Елена Чаушеску

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елена Чаушеску
Елена Чаушеску 
Родена: 7 януари 1916 г.
Починала: 25 декември 1989 г. (73 г.)

Елена Чаушеску (на румънски: Elena Ceaușescu, [tʃau̯ˈʃesku]; * 7 януари 1916 в Петрещ като Ленуца Петреску; † 25 декември 1989 в Търговище, Румъния) е съпруга на Николае Чаушеску и румънски политик.

Запознава се с Николае Чаушеску през 1939 г. Двамата сключват брак през 1946 г. Тогава тя сменя също и малкото си име Ленуца на Елена. Освен това рождената ѝ година е променена от 1916 на 1919 г.[1] От 1971 г. тя заема високи постове в комунистическата партия и в управлението на Румъния. Тя е заместник министър-председател на Румъния.

Тя напуска училище на 14 години, не е следвала, но има докторска титла по техническа химия („Acad. Dr. Ing“).

Заедно с Николае Чаушеску имат три деца – Валентин, Зоя и Нику.

На 22 декември 1989 г. протестиращите пробиват и навлизат в сградата на ЦК. Тогава Елена и Николае Чаушеску са убедени от ген. Станкулеску, че е по-безопасно да изчезнат от столицата и да избягат. Качват се на хеликоптер заедно с двама членове на правителството. Министрите слизат недалеч от Букурещ. Съпрузите продължават бягството. Пилотът на хеликоптера се опасява от зенитна стрелба, затова сваля семейство Чаушеску на пътя към град Търговище. Качват се на случайна кола, която ги оставя в село Въкърещи, а шофьорът съобщава на властите кого е возил. Двамата Чаушеску се качват на друга кола, стигат до Търговище. Там те са арестувани от военните, а два дни по-късно, на 25 декември 1989 г., са осъдени на смърт от извънреден военен трибунал и веднага са разстреляни от трима десантчици, избрани сред стотици доброволци.[2]

Погребани са в гробището Генча-Чивил в Букурещ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thomas Kunze: Nicolae Ceaușescu – Eine Biographie. Berlin 2000.
  2. Останні дні Чаушеску. Так закінчуються диктатури. // Українська правда. Архив на оригинала от 4 април 2013. Посетен на 23 марта 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Румъния“         Портал „Румъния