
Основана 1963 г.
Закрита 2008 г.
Седалище Пловдив, Флаг на България България
Продукти контактори релета
Map of Plovdiv.png
42.1268° с. ш. 24.7546° и. д.
Местоположение в Пловдив

„Електроапаратурният завод“ е комбинат за производство на изделия за автоматизация на машиностроенето, съществувал от 1963 г. до 2008 г. в Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 6 септември 1963 г. в Пловдив е открит Електроапаратурен завод.[1] По-късно прераства в комбинат Електроапаратурни заводи, в който са включени Научнопроизводствено предприятие „КАМ”, Комбинат „КАМ”, Заводът за сензори, Заводът за силова електроника, Българо-съветското смесено предприятие „Автоелектроника”, апаратурните заводи в Асеновград, Елхово, Харманли, Ивайловград, Перущица, Брезово, Петрич и на три площадки в Пловдив – Инструментален завод „Балкан”, Апаратурен завод „Искра” и Завод за електроавточасти.

От създаването му до 1989 г. производствената структура по волтажи и амперажи достига 30 хиляди изделия - контактори, пускатели, табла, релета и други. През 1989 г. производството му само в Пловдив надхвърля 183 млн. лв., с над 5000 души персонал. Комбинатът е изнасял годишно 2,2 млн. въздушни контактори за Чехословакия. Износът на автоматични прекъсвачи АТ00 за нефтената и газовата промишленост на СССР надхвърляше обем от 3,6 млн. долра.

Заводът е произвеждал годишно над 300 хил. комплекта „реле-регулатор РР-380” за лек автомобил „Лада”. За показаните технически качества на релето и спазване на пусковия срок, специалистите от завода Димитър Ботев, Дончо Чакалов и Стойка Танева са наградени с „Почетния знак на град Толиати”.[2]

Заводът е обявен в несъстоятелност през 2008 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Терзийски П.,Социалистическа България в дати и събития - 1944-1984 година.
  2. ОТЛОМКИ ОТ СЛАВАТА