Елена Павловна (Шарлота Вюртембергска)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елена Павловна
велика руска княгиня
Елена Павловна 
Родена: 9 януари 1807 г.
Починала: 2 февруари 1873 г. (66 г.)

Елена Павловна (9 януари 1807 - 2 февруари 1873) е вюртембергска принцеса и велика руска княгиня, съпруга на великия княз Михаил Павлович, най-малкия син на император Павел I и София Доротея Вюртембергска.

Елена Павловна е родена на 9 януари 1807 в Щутгарт, Германия, като принцеса Фредерика Шарлота Мария фон Вюртемберг'. Тя е най-възрастната дъщеря на принц Паул фон Вюртемберг и на принцеса Шарлота фон Саксония-Хилдбургхаузен. Като дете живее в Париж с родителите си и сестра си Паулина. Там Фредерика Шарлота получава завидно за времето си образование и възпитание.

През 1822 г. Шарлота е сгодена за великия княз Михаил Павлович. Великият княз е впечатлен от красотата и ума на Шарлота, която по време на приема, даван в нейна чест, впечатлява гостите с обноските и уменията си да разговаря изискано.

През 1823 г. Шарлота приема православието и руското име Елена Павловна.

На 24 февруари 1824 г. Елена Павловна и Михаил Павлович се венчават в Санкт Петербург и се настаняват в Михайловския дворец. След смъртта на императрицата-майка Мария Фьодоровна през 1828 дворецът Павловск е предоставен на Михаил и Елена, които го посещават често.

Бракът между Елена и Михаил не е щастлив. Великият княз обича армията и оставя съпругата си на второ място. Въпреки това двамата имат пет деца:

Елена Павловна поддържа близки приятелски отношения с брата на съпруга си, император Александър I, и съпругата му Елизавета Алексеевна. Доста близка е и с бъдещата императрица Мария Александровна, съпруга на племенника ѝ, царевич Александър Николаевич.

След смъртта на съпруга си през 1849 г. Елена Павловна започва да се занимава активно с благотворителна дейност и изкуство. Тя става патрон на няколко благотворителни организации и основава Петербургската консерватория.

Елена Павловна умира на 2 февруари 1873 в Щутгарт. Погребана е до съпруга си в Петропавловската катедрала в Петербург.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Princess Charlotte of Württemberg“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.