Ема Голдман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ема Голдман
Emma Goldman
американска анархистка и феминистка
Ема Голдман около 1911 г.
Ема Голдман около 1911 г.

Родена
Починала
14 май 1940 г. (70 г.)
ПогребанаИлинойс, САЩ

Религияатеизъм
Работилаполитически активист, анархист, писател
Въоръжена борба
ПрякорЧервената Ема
Семейство
ПартньорАлександър Беркман

Подпис
Уебсайт
Ема Голдман в Общомедия

Ема Голдман (на английски: Emma Goldman), понякога наричана Червената Ема, е знаменита северноамериканска анархистка и политическа активистка от първата половина на 20 век. Играе важна роля в развитието на анархистката политическа философия в САЩ и Европа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Снимки от полицейското досие на Ема Голдман като заподозряна в убийството на президента Макинли, Чикаго, 10 септември 1901 г.

Родена е в Ковно, Руската империя (днешен Каунас, Литва) в еврейско семейство. На 17-годишна възраст през 1885 г. емигрира в САЩ, установява се в Ню Йорк и се включва в анархисткото движение.[1] Тя става писател, лектор, защитник на правата на жените и на нейните речи се събират хиляди. Арестувана е няколко пъти.

Заедно със своя любовник и дългогодишен приятел Александър Бъркман и стотици други тя е депортирана в Русия след Болшевишката революция от 1917 г. В началото тя я поддържа, но скоро започва да критикува насилието и потискането на свободата на словото.

Когато избухва Испанската гражданска война, тя заминава за Испания, за да даде своята подкрепа за испанската революция. Умира в Канада на 70-годишна възраст през 1940 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. University of Illinois at Chicago Biography of (((Emma Goldman))). UIC Library (((Emma Goldman))) Collection. Посетен на 13 декември 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]