Елин Пелин (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Елин Пелин.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Новоселци.

Герб на Елин Пелин
Елин Пелин
Панорамен въздушен изглед на Елин Пелин
Панорамен въздушен изглед на Елин Пелин
България
42.6689° с. ш. 23.6025° и. д.
Елин Пелин
Софийска област
42.6689° с. ш. 23.6025° и. д.
Елин Пелин
Елин Пелин
42.6689° с. ш. 23.6025° и. д.
Елин Пелин
Общи данни
Население 7 430 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 6810 (НСИ)
Землище 29,098 km²
Надм. височина 558 m
Пощ. код 2100
Тел. код 0725
МПС код СО
ЕКАТТЕ 27303
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Елин Пелин
Ивайло Симеонов
(ВМРО-Нова България)
Адрес на общината

2100 Елин Пелин, пл. „Независимост“ 1,

тел.: 0725 68 620
Елин Пелин в Общомедия

Елѝн Пелѝн е град в Западна България, наречен на големия български писател Елин Пелин. Той се намира в Софийска област и е в близост до град София. Градът е административен център на община Елин Пелин.

Име[редактиране | редактиране на кода]

От 1950 година градът носи името на големия български писател Елин Пелин, израснал в близкото село Байлово. Дотогава селището се е наричало Нувосел в османските регистри или Новоселци. Често в ежедневието жителите на града и околните села го наричат просто Пелѝно, а себе си – пелѝнчане.

География[редактиране | редактиране на кода]

Релефът е високоравнинен, полупланински и планински. Много добре е развито котловинното дъно, което е разположено между 539 m и 600 m надморско равнище.

Град Елин Пелин се намира на разстояние 23 km от столицата, разположен в източната част на Софийското поле, като граничи с близките села Мусачево, Григорево, Лесново, Петково и Столник. В землището на града се намира и село Гара Елин Пелин, което няма собствено землище.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за селището са от османски документи от 15 век, в които е използвано името Нувосел. В средата на 19 век селото се нарича Новоселци и е едно от големите села в източната част на Софийското поле. През 1846 година е завършена нова православна църква – „Свети Никола

През 1881 година, след Освобождението, Новоселци става център на околия в Софийски окръг. През 1888 година е пусната в експлоатация железопътната линия София-Саранбей. Тя преминава на 4 km южно от селото, където около новата гара се образува обособено селище – днешното село Гара Елин Пелин. Там е изградена първата керамична фабрика в страната „Изида“ и няколко по-малки промишлени предприятия. В края на XIX век са създадени класно училище и читалище, които работят за повишаване на културата и просветата на жителите му.

През 1950 година село Новоселци е преименувано на Елин Пелин на името на наскоро починалия писател Елин Пелин (1877 – 1949), израснал в близкото село Байлово. През 1955 година гара Елин Пелин е отделена като самостоятелно село, през 1960 година Елин Пелин е обявен за град.

Убийство на кмета на града Янко Янков[редактиране | редактиране на кода]

На 9 януари 2007 г. кметът на града Янко Янков е застрелян в дома си в с. Мусачево в късните часове на деня. И до днес убийството е с неразкрит извършител, а версиите са от личен конфликт до засегнати бизнес интереси. Според тогавашния изпълняващ длъжността заместник главния прокурор Камен Ситнилски версиите за убийството са четири и те са „секретни“. Известен факт е противопоставянето на кмета на сделката по съхраняване на балите със софийския боклук в мина „Чукурово“, собственост на Христо Ковачки. Ползите от извозването и съхраняването на балите в мината до построяването на завод за отпадъци се изчислява на стойност приблизително 16 млн. лева.[1][2]

Икономика и инфрастуктура[редактиране | редактиране на кода]

Важна пътна комуникация за общината е републикански път 105 гр. Елин Пелин – село Столник, осъществяващ връзка между двете магистрали. Понастоящем, обаче, има забрана за включване в магистрала Хемус на идване от Елин Пелин.

Край града се намира „Баумит“ ЕООД – фабрика за производството на строителни материали.

В града има читалище, СОУ, две начални училища, две детски градини, стадион и закрита спортна зала.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Николай Чудотворец“

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е построена през 1846 година. През 2006 година, 160-годишната църква е разширена и реставрирана. Ето и няколко снимки от обновения храм.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В град Елин Пелин се провеждат ежегодни празници посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“. Програмата на мероприятията е разпределена в общо 5-те дни отделени за празници. По традиция „Шопските празници“ се провеждат в седмицата преди църковния празник „Свети Дух“, 40 дни след Великден.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България