Елизабет Урсула фон Брауншвайг-Люнебург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елизабет Урсула фон Брауншвайг-Люнебург
графиня на Холщайн-Шаумбург и на Холщайн-Пинеберг
Елизабет Урсула фон Брауншвайг-Люнебург, статуя в църквата Св. Мартини в Щадтхаген до нейния съпруг Ото IV и първата му съпруга Мария; над нея е гербът на нейния род
Лични данни
Родена
1539 г.
Починала
3 септември 1586 г. (47 г.)
Погребана вцърквата Св. Мартини в Щадтхаген
Други титлипринцеса от Брауншвайг и Люнебург
Семейство
ДинастияВелфи
БащаЕрнст I фон Брауншвайг-Люнебург
МайкаСофия фон Мекленбург-Шверин
БракОто IV фон Холщайн-Шаумбург
ПотомциМария, Елизабет, Ернст
Елизабет Урсула фон Брауншвайг-Люнебург в Общомедия

Елизабет Урсула фон Брауншвайг-Люнебург (на немски: Elisabeth Ursula von Braunschweig-Lüneburg; * 1539; † 3 септември 1586 в Детмолд) от род Велфи е принцеса от Брауншвайг и Люнебург и чрез женитба графиня на Холщайн-Шаумбург и на Холщайн-Пинеберг.

Тя е дъщеря на херцог Ернст I фон Брауншвайг-Люнебург (1497– 1546) и на София фон Мекленбург-Шверин (1508 – 1541), дъщеря на херцог Хайнрих V от Мекленбург и първата му съпруга Урсула фон Бранденбург.

Елизабет Урсула се омъжва на 5 юни 1558 г. в Целе за графа вдовец Ото IV фон Холщайн-Шаумбург (1517 – 1576), граф на Холщайн-Шаумбург и на Холщайн-Пинеберг. От 1531 до 1537 г. той е като Ото III фон Шаумбург княжески епископ на Хилдесхайм. Тя е втората му съпруга. Двамата имат децата:[1][2]

Елизабет Урсула умира през 1586 г., десет години след нейния съпруг, в Детмолд, където искала да е при първото раждане на дъщеря ѝ. Тя е погребана, както него, в гробницата на църквата Св. Мартини в Щадтхаген. Нейният син Ернст премества тленните останки на родителите си – без тези на Мария, първата съпруга на Ото – в новопостроен княжески мавзолей в църквата.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Klaus Pönnighaus, Udo Jobst: St. Martini-Kirche/Mausoleum Stadthagen, Verlag Monumente & Menschen, Berlin 2011
  • Jacob Dammann: Leichenpredigt auf Elisabeth Ursula Gräfin von Schaumburg, geborene Herzogin zu Braunschweig-Lüneburg, Lemgo 1586 (Digitalisat)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Holstein 2, genealogy.euweb.cz
  2. Elisabeth Ursula v. Braunschweig-Lüneburg, ww-person.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]