Елизавета Маврикиевна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елизавета Маврикиевна
велика руска княгиня

Родена
Починала
24 март 1927 г. (62 г.)
ПогребанаТюрингия, Федерална република Германия

Религиялутеранство
Наградиорден на Света Екатерина
Семейство
РодВетини
БащаМориц фон Саксония-Алтенбург
МайкаАвгуста фон Саксония-Майнинген
Братя/сестриЕрнст II фон Саксония-Алтенбург
Луиза фон Саксония-Алтенбург
Мария Анна фон Саксония-Алтенбург
СъпругКонстантин Константинович (27 април 1884)
Елизавета Маврикиевна в Общомедия

Елизавета Маврикиевна (25 януари 1865 – 24 март 1927) е германска принцеса и велика руска княгиня, съпруга на великия княз Константин Константинович, внук на руския император Николай I.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Елизавета Маврикиевна е родена на 25 януари 1865 в Майнинген, Германия, като принцеса Елизабет Августа Мария Агнес фон Сакс-Алтенбург. Тя е дъщеря на принц Мориц фон Саксония-Алтенбург и съпругата му, принцеса Августа фон Саксония-Майнинген.

По време на младежките си години Елизабет прави няколко обиколки из Европа, посещавайки своите роднини. През 1882 г. в Алтенбург, когато е на шестнадесет, Елизабет се среща с втория си братовчед, великия княз Константин Константинович. Веднага започват разговори за евентуален годеж, но въпреки че Елизабет казва, че е готова де се омъжи за него, тя първоначално се разколебава. Когато двамата се разделят, Константин обещава, че ще ѝ пише често, но не изпълнява обещанието си, тъй като великият княз се оказва прекалено затворен в себе си. Въпреки това той ѝ посвещава няколко поеми.

През 1884 г. принцеса Елизабет посещава Русия, където окончателно е уреден бракът ѝ с великия княз Константин Константинович, макар че принцесата категорично отказва да смени лутеранската си религия и да приеме православието. Това се оказва сериозен удар за годеника ѝ, който е ревностен православен християнин. Принцесата скандализира двора и с категоричния си отказ да целува светия кръст по време на православните служби.

Сватбата на Елизабета и Константин Константинович е отпразнувана на 27 април 1884 г. След сватбата Елизабет започва да се нарича Елизавета Маврикиевна. Бракът се оказва изключително успешен, въпреки различието във вероизповеданията и фактът, че Константин е хомосексуален и крие в тайна връзките си с различни мъже. Двамата дори имат девет деца.

Великата княгиня Елизавета Маврикиевна или Мавра, както е известна в двора на Романови, е изключително популярна и се разбира чудесно със своя племенник, император Николай II.

Елизавета надживява повечето си деца. През 1905 умира двумесечната ѝ дъщеря, Наталия. По време на Първата световна война синовете ѝ се сражават в руската армия срещу Германия. Един от тях, Олег, е убит през 1914 г. в Литва. През 1915 г. умира и съпругът ѝ Константин Константинович. Същата година е убит и съпругът на дъщеря ѝ Татяна.

След избухването на революцията от 1917 г. великата княгиня Елизавта Маврикиевна успява да напусне Русия, но тримата ѝ синове – Йоан, Константин и Игор, са заловени от съветите. На 18 юли 1918 и тримата са убити от болшевиките в Алапаевск, Сибир, заедно с други членове на императорското семейство. На следващата година в Петроград е разстрелян и братът на съпруга ѝ – великият княз Дмитрий Константинович.

По време на войната и след Октомврийската революция Елизавета и двете ѝ по-малки деца – Георги и Вера, живеят в Павловск. В края на 1918-те получават разрешение от болшевиките да напуснат Русия на борда на кораба Енгерманланд и да заминат за Швеция по покана на шведската кралица Виктория. На пристанището в Стокхолм ги посреща принц Густав Адолф, който ги отвежда в кралския дворец.

След двугодишен престой в Швеция Елизавета Маврикиевна и двете ѝ деца заминават за Белгия по покана на белгийския крал, а след това се установяват в Алтенбург, Германия.

Великата княгиня Елизавета Маврикиевна умира от рак на 24 март 1927 в Лайпциг.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

  • княз Йоан Константинович
  • княз Гавриил Константинович
  • княгиня Татяна Константиновна
  • княз Константин Консатнтинович Младши
  • княз Олег Константинович
  • княз Игор Константинович
  • княз Георги Константинович
  • княгиня Наталия Константиновна
  • княгиня Вера Константиновна

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Princess Elisabeth of Saxe-Altenburg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​