Емануил Сен-При

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емануил Сен-При
Руски офицер
Емануил Сен-При 
Роден: 29 април 1776 г.
Починал: 17 март 1814 г. (37 г.)

Емануил Францевич Сен-При (на руски: Эммануил Францевич Сен-При, на френски: Guillaume Emmanuel Guignard de Saint-Priest, Гийом Еманюел Гиняр дьо Сен-При) е френски граф и руски офицер, генерал-адютант.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 април 1776 г. в Цариград в семейството на Френски аристократ, граф. Завършва Хайделбергския университет и имигрира в Русия.

Постъпва на военна служба в Руската императорска армия. Служи в Артилерийския и инженерен корпус (1793), Лейбгвардейския семьоновски полк (1795), командир на батальон в Лейбгвардейския егерски полк (1805).

Участва във войните срещу Наполеон I Бонапарт. Проявява се в Битката при Аустерлиц и е награден с Орден „Свети Георги“ IV ст. (1805). Командир на Лейбгвардейския егерски полк (1806). Отличава с в битката при Гутщат, където е ранен (1807).

Участва в Руско-турската война (1806 – 1812). Проявява се битката при Шумен, превземането на Добрич и битката при Ловеч. Награден с Орден „Свети Георги“ III ст. и повишен в звание генерал-майор (1810).

В Руско-френската война (1812) е началник-щаб на II-ра западна армия. Участва в боевете при Мир, Кареличи, Салтановка, Смоленск и Бородинската битка. Повишен в звание генерал-лейтенант. Командир на VIII-ми пехотен корпус при настъплението във Франция. Отличава се в битките при Кобленц, Майнц и др. В боя за Реймс е тежко ранен, попада в плен и след ампутация на крак умира на 14 март 1814 г. Посмъртно е награден с Орден „Свети Георги“ II ст. (1814).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сен-При, Эммануил Францевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.