Елия Верина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елия Верина
Aelia Verina
византийска императрица
Tremissis-Aelia Verina-s4344.jpg
Родена
неизв.
Починала

Религия Християни
Семейство
Братя/сестри Флавий Василиск
Съпруг Лъв I
Деца Елия Ариадна
Леонция

Елия Верина († 484) е съпруга на византийския император Лъв I и тъща на Зенон, който е женен за дъщеря ѝ Ариадна.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произходът ѝ на Елия Верина е неизвестен. Първоначално тя подкрепя Зенон, докато младият император Лъв II е все още жив, но след смъртта му през 474 тя се обръща срещу зет си. В заговора на Верина срещу Зенон участват любовникът ѝ Патрикий, брат ѝ – Василиск, исаврийският военачалник Ил и военачалникът Теодорих Страбон, което принуждава Зенон да избяга от Константинопол през 475. На престола за кратко се възкачва Василиск, който е император до 476, когато Верина се помирява със Зенон.

След това Елия Верина започва да заговорничи срещу Ил, който разкрива заговора и със съгласието на Зенон я вкарва в затвора. Това довежда до нов заговор, в дъното на който стои другият зет на Верина – Маркиан (внук на император Маркиан), но Маркиан е победен и изпратен в изгнание.

През 483 г. Зенон настоява Ил да освободи Верина, но по това време Ил е против монофизитските симпатии на Зенон, срещу когото организира заговор. За целта Ил се съюзява с Верина и провъзгласява за император военачалника Леонтий, но Зенон побеждава и него. Ил и Верина бягат в Исаврия, където Елия Верина умира през 484.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Verina“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.