Ема Голдман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ема Голдман
Emma Goldman
американска анархистка и феминистка
Ема Голдман около 1911 г.
Ема Голдман около 1911 г.

Родена
Починала
14 май 1940 г. (70 г.)
Погребана Илинойс, САЩ

Етнос евреи
Религия атеизъм
Работила в политически активист, анархист, писател
Прякор Червената Ема

Подпис Emma Goldman's signature.svg
Уебсайт
Ема Голдман в Общомедия

Ема Голдман (на английски: Emma Goldman), понякога наричана Червената Ема, е знаменита северноамериканска анархистка и политическа активистка от първата половина на 20 век. Играе важна роля в развитието на анархистката политическа философия в САЩ и Европа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Снимки от полицейското досие на Ема Голдман като заподозряна в убийството на президента Макинли, Чикаго, 10 септември 1901 г.

Родена е в Ковно, Руската империя (днешен Каунас, Литва) в еврейско семейство. На 17-годишна възраст през 1885 г. емигрира в САЩ, установява се в Ню Йорк и се включва в анархисткото движение.[1] Тя става писател, лектор, защитник на правата на жените и на нейните речи се събират хиляди. Арестувана е няколко пъти.

Заедно със своя любовник и дългогодишен приятел Александър Бъркман и стотици други тя е депортирана в Русия след Болшевишката революция от 1917 г. В началото тя я поддържа, но скоро започва да критикува насилието и потискането на свободата на словото.

Когато избухва Испанската гражданска война, тя заминава за Испания, за да даде своята подкрепа за испанската революция. Умира в Канада на 70-годишна възраст през 1940 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. University of Illinois at Chicago Biography of (((Emma Goldman))). UIC Library (((Emma Goldman))) Collection. Посетен на 13 декември 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]