Емпайър Стейт Билдинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емпайър Стейт Билдинг
Empire State Building
Empire State Building
USA New York City location map.svg
40.7483° с. ш. -73.9853° и. д.
Вид Административна сграда
Местоположение Flag of the United States.svg Ню Йорк, САЩ
Архитект Уилям Ламб
Стил Ар деко
Фасади Варовик
Конструктор Хоумър Балкъм
Конструкция Стоманена
Изпълнител „Старет Брадърс енд Икън“
Изграждане 1930 – 1931
Етажи 102
Височина 380 m, с антената: 443,2 m
Площ 257 211 m²
Сайт esbnyc.com
Емпайър Стейт Билдинг в Общомедия

„Емпайър Стейт Билдинг“ (на английски: Empire State Building) е 102-етажен небостъргач в стил ар деко в квартала Мидтаун Манхатън в Ню Йорк, Съединените щати. Проектирана от архитекта Уилям Ламб и завършена през 1931 година, сградата е с височина на покрива 380 метра и обща височина 443,2 метра, включваща нейната антена. Нейното наименование идва от „Емпайър Стейт“ („Имперски щат“), прозвище на щата Ню Йорк. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. Към 2017 година сградата е 5-тият по височина завършен небостъргач в Съединените щати и 28-ият в света, както и 6-тата по височина свободно стояща конструкция в Америка.

Мястото на „Емпайър Стейт Билдинг“, от западната страна на Пето авеню, между Тридесет и трета и Тридесет и четвърта улица, в началото на XVIII век е част от ферма. В края на 20-те години на XIX век тя става собственост на видния предприемач Джон Джейкъб Астор, чиито наследници построяват на мястото през 90-те години първия хотел „Уолдорф-Астория“. През 20-те години на XX век семейство Астор продават остарелия хотел и теренът става собственост на „Емпайър Стейт“, предприятие, в което участват и бизнесменът Джон Раскъб и бившият губернатор на Ню Йорк Ал Смит. Първоначалните планове за „Емпайър Стейт Билдинг“ са за 50-етажна офисна сграда, но в окончателния проект се стига до 86 етажа, 380 метра височина и мачта за дирижабли на върха. По този начин тя би била най-високата сграда в света, изпреварвайки „Крайслер Билдинг“ и „40 Уол Стрийт“, два други небостъргача, строящи се по същото време в Манхатън.

„Емпайър Стейт Билдинг“ е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятана за един от най-известните символи на града. На 86-тия етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специален начин по определени поводи, като Деня на независимостта или Нюйоркския маратон.

Една от най-известните появи на сградата е във филма „Кинг Конг“ от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия „Емпайър Стейт Билдинг“ е показвана в множество кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“, „Сексът и градът“ или „Клюкарката“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Разположение на сградата в Манхатън

През 1799 година общината на Ню Йорк продава голям празен терен, разположен между днешните Медисън авеню, 33-та улица, Шесто авеню и 36-та улица, на Джон Томпсън, който построява на него ферма. През следващите десетилетия земята сменя многократно собствениците си, докато е придобита от семейството на Джон Джейкъб Астор, първият американски милиардер. През 1893 година неговият внук Уилям Уолдорф Астор построява на мястото на сегашната „Емпайър Стейт Билдинг“ първия хотел „Уолдорф-Астория“. През 1928 година хотелът е продаден на Бетлехем Енджиниъринг Корпорейшън.

През 1929 година е основана компанията „Емпайър Стейт Инкорпорейтед“, чиято цел е изграждането на нова административна сграда на мястото на стария хотел Уолдорф-Астория. Основен участник в нея е Джон Джейкъб Раскоб, заемал преди това ръководни постове в Дюпон и Дженеръл Мотърс и една от водещите фигури в националната организация на Демократическата партия.

