Елеонора Анжуйска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елеонора Анжуйска
кралица на Сицилия
Родена
1289 г.
Починала
10 август 1341 г. (52 г.)
ПогребанаКатания, Италия
Управление
Период17 май 130225 юни 1337
Други титлипринцеса на Неапол
Семейство
РодАнжу-Сицилиански дом
БащаКарл II Анжуйски[1]
МайкаМария Арпад[1]
Братя/сестриЛуи Тулузки
Робер Анжуйски
Карл Мартел Анжуйски
Жан (Дурацо)
Филип I Анжуйски
Бланка Анжуйска
Маргарита Анжуйска (1273 – 1299)
СъпругФедерико II (17 май 1302)
ДецаЕлизабета Сицилийска[1]
Вилхелм II (Атина)[1]
Елеонора Анжуйска в Общомедия

Елеонора Анжуйска е неаполитанска принцеса и сицилианска кралица – съпруга на сицилианския крал Федерико II.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Елинор със сестрите си в Библията на Неапол

Елеонора е родена през 1289 г. Тя е втората дъщеря на неаполитанския крал Карл II Анжуйски и на унгарската принцеса Мария, която е дъщеря на унгарския крал Ищван V.

През 1299 г. Елеонора е омъжена за Филип дьо Туси. Бракът им обаче е анулиран на 17 януари 1300 г. на основание близко родство и липса на папско разрешение за сключването му.

На 17 май 1302 в Месина Елеонора е омъжена за втори път – за Федерико II, краля на Сицилия. Бащата на Елеонора и съпругът ѝ дълго време водят война за контрола над остров Сицилия. Бракът на Федерико и Елеонора е стъпка към дипломатическото уреждане на конфликта, завършило с подписването на мирен договор в Калтабелота на 19 август същата година. Този договор разделя територията на старото Сицилианско кралство на две части – островна и континентална част. Островната част е обособена в самостоятелно Кралство Сицилия, наречено Тринакрия, под властта на Федерико II. Континенталната част на кралството, т.нар. Мецогиорно, оставала под властта на Карл II Анжуйски, продължила да съществува като правоприемник на Сицилианското кралство и била наричана по същия начин от съвременниците ѝ, но за това кралство по-късно в историческата наука се установява названието Неаполитанско кралство.

Елонора Анжуйска умира на 9 август 1341 в манастира „Сан Николо ди Арана“ в Катания.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Елеонора Анжуйска ражда на Федерико II девет деца:

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г eleonora-d-angio-regina-di-sicilia // Посетен на 8 май 2022 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eleanor of Anjou, Queen of Sicily в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​