Епидемиология

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Епидемиологията[1], срещано и като епидемология[2][3], е наука, самостоятелен клон на медицинската наука. Изучава причините за възникването и разпространението на болестите в човешките общества и прилага получените знания за ограничаване и ликвидиране на тези болести, тоест в областта на публичното здраве.

Епидемиологията изучава основните характерни модели, причини за заболяванията и ефекти върху здравето, както и типове състояния, които са определящи за определени популации. Освен че е съществена за публичното здраве, епидемиологията идентифицира рисковете за заболявания и има за цел превантивното здравеопазване.

Епидемиологичните методи подпомагат доказателствената медицина, като епидемиолозите изучават събирането, дизайна и статистическия анализ на популационни данни, като интерпретират и разпределят резултатите.

Основни аспекти на епидемиологията включват: етиология, разследване на епидемиологични огнища, наблюдение на разпространението на заболяване, скрининг, биомониторинг и сравняване на лечения и лечебни ефекти, например при клинични изследвания.

Епидемиологията е свързана и ползва методология от биологията, статистиката, социални науки – като антропология, културология и т.н.[4], и инженерни науки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кузмов К. и сътр., „Епидемиология“, София, 1988
  2. Е. Каменов, „Епидемология“, изд. „Наука и изкуство“, 1956
  3. Шемуел Данон, „Екология и епидемология“, изд. Нов български университет, 2002
  4. ((en)) James A. Trostle, Epidemiology and Culture, Cambridge University Press, New York, 2005
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Epidemiology в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​