Елисавета (Библия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Елисавета.

Елисавета
християнски светица
Champaigne visitation.jpg
Родена
Починала
Канонизация
Празник 5 ноември
Семейство
Род Аарон
Деца Йоан Кръстител
Яхия
Елисавета в Общомедия

Св. Елисавета е майка на св. Йоан Предтеча и сестра на св. Анна, майката на св. Дева Мария, според Евангелието от Лука и Корана. Тя била „от дъщерите Ааронови“ (Лук. 1:5).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Св. Елисавета и съпругът ѝ св. Захарий живели по времето на цар Ирод. Св. Захарий бил свещеник от Хеврон, нямали деца до дълбока старост. Но веднъж, когато св. Захарий бил на смяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, за да покади, му се явил архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди син, който трябва да бъде наречен Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му отнел гласа, до момента, в който се сбъдне предреченото. Скоро след като се прибрал у дома си св. Елисавета заченала.

Шест месеца след станалото, св. Дева Мария също забременяла, както ѝ било известено от същия архангел Гавриил, и отишла да сподели радостта си със св. Елисавета. Когато влязла в дома ѝ, св. Йоан Кръстител проиграл в утробата на майка си, която се изпълнила с голяма радост и Свети Дух и „извикала възторжено, с висок глас:

Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба! И откъде ми е това – да дойде при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна до ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното ѝ от Господа.

— (Лука 1:42 – 45)

Три месеца по-късно св. Дева Мария се върнала у дома си, а когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания син. Въпреки че всички смятали, че той трябва да носи името на баща си, св. Елисавета настоявала да го нарекат Йоан. Роднините ѝ се допитали до св. Захарий, а той написал на дъсчица: „Йоан му е името“ (Лука 1:63), след което проговорил, тъй като се изпълнило това, което му бил казал Гавриил.

След като Иисус се родил, цар Ирод, разбрал от влъхвите, че се е родил дългоочакваният Месия. Тъй като според преданието Месията трябвало да стане цар на Иудея, Ирод се изплашил за трона си и решил да го убие. За това помолил влъхвите „идете, разпитайте грижливо за Младенеца и, като Го намерите, обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня“ (Мат. 2:8). Когато намерили Иисус, обаче, те получили видение насън за подлите намерения на Ирод и си заминали към страната си, без да го известят. Обручника на св. Дева Мария, св. Йосиф, получил видение насън „стани, вземи Младенеца и майка Му, и бягай в Египет, и остани там, докле ти кажа; защото Ирод ще търси Младенеца, за да Го погуби“ (Мат. 2:13). „Тогава Ирод, като се видя подигран от мъдреците, твърде много се ядоса и прати, та изби всички младенци във Витлеем и във всичките му предели, от две години и надолу, според времето, което бе точно узнал от мъдреците.“ (Мат. 2:16). За да не бъде убит и нейният син, св. Елисавета се скрила, заедно с него, в една пустинна планина.

Укривайки се в планината, св. Елисавета дълго се молела на Бога да защити нея и сина ѝ. Като видяла войниците, които внимателно търсели бегълците и вече били наблизо, тя с ужас извикала на най-близката скала: „планино Божия, приеми майката и сина!“ Скалата в същия миг се разтворила, приела ги в себе си и така те се скрили от настигащите ги убийци. По Божие повеление за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с обилен плод. Когато майката и синът искали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а след това отново се изправяло.

Войниците, като не намерили св. Елисавета и сина ѝ, се върнали и известили на Ирод. Той пратил да попитат св. Захарий къде е синът му, но той не им казал и бил убит между църквата и олтара.

Четиридесет дни след убийството на св. Захарий, св. Елисавета починала в пещерата, а св. Йоан бил хранен от ангел до достигане на пълнолетие и пазен в пустинята, до деня, когато започнал да проповядва.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]