Ема Голдман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ема Голдман
(Emma Goldman)
Emma Goldman seated.jpg
Ема Голдман около 1911 г.
Роден: 27 юни 1869 г.
Каунас, Руска империя
Починал: 14 май 1940 г.
(на 70 г.)
Торонто, Канада
Професия: политически активист, анархист, писател

Ема Голдман (на английски: Emma Goldman), понякога наричана Червената Ема, е знаменита северноамериканска анархистка и политическа активистка от първата половина на 20 век. Играе важна роля в развитието на анархистката политическа философия в САЩ и Европа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Ковно, Руската империя (днешен Каунас, Литва). На 17-год. възраст през 1885 г. имигрира в САЩ, установява се в Ню Йорк и се включва в анархисткото движение.[1] Тя става писател, лектор, защитник на правата на жените и на нейните речи се събират хиляди. Арестувана е няколко пъти.

Заедно със своя любовник и дългогодишен приятел Александър Бъркман и стотици други тя е депортирана в Русия след Болшевишката революция от 1917 г. В началото тя я поддържа, но скоро започва да критикува насилието и потискането на свободата на словото.

Когато избухва Испанската гражданска война, тя заминава за Испания, за да даде своята подкрепа за испанската революция. Умира в Канада на 70 год. през 1940 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. University of Illinois at Chicago Biography of Emma Goldman. UIC Library Emma Goldman Collection. Retrieved on December 13, 2008.