Емпуза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За насекомото с това име, вижте Емпуза (насекомо)
Емпуза
Характеристики
Описаниедемон в древногръцката митология

Емпуса или Емпуза (на старогръцки: Έμπουσα) в древногръцката митология е нощен демон, едно от чудовищата, което обитава Царството на мъртвите.

Древните гърци и траки описват емпусите като „лукави и кръвожадни“ подвижници на Хадес. По-точно те са от обкръжението на Хеката, нейни деца. Появяват се нощем, когато изгрява Луната, във вид на ужасяващо чудовище. Тялото им е на получовек-полузмия върху магарешки задни крака. Емпусите имат остри рога на челото, остри зъби, много дълга змийска опашка. С тази спираловидно навита опашка те летели. На магарешките си копита те носели бронзови сандали (като майка си Хеката, за разлика от Афродита, която носела златни сандали).

Емпусите са необичайни и страшни както по външен вид, така и по агресивното си поведение митични чудовища. Те са описани като „кръвопийци“ и като невъобразимо жестоки демони. Подобно на вампирите, те пият човешка кръв и затова понякога се явяват на мъжете във вид на красива жена, предлагаща любов. След като насители своя глад за кръв, те изяждали и още треперещите тела на жертвата. Магарешките крака са неслучаен елемент от техния уродлив образ, тъй като магарето символизира разврат и жестокост.

Освен в красиви, съблазнителни и ненаситни жени демони, емпусите можели да се превръщат и в крави. Емпуси се наричат така също и стари и уродливи жени (аналогия с Баба Яга в славянския приказен фолклор).