Елизабет Бурбон-Френска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елизабет Френска
Élisabeth de France
френска принцеса

Родена
Починала
10 май 1794 г. (30 г.)
Париж, Франция
ПогребанаПариж, Франция

Религиякатолицизъм
Семейство
БащаЛуи, дофин на Франция (1729-1765)
МайкаМария Жозефа Саксонска
Братя/сестриЛуи XVI
Луи XVIII
Шарл X
Клотилд Френска
Елизабет Френска в Общомедия

Елизабет Филипина Мари Елен Френска (на френски: Élisabeth Philippine Marie Hélène) е сестра на Луи XVI, на Луи XVIII и на Шарл X. Дъщеря на дофина Луи Фердинанд дьо Бурбон и на Мария Жозефа Сакска.

Останала рано без родители (баща ѝ и майка ѝ умират скоро един след друг от туберкулоза), Елизабет силно се привързва към братята си, които макар и много различни като характери, ѝ отговарят със същата силна братска любов. Тя прекарва целия си живот във Версай, отказвайки да се омъжи, за да бъде близо до Луи XVI и Мария Антоанета. Била е известна с добротата и набожността си и характерът ѝ ѝ спечелвал много симпатии.

По време на Революцията тя отказва да емигрира и споделя съдбата на кралското семейство. Затворена е в тъмницата в Тампл (1792), където бди над малката си племенница Мари Терез Шарлот след екзекуцията на Луи XVI и Мария Антоанета, учейки я да вярва в християнските добродетели и да не търси отмъщение.

Гилотинирана е на 10 май 1794 г. и е погребана заедно с други избити аристократи в гробището Еранси (Cimetière des Errancis) в покрайнините на тогавашния Париж. След Революцията, когато там се прокарва булевард, останките са пренесени в безпорядък в Парижките катакомби. Днес нейно изображение е поставено в катедралата „Сен Дени“.