Елиас Льонрот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елиас Льонрот
финландски филолог

Роден
Починал
19 март 1884 г. (81 г.)
Научна дейност
Област Филология, фолклористика, ботаника
Елиас Льонрот в Общомедия

Елиас Льонрот (на фински: Elias Lönnrot) е финландски филолог, фолклорист и ботаник. Той събира и записва фински народни стихове, от които съставя националния епос „Калевала“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Елиас Льонрот е роден през 1802 година в Самати, провинция Усима. Той започва да учи медицина в Обу, но след големия пожар в града се премества в университета в Хелзинки, където се дипломира през 1832 година. След това известно време работи като лекар в Каяни по време на масов глад в областта.

Още като студент Льонрот започва да се интересува от историята на финския език и да събира народни приказки от селяните. Със същата цел, след като започва лекарската си практика, той предприема продължителни пътувания из Финландия, Лапландия и Карелия. Той издава резултатите от своите издирвания в поредица книги: „Kantele“ (1829–1831), първия вариант на „Калевала“ („Kalevala“, 1835–1836), „Kanteletar“ (1840), „Sananlaskuja“ (1842), второто разширено издание на „Калевала“ (1849) и първият „Финско-шведски речник“ („Finsk-Svenskt lexikon“, 1866–1880). Назначен е за професор по финска литература в Хелзинкския университет.

Освен събирането на фолклорни текстове, по време на своите пътувания Льонрот прави проучвания и в областта на ботаниката и традиционната употреба на различни растения. През 1860 година издава „Flora Fennica – Suomen Kasvisto“, разширена и преиздадена през 1866 година в съавторство с Т. Салан. Книгата става известна като първият научен труд, издаден на фински.

Елиас Льонрот умира през 1884 година в родния си град Самати.