Елит Николов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елит Николов Иванов
Роден 1925 г. (95 г.)
Професия културолог, писател, журналист
Националност Флаг на България България
Активен период от 1965
Тема философия на културата
Дебютни творби 1960
Известни творби Сенейдетика
Награди орден Кирил и Методий
Съпруга да
Деца да

Елит Николов е български учен, университетски преподавател, журналист, писател и обществен деятел.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в с. Брезнишки извор, област Перник, през 1925 г. Завършва гимназия за класически езици в София през 1945 г., Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 1953 г. с първа специалност философия и втора – история.

От септември 1951 г. до март 1963 г. е офицер в Бъларската народна армия. До 1965 г. е редактор във в. Народна култури, а след това до 1969 г., – главен редактор в Комитет за радио и телевизия, където създава и ръководи първото научно социологическо звено в България.а. До 1975 г. е ръководител на Информационносоциологически център на ЦК на БКП. До 1976 г. е Заместник-председател на Комисията за духовни ценности към Държавния съвет на НРБ. От 1976 до 1983 г. е Директор на Научноизследователски институт за култура към БАН и Комитет за култура. От 1983 г. до 1988 г. е редовен професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Членувал е в Българската комунистическа партия от 1945 година до преименуването и преобразяването ѝ през 1990 г. в социалистическа партия. Награждаван е с военни ордени, с почетен знак като активен борец против фашизма и капитализма, с орден Георги Димитров втора степен.

Удостоен е с научните звания Кандидат на философските науки – 1960 г., Доктор на философските науки – 1973 г., Старши научен сътрудник първа степен по социология на културата – 1978 г. и Професор по история на изкуството и културата – 1983 г.

Членува в Българската и Межднародната социолгически асоцации, в Българската и Световната философски асоциации и в Световната асоциация на философите франкофони.

Присвоено му е през 1979 г. и званието Заслужил деятел на културата.

В Съюза на българските журналисти членува от 1967 г. От 1978 г. е Главен редактор на списание Проблеми на културата. След закриването на Института за култура продължава да издава апериодично списанието с лични средства и до днес.

От 1980 г. е Главен редактор на списание Човек, Еволюция, Космос до неговото спиране през 1983 г.

Е. Николов е един от малцината български интелектуалци разбрали значението и ролята на футурологията и научната фантастика. В ръководените от него списания редовно са публикувани материали на тези теми.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Автор е на множество научни студии и научни доклади, журналистически статии и друг род подобни творчески изяви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]