Елизабет Вагеле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елизабет Вагеле
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Ewagele.jpg
писател,музикант
Родена31 май 1939 г.
ПочиналаШаблон:Death date and age[1]
[Баркли, Калифорния]
НационалностАмерика

Елизабет Вагеле (1939–2017) е американска художничка, музикант и писателка на книги за енеаграмата на личността и индикатора за типа на Майерс-Бригс (MBTI).

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Вагеле е отгледана в Солт Лейк Сити, Юта, докато навърши 10 години, когато семейството й се премества в Бъркли, Калифорния . [2] Тя прекарва огромна част от времето си в рисуване, свирене на пиано или измисляне на истории с куклите си като дете. Музиката играе важна роля в своя живот като приятел и духовен водач, особено Бах, Бетовен, Брамс, Барток, Чарлз Мингус, Били Холидей и други класически и джаз композитори . Талантливата пианистка, завършва музикална композиция, тя свири на пиано при Таня Ури и Бернхард Абрамович и композиция при Андрю Имбри и завършва с отличие Калифорнийския университет, Бъркли [3] през 1961 г. Тя учи, преподава и свири на пиано, докато отглежда четирите си деца, и започва да пише книги през 1993 г. с приятелката си Рене Барон. Вагеле временно се издържа в колежа, като си изкарва хляба със свирене на джаз комбо.

Вагеле умира на 27 март 2017 г. в Бъркли, Калифорния. [4] Тя е преживявана от съпруга си, четири деца и седем внуци.

Творческа история[редактиране | редактиране на кода]

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Вагеле използва системата на Майерс-Бригс като тема в своите произведения, фокусирайки се върху интровертността. Тя е признат карикатурист, чиито книги са илюстрирани със забавни карикатури, а нейният писмен стил е познат с хумористичния си подход.

През 1994 г. Барон и Вагеле издават и побликуват книга за типологията на личността на Енеаграма, насочена към широката читателска публика: [5] [6] Енеаграмата става лесна, преведена е на 17 езика. Книгата заема място в списъка на най-продаваните книги на San Francisco Chronicle за качествени меки корици в района на залива през 1994 г. [7]

Ти мой тип ли си, аз твоя ли съм? е публикувана през 1995 г. През 1997 г. Вагеле написва Енеаграмата на родителството, първата книга [8], която дава възможност на учители и родители да използват Енеаграмата, за да разширят своето приемане и разбиране на децата.

Щастливият интроверт – диво и лудо ръководство за празнуване на истинската ви същност е публикувано през 2006 г. Съдържа раздел за филма Наполеон Динамит, заедно с глави за взаимоотношения, деца, Юнг, неврология, личност и творчество . Катлийн Грант Гийб го преглежда като: „Възхитително и информативно ръководство за хора, които наричат себе си интроверти. Вагеле се съсредоточава върху разликите между екстровертите и интровертите (25 до 30 процента от населението на САЩ) и представя основните моменти от завладяващото проучване на личността, индикаторът за типа на Майерс-Бригс. Забавните илюстрации придават хумор." [9]

Намирането на тортата за рожден ден – Помагане на децата да повишат самочувствието си, детската книжка е публикувана през 2007 г. Тя се стреми да помогне на децата да добият високо самочувствие. [10]

The Career Within You, през 2009 г., е в съавторство с Ингрид Стаб. Наричана е "перфектната книга за кариерата". [11] Дейвид Даниелс, клиничен професор, Катедра по психиатрия и поведенчески науки към Станфордското медицинско училище и автор на The Essential Enneagram, нарече The Career Within You „революционна работа“. Той описва как книгата предоставя на девет персони „обмислени и ясни описания, как всеки стил се свързва със спектъра от избори на кариера и надежден метод за определяне на пътя, който ви подхожда най-добре. Ще откриете коя кариера най-добре ви пасва на стила и в процеса на по-пълноценен живот." [12]

Енеаграмата на смъртта – полезни прозрения от 9-те типа хора за скръбта, страха и смъртта е публикувана на 13 юли 2012 г. от Международната асоциация за енеаграма. Марио Сикора, президент на Международната асоциация за енеаграми, каза: „Тази книга, публикувана от IEA, е от популярната и благородна Лиз Вагеле – [Ние] се радваме, че я подкрепяме и сме благодарни, че Лиз ни се довери да изведем този изключително важен принос в областта." [13]

Енеаграмата за тийнейджъри - открийте своя тип личност и отпразнувайте истинската си същност е публикувана през септември 2014 г. от PLI Media.

компактдискове[редактиране | редактиране на кода]

В компактдиска The Beethoven Enneagram на Вагеле (1999) тя обсъжда личността и живота на Бетовен и пиеси от неговите сонати за пиано, за да демонстрира убеждението си, че деветте типа енеаграма могат да бъдат чути в музиката му.

Тя записва два компактдиска, Enneagram Variations (2006), в които импровизира върху популярни мелодии като "Jack and Jill" и "Chop Sticks", използвайки различни стилове, които според нея изразяват всеки от деветте стилове на Enneagram. И двете албума са представени на конференции на Международната асоциация на енеаграмите.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

[[Категория:Починали през 2017 година]] [[Категория:Родени през 1939 година]] [[Категория:Поети]] [[Категория:Писатели]] [[Категория:Музика]] [[Категория:Музиканти]] [[Категория:Детски писатели]] [[Категория:Страници с непроверени преводи]]

  1. Elizabeth Wagele (1939-2017)
  2. [1] Биография на Елизабет Вагеле в Amazon
  3. [1] Елизабет Вагеле - За автора, публикувано от Harper Collins Publishers.
  4. Биография на Елизабет Вагеле, архив на оригиналната страница от 17 септември 2009 в Wayback Machine.
  5. "Theory helps understand people and their behavior" - заглавие на статия в The Daily Times, Maryville от 7 юни 2003 година.
  6. "Self-discovery includes knowing your personality" - заглавие на статия в Plainview Daily Herald от 24 октомври 1996 година.
  7. Статия в San Francisco Chronicle от 1 март 1994 година.
  8. издателството HarperCollins за декември 2009 година
  9. Статия в Alameda Times-Star (CA) от 14 септември 2006 година.
  10. Рецензия от Лила Кафъри.
  11. [2] Архив на оригинала от 2010-07-03 в Wayback Machine. Liebel Career Associates
  12. [3]HarperCollins Декември 2009
  13. [4] Архив на оригинала от 2012-11-11 в Wayback Machine."International Enneagram Association New IEA Initiatives & the Value of Membership 2012" - заглавие на страница, архивирана на 11 ноември 2012 година в Wayback Machine.