Елизабетинска епоха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Elizabeth I (Armada Portrait).jpg

Елизабетинска епоха или Ерата на Елизабет се нарича период от историята на Англия, свързан с управлението на кралица Елизабет I (1558–1603) и често се смята на Златна ера в английската история. Това е бил върхът на английския ренесанс и на английската поезия и литература. Това е било времето, в което разцъфтява Елизабетинският театър и в което творят Уилям Шекспир и много други писатели, разчупили оковите на предишния стил на пиесите и театъра в Англия.

Англия е била много по-добре в сравнение с други нации в Европа. Италианският ренесанс бил прекратен под натиска на чуждото надмощие на полуострова. Франция била ангажирана в собствените си религиозни битки. И отчасти заради това, но също и защото англичаните били изгонени от последния си аванпост на континента, продължилият векове конфликт между Франция и Англия през по-голяма част от управлението на Елизабет I бил преустановен.

По време на този период Англия имала централизирано, добре организирано и ефективно управление, до голяма степен в резултат на реформите на Хенри VII и Хенри VIII. Икономически страната започнала да печели от новата ера на трансатлантическа търговия.

Романтизъм и реалност[редактиране | редактиране на кода]

Историците от Викторианската ера и ранния 20 век идеализират Елизабетинската епоха. Енциклопедия Британика все още твърди, че "Дългото управление на Елизабет I, 1533-1603, бе Златния век на Англия...”[1]

Всъщност Елизабетинска Англия не е била толкова успешна във военно отношение по време на този период. Наблюдавала се е мъчителна бедност на простолюдието, което представлявало 90% от населението. Въпреки достигнатите висоти по време на тази ера, страната претърпяла гражданска война по-малко от 40 години след смъртта на Елизабет.

Като цяло може да се каже, че Елизабет осигурила един дълъг мирен период и като цяло увеличила просперитета на страната. Чрез своите икономически политики тя успява да възстанови дълговете, наследявайки една банкрутирала страна. Нейната икономическа политика помага за погасяването на дълга на страната до 1574 и по-късно страната има от излишък от £300,000. През 1565 г. се създава първата стокова борса „Кралската борса”, която е първата стокова борса в Англия и една от най-ранните в Европа. Тя се оказала от първостепенно значение за икономическото развитие на Англия и за света като цяло. С по-ниски данъци в сравнение с другите европейски страни по това време, английската икономика са разраснала.

Наука, техника и пътешествия[редактиране | редактиране на кода]

Елизабетинската ера е белязана със сравнителен научен прогрес. Съществен напредък е постигнат в сферата на астрономията, математиката, картографията и топографията. Голяма част от този научен и технически прогрес е бил свързан с корабоплаването. Сър Франсис Дрейк обиколил земното кълбо между 1577 и 1581, а Мартин Фробишър е изследвал Арктика.

Портрет на сър Франсис Дрейк от Николас Хилиард

Изящни изкуства[редактиране | редактиране на кода]

Често се казва, че Ренесансът е навлязъл късно в Англия, за разлика от Италия и други страни в континентална Европа; развитието на изящните изкуства в Англия по време на Тюдорите и Стюартите било под чуждо влияние и зависело от внос на таланти като например художника Антонис Ван Дайк по времето на Чарлз I. Въпреки тази тенденция се създава и развива родна школа по изкуства. По време на управлението на Елизабет, вероятно най-познатото име сред художниците е Николас Хилиард, но Джордж Гоуър получава по-голяма признателност за своето изкуство.

Спорт и развлечения[редактиране | редактиране на кода]

По време на Елизабетинската епоха съществуват различни видове игри и развлечения:

Празненства
В по-голямата си част отбелязващи религиозните празници
Банкети
Панаири 
Ежегоден летен панаир
Пиеси
Фестивали
Отбелязващи църковни празници
Двубои / Турнири
Серии от състезания между рицари
Игри и спорт
Включващи стрелба с лък, карти, боулинг, хвърляне на чук и др.
Лов
Лов със соколи
и др.

Фестивали, празници и тържества[редактиране | редактиране на кода]

Сватбено тържество, около 1569.

По време на Елизабетинската епоха хората очаквали празниците, защото възможностите за развлечение не били много, тъй като свободното време било ограничено до времето след църква в неделя. Най-често развлеченията и фестивалите се провеждали по време на църковни празници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]