Елеф Рингнес (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Остров Елеф Рингнес
Диаграма на средногодишните температури и валежи на остров Елеф Рингнес

Елеф Рингнес (на английски: Ellef Ringnes) е 16-ият по големина остров на Канада. Площта на острова е 11 295 км2, като с тази си територия се нарежда на 14-о място по големина в Канадския арктичен архипелаг и на 69-о в света. Административно островът е в състава на територия Нунавут.

Островът се намира в северозападната част на Канадския арктичен архипелаг и е едно от най-суровите и пуститнни места на Земята. На североизток протока Пири го отделя от остров Миън, а на изток протока Хасел – от остров Амунд Рингнес. На югозапад протоците Дейниш Стрийт и Маклейн го отделят съответно от островите Кинг Кристиан и Локхийд, а широкия проток Принц Густав Адолф – от остров Борден на запад. На север бреговете на острова се мият от водите на Северния ледовит океан.

Дължината на бреговата линия на острова е 1027 км, осеяна с множество полуострови (Исаксен на север, Кристофер на североизто, Нойс на запад) и заливи.

Островът е изграден главно от кредни пясъчници и шисти и терциерни седименти. Релефът е предимно равнинен и нискохълмист. Най-високта точка от 260 м н.в. се намира в най-южната част на Елеф Рингнес. Множество езера и къси реки. Растителния и животинския свят на острова е много беден, поради суровите климатични условия. На острова виреят едва 49 вида висши растения, около 85 вида гъби, 10 вида бозайници (елени карибу, полярни мечки, лисици и др.) и 15 вида прелетни птици.

От 1948 на западното крайбрежие на Елеф Рингнес действа постоянна метеорологична станция Исаксен (78°47′ с. ш. 103°32′ з. д. / 78.783333° с. ш. 103.533333° з. д.) с няколко души сменящ се персонал и постоянно функциониращо летище. От 1994 до 2001 през острова премина Северния магнитен полюс, който сега се намира на северозапад от острова, над Северния ледовит океан.

Остров Елеф Рингнес е открит през май 1901 от участниците в експедицията (1898-1902) на Ото Свердруп Гунар Исаксен и Свере Хасел, които в продължение на три месеца подробно го изследват и картират. Свердруп назовава новооткрития остров на името на по-малкия брат Елеф (1842-1929), един от двамата собственици на норвежката пивоварна фирма Рингнес, която спонсорира експедицията му.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ellef Ringnes Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.