Елена Чаушеску

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елена Чаушеску
Елена Чаушеску 
Родена: 7 януари 1916 г.
Починала: 25 декември 1989 г. (73 г.)

Елена Чаушеску (на румънски: Elena Ceaușescu, [tʃau̯ˈʃesku]; * 7 януари 1916 в Петрещ като Ленуца Петреску; † 25 декември 1989 в Търговище, Румъния) е съпруга на Николае Чаушеску и румънски политик.

Запознава се с Николае Чаушеску през 1939 г. Двамата сключват брак през 1946 г. Тогава тя сменя също и малкото си име Ленуца на Елена. Освен това рожденната ѝ година е променена от 1916 на 1919 г. [1] От 1971 г. тя заема високи постове в комунистическата партия и в управлението на Румъния. Тя е заместник министър-председател на Румъния.

Тя напуска училище на 14 години, не е следвала, но има докторска титла по техническа химия („Acad. Dr. Ing“).

Заедно с Николае Чаушеску имат три деца-Валентин, Зоя и Нику.

На 22 декември 1989 г. протестиращите пробиват и навлизат в сградата на ЦК. Тогава Елена и Николае Чаушеску са убедени от Ген. Станкулеску, че е по-безопасно да изчезнат от столицата и да избягат. Вярващи му до последно, те се качват на хеликоптер заедно с двама членове на правителството. Министрите слизат недалеч от Букурещ. Щом съпрузите остават сами, продължават отдалечаването си от румънската столица. Когато пилотът на хеликоптера разбира, че вече никой не защитава семейство Чаушеску, ги сваля край град Търговище. Там те са арестувани, а по-късно осъдени на смърт. На 25 декември 1989 г. двамата са разстреляни.

Погребани са в гробището Генча-Чивил в Букурещ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thomas Kunze: Nicolae Ceaușescu - Eine Biographie. Berlin 2000.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]