Емил Роберт Коен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Eмил Роберт Коен
български социолог

Роден
Починал
София, България

Учил вСофийски университет
ПартияДЕОС
Работилсоциолог, журналист

Емил Роберт Коен /1951-2018/ е социолог, журналист, политически анализатор и последователен правозащитник, ярка личност на еврейската общност в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Магистър по социология, изследовател, дълги години е преподавател по „Социология на религиите“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Специализира човешки права в „Utica College“, USA. Автор е на публикации в редица български и чужди издания, участвал е в множество изследвания, посветени на правата на човека: състоянието на етническата преса в България, оценка на състоянието на безработицата сред ромското население, характеристика и тенденции в междуетническите отношения в България, оценка на разпространението, четенето и влиянието на т.нар. „жълта преса“ в България и др. Работил е във в. „Континент“ и в Института за изследване на младежта.

Емил Коен е един от основателите на Български хелзинкски комитет и негов дългогодишен член. Повече от 20 години след 1993 г. работи в различни неправителствени правозащитни организации. Основател и ръководител е на правозащитната фондация „Толерантност“ /1994-2002/ [1], която защити много преследвани заради религиозните им убеждения хора по време на кампанията срещу т.нар. „секти“ през 1993-1998 г., включително и чрез дела пред ЕСПЧ в Страсбург. Бил е изпълнителен директор на неправителствената организация „Проект Права на човека“ /2002-2004/, старши изследовател, редактор и издател на електронния бюлетин „Правата на човека във фокус“ на БХК [2] /2008-2011/, председател на Сдружение „Маргиналия“[3]/2014-2018/.

През 80-те години Емил Коен е активен член на т.нар. Марксов семинар [4] (Софийски университет), който се превърна не просто в институция на едно поколение в социологията, а на нова интелектуална нагласа към социологическата проблематизация на света. Член и участник е в дейността на Института за критически теории на свръхмодерността [5], основан през юли 2015 г.

От 2013 до 2018 г. Емил Коен е един от активните участници в гражданските протести в страната, а коментарите му за случващото се на улицата и в обществото имат последователи в социалните мрежи. В този период той е избран за председател на партия ДЕОС, създадена в социалните мрежи от участници в протестите срещу кабинета „Орешарски“, а след саморазпускането ѝ /15.04.2018/, е избран за председател на новосъздаденото гражданско сдружение „Либерални идеи за България и Европа“ (ЛИБЕ) [6], в което се влива най-активната част от състава на ДЕОС.

Посмъртно издадената му първа и единствена книга „Свободата на словото не може да се защити сама“[7] през 2019 г. е структурирана в 9 глави, в които текстовете съответстват на конкретни социални проблематики във фокуса на битката на автора за по-добър свят, независимо от хронологията на написването им и независимо кога и къде са били публикувани. Основният смисъл на събирането им в книга е да се проследи и усети собствената ценностна битка на един правозащитник срещу всички съвременни форми на тоталитаризъм и за една Европа като интеграционен проект.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]