Проектирането на сградата е възложено на архитектурното бюро Шрейв, Ламб и Хармън. Водещият архитект на проекта Уилям Ламб описва изискванията на инвеститора така: „Заданието съдържаше няколко реда: фиксиран бюджет, не повече от 8,50 метра между прозорците и коридорите и колкото може повече етажи. Фасада от варовик и дата на завършване на работите 1 май 1931, което означаваше година и половина от началото на проектирането.“[1] Проектът е завършен само за две седмици, като е вдъхновен от Рейнълдс Билдинг в Уинстън-Сейлъм, също проект на Шрейв, Ламб и Хармън, и от Карю Тауър в Синсинати на архитекта Уолтър Алшлагер.

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

Монтаж на стоманената конструкция на „Емпайър Стейт Билдинг“. На заден план се вижда завършената малко по-рано „Крайслер Билдинг

Изкопните работи за строежа на „Емпайър Стейт Билдинг“ започват на 22 януари 1930 година, а изпълнението на първите конструкции – на 17 март. Броят на хората, работещи едновременно на строежа, достига до 4000 души,[1] като много от тях са европейски имигранти и индианци мохок. От времето на строителството са останали множество впечатляващи снимки на монтажниците, сглобяващи елементи на стоманената конструкция на стотици метри височина, често без никаква предпазна екипировка. По официални данни, на обекта загиват петима работници, но нито един от тях по време на монтажа на скелета, който на пръв поглед изглежда най-рисковата дейност.[2] Зидарските работи започват през юни и за завършени на 13 ноември 1930 година. Средната скорост на строителството е четири и половина етажа седмично.

На 17 септември 1930 година ръководителят на проекта Алфред Смит поставя символичния основен камък на сградата със сребърна плоча пред публика от 5 хиляди души. Сградата е официално открита на 1 май 1931 година на специална церемония, като осветлението е запалено лично от президента на Съединените щати Хърбърт Хувър чрез натискане на бутон в столицата Вашингтон.[3]

Строителството продължава една година и четиридесет и пет дни, или общо 410 дни, включително почивните, като в крайна сметка сградата е завършена преди крайния срок. Първоначалният бюджет на проекта, включително стойността на терена, е 40 948 900 долара, но дефлацията, предизвикана от Голямата депресия, намалява номиналната му стойност до 24 718 000 долара.

Рекордна височина[редактиране | редактиране на кода]

Първи години[редактиране | редактиране на кода]

Спорове между собствениците[редактиране | редактиране на кода]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е висока 381 m до 102-ия етаж. Заедно с радиопредавателната антена височината е 443,2 m. Това е първата сграда в света с повече от 100 етажа.

Сравнение между най-високите сгради в света

Държи рекорда по височина в града в продължение на 41 години, докато Двете кули на Световния търговски център го изместват от лидерството. След удара срещу Двете кули на 11 септември 2001 година „Емпайър Стейт Билдинг“ пак е най-високата сграда в Ню Йорк.

В строителството на небостъргача са вложени 330 000 m² бетон. Има 6500 прозореца, 73 асансьора и е с разгърната площ 200 000 m².

Сградата е разположена на Пето Авеню 350, между 33-та и 34-та улица.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед[редактиране | редактиране на кода]

За да разгледате панорамата, използвайте асансьора под снимките.

360° панорамен изглед на Ню Йорк от „Емпайър Стейт Билдинг“ (пролетта на 2005)
360° панорамен изглед на Ню Йорк от „Емпайър Стейт Билдинг“ (пролетта на 2005)
„Емпайър Стейт Билдинг“, видяна от „Рокфелер Сентър“ (декември 2005)
„Емпайър Стейт Билдинг“, видяна от „Рокфелер Сентър“ (декември 2005)

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Jones 2004, с. 14.
  2. ((en)) Rosenberg, Jennifer. Empire State Building Trivia and Cool Facts. // About.com, 2010. Посетен на 23 декември 2010.
  3. ((fr)) Legrand, Jacques. Chronique de l’Amérique. Paris, Larousse, 1989. ISBN 2035032679. с. 651.
Цитирани източници