Елементи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Илюстрация към превод на „Елементи“, 1309 – 1316

„Елементи“ е математически трактат, състоящ се от 13 книги. Написан е от древногръцкия математик Евклид около 300 г.пр.н.е. Трактатът се състои от определения, аксиоми, постулати и доказателства. Той изгражда систематично основите на геометрията и провокира развитието на логиката и цялата съвременна наука.

В западна Европа латински превод на пълния текст влиза в обръшение през 12в. Той е дело на Аделар от Бат, който започва да го използва при преподаване на геометрия. За тази цел, в преводи на съответни езици той служи до края на 19в. След изобретяването на книгопечатането текстът непрестанно бива преиздаван, като се превръща в най-печатаната книга след Библията.

Оригиналната версия на „Елементи“ затруднява съвременния читател, особено книгите, излагащи числови резултати, тъй като тези резултати са интерпретирани геометрично. Гърците не са имали удобните числови и алгебрични обозначения (нотация), които ползваме днес и които са въведени през 17 век. В миналото към оригинлния текст често пъти са били прибавяни още две 'книги' (т.е. глави).

Български превод е направен през руски език, в тритомно издание, под редакцията на акад. Боян Петканчин[1]

  1. Евклид, Елементи, София: Наука и изкуство, 1972-4

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]