Енциклопедия на Юнле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Енциклопедия Юнле)
Енциклопедия на Юнле
Юнлъ Дадиен
Първо издание1408 г.
Оригинален езиккитайски
Виденциклопедия
Енциклопедия на Юнле в Общомедия

Енциклопедия в годините на управление под девиза Юнлъ (на китайски: 永樂大典, Юнлъ Дадиен) – най-голямата[1] книжна енциклопедия в историята на човечеството, в която, по замисъла на китайския император Юнлъ от династия Мин (1368 – 1644), е трябвало да бъде записано всичко което е било известно на китайските учени през 1407 година.

По съставяне на енциклопедията били привлечени хиляди учени от академията Ханлин. Енциклопедията наброявала 22 877 свитъка, подразделени в 11 095 тома.[2] В съдържанието на този труд влезли обширни изложения на конфуциански текстове и цели трактати на класически автори.

Очевидно е съществувал единствен пълен екземпляр на енциклопедията. До наши дни са се запазили около 400 тома, една четвърт от която била публикувана в КНР през 1962 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Юнле дадян в Британската енциклопедия
  2. Энциклопедия Юнлэ // World Digital Library. Посетен на 24 януари 2013.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Энциклопедия Юнлэ“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​