Електромагнитна съвместимост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Електромагнитна съвместимост (EMC) в сферата на електронната техника е свойството на електронно устройство да работи задоволително в неговата електромагнитна среда, без да оказва влияние върху обкръжаващите го устройства или да се влияе от тях.

Методи[редактиране | редактиране на кода]

Електромагнитната съвместимост е дял от електрическите науки, които изучават неволно генериране, разпространение и приемане на електромагнитна енергия, отнасяща се до ненужни ефекти (електромагнитна интерференция или EMI), които тази енергия може да индуцира. Целта на EMC е правилната работа в същата електромагнитна среда на различно по вид оборудване, което използва елетромагнитня ефект, и избягването на всякакъв интерферентен ефект.

За да достигне това, EMC преследва 2 различни по вид цели.

Емисионните излъчвания са свързани с нежеланото генериране на електромагнитна енергия; противоизмервания трябва да се правят, за да се намали такова генериране и да се предотврати появата на енергия във външната среда. Чувствителността, или имунитетът в частност, засягат правилната работа на електрическото оборудване в присъствие на непланирано електромагнитно смущение.

Интерферентното или шумово смекчаване на електромагнитната съвместимост е постигнато чрез адресиране на двете излъчвания и чуствителността, тоест затихване на интерферентния източник, правене на контактите между източника и жертвата малошумящи и правене на потенциалните системи жертви по-малко уязвими.

Свързващ механизъм[редактиране | редактиране на кода]

Някой от техническите значения на използваните думи могат да се използват с различни значения. Изразите използвани тук са широко приети и са съвместими с другите Wikipedia страници.

Базовото нареждане на източника на шума, свързващия път и приемника (рецептора) са показани на фигурата по-долу. Източника и рецептора обикновено са електронни устройства, през източника понякога минават по екзотични смущения като светкавици, електростатичен разряд или в някой случай смущения от Големия зрив при възникването на Вселената.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]