Еманципирана магия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еманципирана магия
ПоредицаСветът на диска
АвторТери Пратчет
ГероиЕскарина
Баба Вихронрав
МестоположениеАнкх-Морпорк
Мотивипародия на фентъзи
феминизъм
Поредна книгатрета
ISBNISBN 954-422-064-X
Еманципирана магия в Общомедия

Еманципирана магия (на английски: Equal Rites) е роман в жанр хумористично фентъзи. Тя е третата по ред книга от поредицата на Тери Пратчет - Светът на диска. Романът Еманципирана магия е издаден през 1987 г. и е първият роман от поредицата, в който главен герой не е магьосникът Ринсуинд. В него главен герой е Баба Вихронрав, която участва и в някои от следващите книги.

Магьосникът Тъпан Пънски разбира, че скоро ще умре и предприема пътуване до място, където ще се роди осми син на осми син. Такова момче би се превърнало в магьосник и Тъпан Пънски иска да предаде на детето своя жезъл, и да го направи свой наследник.

Обаче роденото дете е всъщност момиче – Ескарина. След като Тъпан Пънски разбира за грешката, която е направил, вече е твърде късно тя да бъде поправена, защото жезълът вече принадлежи на нея.

Докато Ескарина расте става ясно, че тя притежава неконтролируема сила, затова Баба Вихронрав решава да предприеме пътуване до Невидимия университет в Анкх-Морпорк. Но жена магьосник е нещо нечувано на Светът на диска.

Ескарина прави неуспешен опит да влезе в Невидимия университет, но след това благодарение на Баба Вихронрав успява да проникне в университета като прислужница. Докато е в университета тя следи развитието на начинаещия магьосник Саймън, когото среща по време на пътуването си до Анкх-Морпорк. Саймън се откроява с откриването на нови магии, но случайно отваря портал към тъмните измерения...