Електрод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Електролиза

Електрод е проводник на електричество, обикновено направен от метал, чрез който се прави контакт с някоя неметалическа част от електрическата верига (като полупроводник, електролит или вакуум). Думата електрод е измислена от Майкъл Фарадей (на гръцки: elektron кехлибар и hodos - начин).[1]

Анод и катод при електролиза[редактиране | редактиране на кода]

Електродите в един галваничен елемент са потопени в разтвор на електролит и се наричат анод и катод (термини, също измислени от Фарадей). Анодът е електродът, върху който протича окислението и електроните напускат елемента по електрическата верига (отрицателен), а катодът е електродът, където протича редукция(положителен). Всеки от електродите може да стане анод или катод в зависимост от полярността на приложеното напрежение. Биполярен е електрод, който действува като анод в един елемент и като катод в друг галваничен елемент.

Електроди в електротехниката[редактиране | редактиране на кода]

При електронната лампа или полупроводниковите елементи с диоди, анодът е положителният електрод (+), а катодът - отрицателният (−). Електроните се излъчват от катода и се ускоряват към анода. Много електронни елементи имат и други електроди, чрез които се контролира протичането на ток - като база, решетка, гейт.

При заваряването електродът се използва, за да се осъществи електрическа дъга между предметите за заваряване. В зависимост от вида на процеса при заваряването електродът може да се консумира или не. При система с прав ток заваръчният катод може да е катод (запълваща заварка) или анод. При променливо-токов заваръчен процес не се говори за анод и катод.


Приложения[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Faraday, Michael. On Electrical Decomposition. // Philosophical Transactions of the Royal Society, 1834. Архив на оригинала от 2010-01-17. Посетен на 2010-01-17. ( (където Фарадей измисля думите електрод, анод, катод, анион, катион, електролит, електролиза)